Suntem prezenți și pe

Utile

#staiacasa pentru cei dragi și pentru natură! Ora Pământului 2020 se mută în online

Publicat cu

pe

În această seară la ora 20:30, Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare mișcare voluntară de mediu din istorie, va reuni oamenii din întreaga lume pentru a atrage atenția asupra problemelor planetei. Pentru prima dată în istoria mișcării, toate evenimentele vor avea loc exclusiv online. Mai mulți artiști din România se alătură mișcării internaționale.

„Suntem profund întristați de pierderea de vieți în urma pandemiei COVID-19, iar gândurile noastre se îndreaptă acum către familiile care au pierdut pe cineva drag sau care suferă. În această perioadă de criză trebuie să rămânem uniți, mai mult ca niciodată, pentru a proteja viitorul nostru și pe cel al planetei. Este momentul pentru solidaritate, pentru a răspunde creativ provocărilor și pentru a colabora, motiv pentru care Ora Pământului este marcată prin evenimente digitale pe tot globul”, a declarat Marco Lambertini, directorul general al WWF Internațional.

În țara noastră, mai mulți artiști se alătură mișcării internaționale, sub coorodnarea WWF România. Odată cu stingerea luminii de la ora 20:30, românii se pot conecta online alături de artiștii care vor transmite de acasă. Aceștia vor putea fi urmăriți atât pe pagina de facebook WWF-România, cât și pe paginile artiștilor.

„La ora 20:00, Monica Davidescu citește pentru cei mici «Galileo Galilei. Colecția Micii eroi», iar de la 20:30, citim împreună, la lumânare, «Miracolul vieții pe Pământ. Povestea evoluției». De la 20:30 are premieră documentarul «Parcurile americane» (52’), o călătorie prin 11 parcuri naționale americane prin care Dan Dinu și Cosmin Dumitrache prezintă cum a început conservarea naturii în SUA și ce putem învăța de la ariile lor protejate. Tot de la 20:30, Dora Gaitanovici, unul dintre cei patru finaliști de la Vocea României, va cânta live, un recital-surpriză. Iar de la 21:00, Rockabella transmit un show live direct din sufragerie, cu piese cunoscute și cel mai nou single, «Arată-te»”, detaliază reprezentanții WWW România programul Earth Hour.

Earth Hour a fost marcată pentru prima dată pe 31 martie 2007, de către WWF Australia, printr-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a depășit 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări.

 

Continuați lectură
Reclamă
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Utile

Tombolă cu 10 premii organizată de RoRec la primărie, de Ziua Mondială a Mediului

Publicat cu

pe

Ziua Mondială a Mediului, marcată în fiecare zi de 5 iunie a anului, va fi un prilej pentru reșițeni să scape de deșeurile provenite din echipamente electrice și electronice pe care nu le mai folosesc sau sunt stricate și le ocupă din spații. În acest sens, municipalitatea demarează în luna iunie o amplă acțiune de colectare a acestora.

Data de 5 iunie este dedicată mediului înconjurător, la nivel global aniversându-se Ziua Mondială a Mediului. Pentru a marca acest eveniment, Primăria Municipiului Reşiţa, în colaborare cu Serviciul Local de Colectare – partener – Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, organizează, în perioada 1 – 26 iunie 2020, o campanie de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în municipiul Reșița.

Astăzi a fost deschisă linia telefonică de tip call-center pentru programarea și ridicarea deșeurilor de la domiciliu. În data de 6 iunie, DEEE vor putea fi predate și la Centrul de colectare RoRec situat în Reșița, strada Căminelor FN (la intersecţie cu Aleea Albăstrelelor).

Pentru predarea DEEE voluminoase și preluarea acestora de la domiciliu, cetăţenii municipiului pot apela la unul din următoarele numere de telefon:

 • RoRec – 0800444800 – număr apelabil gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, 0751302119, 0728222224 sau online pe www.e-deseu.ro
 • Primăria Municipiului Reşiţa – 0255 210 258 – de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.00.

Pentru instituții și agenți economici, la preluarea GRATUITĂ de la sediu se întocmesc procese verbale de scoatere din uz a echipamentelor electrice și electronice vechi sau defecte.

