Spitalul din Reșița așteaptă de la Guvernul Orban tot ce n-a primit de la Guvernul Dăncilă. Și ceva în plus.
Spitalul Județean de Urgență Reșița solicită, anul acesta, Ministerului Sănătății achiziționarea de aparatură în valoare de aproximativ 1,1 milioane de lei, iar pentru lucrări de investiții, aproape 2,3 milioane de lei. Pe lista întocmită de conducerea spitalului și aprobată de consilierii județeni se regăsesc în integralitate solicitările făcute pentru 2019, pentru care nu s-a primit finanțare de la minister. Pe lângă acestea, sunt și câteva propuneri noi.
Un autoclav vertical, patru etuve de sterilizare cu aer uscat, două monitoare funcții vitale, două aparate de ventilație și o instalație centrală de sterilizare, în total, aparatură în valoare de 754.000 de lei a solicitat, în 2019, Spitalul Județean de Urgență, însă Ministerul Sănătății nu a achiziționat nici măcar o bucată din toate acestea. Drept urmare, conducerea spitalului a revenit, la acest început de an, cu aceleași solicitări la care a mai adăugat un steamer medical pentru imunohistochimie, în speranța că Ministerul Sănătății se va apleca și asupra necesităților celei mai mari unități medicale din Caraș-Severin.
La capitolul investiții, situația este similară. Ministerul Sănătății a ignorat întreaga listă de obiective propuse spre finanțare, pe care se regăsesc, printre altele, proiectare și execuție acoperiș la bucătărie și spălătorie, studiu de fezabilitate și proiectare pentru reabilitarea blocului operator din incinta Staționarului 1 sau lucrări la rețeaua de canalizare a Staționarului 2. În total, era vorba despre investiții în valoare de aproape 1,5 milioane de lei care, în lipsa finanțării de la minister, nu au fost făcute. Pe lângă toate acestea, spitalul ar mai avea nevoie, la Staționarul 1, de o stație de tratare a apei uzate și de o sursă alternativă de apă potabilă, lucrări pentru care solicită de la Ministerul Sănătății aproximativ 800.000 de lei. Rămâne de văzut, însă, dacă măcar o parte din toate aceste investiții vor primi finanțare.