După un periplu prin Europa, început în urmă cu patru ani, expoziția internațională „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean” – un proiect comun al unui institut de cercetare ştiinţifică şi al unei arhive, ambele din Germania – va ajunge, vineri, 28 mai, la Reșița. Prin intermediul a 70 de exponate valoroase – reproduceri de hărți și obiecte –, unele prezentate pentru prima dată, expoziția ilustrează evoluția cartografiei spațiului dunărean de la 1650 la 1800.
Expoziția internațională „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean – Floating Spaces. Maps of the Danube Region, 1650-1800” va fi vernisată vineri, 28 mai, ora 17.00, la Muzeul Banatului Montan din Reșița, evenimentul fiind înscris pe agenda „Reșița 250”. „Ultimele 12 luni au însemnat pentru întreaga omenire un timp acordat reflecției asupra a ceea ce înseamnă propriile noastre case și familii, un timp în care socializarea directă a devenit o umbră. Relaxarea condițiilor pandemice oferă însă oportunitatea pentru instituția muzeală de a primi oaspeți din nou. Evenimentul expozițional de o reală valoare muzeistică, istorică și culturală este, așadar, mai mult decât bine-venit. Anul 2021 reprezintă pentru comunitatea reșițeană, dar și pentru întregul Banat, anul celebrării unui sfert de mileniu de tradiție industrială, iar programul Reșița 250 a cuprins sub umbrela sa și această expoziție internațională de cartografie, organizată sub auspiciile Primăriei Municipiului Reșița, prin colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhivele Naţionale ale României”, transmit reprezentanții Muzeului Banatului Montan.
Proiect comun al unui institut de cercetare ştiinţifică – Institutul de Istorie și Geografie Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen – și al unei arhive – Arhiva Generală din Karlsruhe –, expoziția propune, prin intermediul hărților, o călătorie în spațiul Dunării mijlocii şi de jos și în cel al Europei de sud-est. În cadrul expoziție sunt prezentate, în limbile română și engleză, 70 de exponate valoroase, dintre care unele sunt expuse pentru prima oară. Baza expoziţiei o constituie cuprinzătoarea colecţie de hărţi şi planuri iniţiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a din Karlsruhe şi la Biblioteca Landului Baden. Aceste hărţi sunt completate cu exponate din colecţia institutului din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer din Tübingen şi colecţia dr. Ovidiu Şandor din Timişoara.
Potrivit specialiștilor Muzeului Banantului Montan, „expoziţia tematizează geneza reprezentărilor cartografice cu privire la spaţiul dunărean. Ea descrie caracteristicile conceptelor spaţiale şi percepţia acestora în Europa occidentală şi centrală în epoca modernă, tematica ei fiind organizată în cinci secțiuni: Dunărea – geneza unei metafore spaţiale; Diversitatea lumii statelor; Teatrele de operaţii ale războaielor cu turcii – cartografia militară şi mediile vizuale; Spaţii frontaliere la periferia sud-vestică și Spaţii frontaliere în sud-estul imperiului – Banatul şi Transilvania”.
Expoziția a fost prezentată publicului pentru prima dată în 2017, la Karlsruhe, de unde a început un lung tur european, asumându-și funcţia de mijlocire îndeplinită şi de fluviul Dunărea, care nu a constituit numai un loc al confruntărilor militare, ci şi o punte între Orient şi Occident. În România, unde îl are curator pe profesorul universitar doctor Rudolf Gräf, a fost prezentată, în cooperare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhivele Naţionale, în oraşele Cluj-Napoca, Sibiu, Cluj, Brăila și Iaşi. De asemenea, a fost prezentată şi la Chişinău (Republica Moldova).
Potrivit organizatorilor, la vernisajul de vineri și-au anunțat prezența oameni de cultură și personalități politice și diplomatice de prim rang. Expoziția va rămâne la Reșița până pe 28 iunie.