Pentru obiectele predate în perioada 01 -26 iunie 2020, participanţii la campanie vor primi bilete la tombola organizată de inițiatorii acțiunii. Premiile, un cuptor cu microunde, 5 blendere și 4 mixere vor fi atribuite câștigătorilor după o tragere la sorţi ce va avea loc în ziua de 29 iunie, la sediul Primăriei Reşiţa, în sala de şedinţe –  ora 12.00”, este anunțul făcut de municipalitate.

Continuați lectură

Utile

Metode ultramoderne de tratare a obezității, o boală tot mai răspândită printre români

Publicat cu

pe

Suntem în plină pandemie cu COVID-19. Și este cunoscut faptul că mulți dintre cei care au pierdut lupta cu coronavirusul au avut ca principală comorbiditate obezitatea.

Obezitatea reprezintă o afecțiune medicală în care excesul de grăsime din organism determină afectarea stării de sănătate. Ea apare printr-o combinație de factori, respectiv o creștere a aportului alimentar, o scădere a activității fizice și o serie de factori genetici.

Obezitatea este considerată maladia secolului 21. Studiile au arătat că în lume peste 600 de milioane de oameni (12 %) suferă de această maladie. Mai grav este faptul că, din aceștia, peste 100 de milioane sunt copii. România se află la ora actuală pe un deloc onorant loc 3 în Europa, atât în ceea ce privește obezitatea la adulți, cât și la copii și adolescenți.

Obezitatea atrage după sine o serie de afecțiuni, unele dintre ele extrem de grave și care scurtează durata de viață. În primul rând, sunt afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea arterială. În al doilea rând, este diabetul zaharat tip II, în care apariția lui este direct legată de creșterea în greutate. Problemele respiratorii ce apar pot fi extrem de grave, mai ales ceea ce se cheama „apneea în timpul somnului”. Dacă la acestea adăugăm problemele osteo-articulare, de coloana vertebrală, genunchi, etc., problemele vasculare periferice și, deloc de neglijat, problemele de izolare socială, avem tabloul unei unei afecțiuni cu răsunet general.

Doctor showing a stomach concept art design.

În zilele noastre, tratamentul obezității este considerat principalul element de prevenire a unei cauze importante de deces prematur. Problema tratării acestei afecțiuni trebuie rezolvată întotdeauna printr-o colaborare multidisciplinară: nutriționist, internist, psiholog, chirurg. Toate acestea vă stau la dispoziție în cadrul clinicii MedVarix din Timișoara. Pentru a afla detalii, am adresat câteva întrebări pe tema metodelor moderne de tratare a obezității unuia dintre specialiștii de la clinica MedVarix, prof. dr. Ciprian Duta.

 1. Ce tipuri de intervenții bariatrice există, care sunt acestea și în ce situații sunt indicate?

Intervențiile bariatrice sunt numeroase, dar au un numitor comun prin faptul că, astăzi, toate se efectuează minim invaziv, ceea ce înseamnă pentru pacient o scădere semnificativă a riscurilor complicațiilor postoperatorii legate de o incizie într-un perete abdominal de dimensiuni, uneori considerabile, iar pe de altă parte, o recuperare la parametrii anteriori mult mai rapidă.

Dacă discutăm despre intervențiile restrictive, putem vorbi în principal de inelul gastric (gastric banding) și gastrectomia longitudinala (gastric sleeve). Sigur că putem discuta și despre alte astfel de intervenții (vertical banded gastroplasty sau plicatura gastrică), dar astăzi în arsenalul terapeutic pe primele locuri se mențin cele două intervenții menționate anterior.

Inelul gastric înseamnă montarea unui inel de silicon în jurul porțiunii inițiale ale stomacului. Astfel se creează deasupra acestuia un mic rezervor, care atunci când se destinde cu cantități mici de alimente determină apariția senzației de sațietate. Operația este ușor suportată de către pacient, cu riscuri practic nule imediat postoperator, ceea ce a dus la un avânt foarte mare în chirurgia obezității în anii 2000.

