Spitalul Județean de Urgență Reșița a fost verificat de ISU, dar o tragedie ca aceea de la Piatra Neamț se poate întâmpla oricând

Medicul Paul Purea, care este și președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița, a explicat de ce o tragedie ca aceea de la Piatra Neamț se poate repeta oricând, în orice spital din țară.

Instalații și circuite subdimensionate, neadaptate la aparatura modernă și la un consum foarte mare de energie electrică, mult plastic și oxigen. Toate acestea fac din secțiile de Terapie Intensivă adevărate bombe cu ceas gata oricând să explodeze, lucru confirmat și de medicul Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița. „Spitalele diun România, toate, au fost făcute cu cel puțin 40, 50, 60 de ani în urmă când, spre exemplu, pneumomatele erau la altă capacitate, mult mai mică, și nici nu se știa de injectomate, acele injecții care se fac automat și care solicită foarte multă energie elctrică, suprasarcină electrică, pentru că sunt și 6, 7 sau 10. Secțiile ATI sunt supraîncărcate cu aparatură modernă consumatoare de energie electrică. Aparatele de terapie intensivă din ultima generație sunt cu tubulatură din plastic foarte, foarte ușor inflamabilă. Mai mult dect atât, este vorba despre oxigen, aer comprimat, vacuum care se face în permanență”, explică medicul Paul Purea.

Acesta a precizat că se fac verificări și demersuri pentru a preîntâmpina producerea unei tragedii de genul celei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, însă nu poate exista nicio garanție că acestea nu se vor întâmpla. Dimpotrivă! Iar Paul Purea este tranșant: „Nimeni din România, de la președintele țării și până la președintele Consiliului Județean, nu poate să afirme că o să fim siguri că la noi nu se întâmplă!”.

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Reșița, Alina Stancovici, unitatea medicală a fost verificată săptămâna aceasta și nu au fost găsite nereguli. „Am avut control ieri (marți, 17 noiembrie, n.r.). A fost totul în bună regulă. Acum 5-6 săptămâni am și făcut unele schimbări în ceea ce privește prizele electrice și prizele de oxigen. Între timp s-a primit aparatură, consumul este 24 de ore din 24 și ne-am luat măsurile de siguranță tocmai ca să prevenim ceea ce ați văzut că s-a întâmplat sâmbătă în alte spitale”, a declarat Alina Stancovici.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite