SMURD, de 12 ani în Caraș-Severin. Salvatorii au participat la peste 33.000 de misiuni

 

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a fost operaționalizat în Caraș-Severin în 21 martie 2012, activând, la acea dată, cu trei ambulanţe de prim ajutor calificat de tip B în zonele Caransebeş, Oraviţa și Bozovici.

 

Înființat în România în 25 septembrie 1990, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a fost operaționalizat în Caraș-Severin aproape 22 de ani mai târziu, pe 21 martie 2012. Așadar, de 12 ani, SMURD Caraș-Severin face parte din sistemul național integrat de urgență, salvând vieți și dând o nouă șansă la viață celor aflați în suferință.

 

În tot acest timp, serviciul, care a pornit cu trei ambulanţe de prim ajutor calificat de tip B repartizate la Detaşamentul de Pompieri Caransebeş, la Secţia de Pompieri Oraviţa și la Garda de Intervenţie nr. 2 Bozovici, s-a dezvoltat în mod în mod constant. „La momentul înființării, în dotarea SMURD Caraș-Severin se mai afla şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă de tip C, care însă nu a putut fi operaţionalizată, deoarece nu s-a reușit asigurarea unei linii de gardă permanente, din lipsa personalului de specialitate: medici şi asistenţi medicali cu specialitatea în medicina de urgenţă. În 2014, în urma demersurilor efectuate de către ISU Semenic, a fost aprobată reclasificarea ambulanţei respective în ambulanţă de prim ajutor calificat de tip B, iar în  2015 aceasta se operaţionalizează în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa.  În același an a intrat în dotarea inspectoratului şi o autospecială pentru transport personal şi victime multiple care a fost operaţionalizată tot la Reşiţa”, a explicat inspectorul șef al ISU Semenic, Ionel Tilca. În urma implementării unor proiecte cu finanțare din fonduri europene, în decembrie 2018, ISU Semenic a primit două ambulanțe de prim ajutor calificat de tip B, care funcționează în cadrul Detaşamentelor de Pompieri Reșița și Caransebeş, iar în octombrie 2019, alte două ambulanțe de prim ajutor calificat de tip  au ajuns la Oravița și Bozovici. În februarie 2022, în dotarea încă o autospecială pentru transport personal şi victime multiple a fost operaţionalizată în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa, autospeciala primită în anul 2015 fiind repartizată la Caransebeș.

 

„Demersurile privind creșterea capacității de răspuns și eficientizarea acțiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență au continuat și pe parcursul anului trecut, întocmindu-se documentele necesare pentru operaționalizarea unui echipaj SMURD în raionul Secției de Pompieri Moldova Nouă. Astfel, cu sprijinul autorităților locale, au fost identificate soluții care să ajute la operaționalizarea unui echipaj de prim ajutor și la Secția de Pompieri Moldova Nouă, începând cu data de 28 februarie 2024, în clădirea spitalului orășenesc. Astfel, una dintre cele două ambulanțe din cadrul Secției Oravița a fost repartizată Secției de Pompieri Moldova Nouă”, a precizat Ionel Tilca.

 

De la înființare și până în prezent, echipajele SMURD Caraș-Severin au fost solicitate să intervină în peste 33.100 de cazuri și au asistat peste 32.600 de persoane, din care aproximativ 3.000 de copii.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available