Specialiști din mai multe state riverane Dunării, în vizită de lucru în Banatul Montan pentru a contura „Brandul Urban Dunărea”

 

Reconectarea feroviară, culturală și turistică a Clisurii Dunării (Socol, Baziaș, Parcul Natural Porțile de Fier) cu inima Banatului Montan (Anina, Reșița, Valea Almăjului, Parcurile Naționale Semenic-Cheile Carașului și Cheile Nerei-Beușnița) constituie unul dintre obiectivele proiectului DANUrB+.

 

„DANUrB+ Building – Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritag” este un proiect cu finanțare europeană derulat de un consorţiu de universităţi, institute de cercetare, administraţii publice, ONG-uri din mai multe state situate de-a lungul Dunării, ce vizează dezvoltarea locală și regională prin valorificarea patrimoniului cultural al fluviului. Liderul de parteneriat este Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta, iar instituțiile partenere sunt facultățile de arhitectură de la Bratislava, Belgrad, Timișoara, Sofia și București, împreună cu ONG-uri, administrații publice și diverși actori locali din zona Dunării de Mijloc și până la vărsarea în Marea Neagră.

 

Timp de cinci zile, în intervalul 26-30 aprilie, partenerii din cadrul acestui proiect se află în Banat pentru a identifica exemple de bune practici în comunitățile din Clisura Dunării. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la Biblioteca Universității Politehnica din Timișoara, în 26 aprilie, și a fost urmată de o serie de întâlniri de lucru ale partenerilor. „Evenimentul este cel mai complex dintre activitățile proiectului organizate în zona de Vest a României. Sesiunile de lucru au drept scop principal identificarea mecanismelor de consolidare a cooperării în domeniul valorizării resurselor locale ale Clisurii Dunării – platforma, atlasul și brandul DANUrB+, cooperarea de-a lungul fluviului dintre actorii locali”, transmite Andrei Szabo, președintele Euroland Banat, ONG partener în cadrul acestui proiect și, împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara, organizator al evenimentului.

 

În zilele de 27, 28 și 29 aprilie, partenerii din cadrul proiectului au programată o vizită de documentare în Clisura Dunării pentru identificarea de exemple de bună practică. Ieri, 27 aprilie, Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă a găzduit un atelier de lucru, iar joi și vineri au loc vizite la Svinița și Eibenthal – dedicate plantațiilor de smochini și produselor derivate, gastronomiei tradiționale, dar și artizanilor locali –, la Golful Dubova, Muzeul Centralei Hidroelectrice Porțile de Fier I, Turnul de Apă Drobeta-Turnu Severin, la meșteșugarii din Sfânta Elena și la Fortăreața Ladislau. „Fiecare dintre aceste vizite de bună practică presupune discuții ale echipei de proiect cu producătorii/stakeholderii locali cu scopul identificării unor valori locale comune regiunii transfrontaliere a Dunării”, precizează Andrei Szabo.

 

Din Clisura Dunării, echipa proiectului va merge pe Semmeringul bănățean, ziua de sâmbătă, 30 aprilie, fiind rezervată patrimoniului feroviar bănățean, printr-un studiu de caz dedicat sitului și liniei ferate Baziaș – Oravița – Anina. Despre această parte a proiectului, Andrei Szabo spune că vizează descoperirea potențialului de dezvoltare a orașului Anina și, totodată, realizarea unei expoziții în incinta gării cu lucrări ale studenților de la arhitectură cu scopul valorizării patrimoniului cultural, industrial și natural al zonei printr-o reconectare feroviară, culturală și turistică a Clisurii Dunării (Socol – Baziaș, Parcul Natural Porțile de Fier) cu inima Banatului de Munte (Anina, Reșița, Valea Almăjului, Parcurile Naționale Semenic – Cheile Carașului și Cheile Nerei -Beușnița).

 

Turul Banatului Montan se va încheia cu o vizită la Reșița, la Școala de Beton, Școala Pittner și la Muzeul Locomotivelor cu Abur.

 

Proiectul DANUrB+ este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Transnațional Interreg Danube 2014-2020, având un buget total de peste 2,7 milioane de euro.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available