Gastrectomia longitudinală este astăzi cea mai frecventă intervenție bariatrică, datorită unori avantaje incontestabile. Ea înseamnă secționarea stomacului pe toată lungimea lui și rămâne un tub gastric foarte mic de 50-100 ml. Tot restul stomacului se îndepartează, ca atare se elimină și porțiunea superioară a stomacului care secretă un hormon (ghrelina), care este considerat „hormonul foamei”. Ca atare, dispare aproape complet senzația de foame, ingerăm la ora mesei mâncare, dar nu are unde să intre mai mult de câteva linguri. Rezultate foarte bune.

A doua mare categorie de intervenții sunt cele malabsorbtive, din care pe prim plan se situează by-pass-ul gastric. Reprezintă anastomozarea unei porțiuni a intestinului subțire la porțiunea superioară a stomacului, realizând astfel o ocolire a stomacului în circuitul alimentar, ca atare alimentele vor fi digerate mult mai greu în intestinul subțire. Scăderea ponderală este semnificativă prin apariția fenomenelor de malabsorbție a principiilor alimentare.

În principiu, toate aceste operații determină scăderea în greutate, ceea ce face ca toate afecțiunile generate de obezitate să scadă sau să dispară. Acest efect are un răsunet extrem de favorabil asupra afecțiunilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale și asupra diabetului zaharat, care pot să dispară. Motiv pentru care la ora actuală chirurgia bariatrică a devenit chirurgia metabolică, reprezentând o opțiune importantă a tratamentului unor forme de diabet zaharat tip II, și nu numai.

 1. Ce complicații pot apărea?

Există o serie de complicații imediate legate de intervenția chirurgicală, care este una complexa și, bineînțeles, necesită o expertiză corespunzătoare. Exista și o serie de complicații tardive a fiecărei intervenții în parte. În principal, sunt legate de posibile aporturi insuficiente alimentare. Pot să apară deficite de vitamine, de oligoelemente, de aceea este necesară o colaborare permanentă între pacient și echipa terapeutică, pentru că toate aceste deficiențe trebuie corectate la timp, înainte să apară complicații specifice fiecărui deficit.

 1. Cât durează o intervenție?

Aceasta este o întrebare frecventă a pacienților și la care răspunsul este „în chirurgie știi când intri, nu știi când termini”, dar dacă operația decurge normal, fără incidente, ea poate varia de la 1 oră la 3 ore, în funcție de tipul intervenției, în funcție de situația locală. Vă dau un exemplu, nu este același lucru să operezi un pacient de 120 de kg cu unul de peste 200 de kg. Nu timpul operatiei este definitoriu, ci siguranța pacientului și succesul intervenției.

 1. În cât timp se vor observa efectele pozitive ale intervenției? Care este timpul ideal de slăbire?

Efectele pozitive se observă imediat, pacienții se simt foarte bine după 2-3 săptămâni. Scăderea sau dispariția, spre exemplu, a hipertensiunii arteriale sau a diabetului se observă în primul trimestru. Scăderea ponderală nu este o constantă, în general în prima lună se slăbește cel mai mult, ulterior aceasta poate diminua progresiv până la 6 luni și un an. Sunt momente în această perioadă în care rămân la o greutate constantă 1-2 săptămâni, urmând ca ulterior să scadă accentuat.

În concluzie, chirurgia bariatrică este o chirurgie complexă, dificilă. Ea se adresează de multe ori unor pacienți care, în ciuda aspectului („gras și frumos”), sunt extrem de fragili. Înseamnă implicarea pacientului și a unei a echipe extrem de numeroase de chirurgi, anesteziști, gastroenterologi, pneumologi, cardiologi, nutriționiști, radiologi, psihologi și așa mai departe. Clinica MedVarix vă oferă echipă de specialiști cu renume pentru a vă ajuta pe acest drum. Ne găsiți la 0256443625 sau online la www.medvarix.ro.

Continuați lectură

Utile

Păsuire de la primărie. Plata parcărilor de domiciliu, posibilă până la finalul lunii iunie

Publicat cu

pe

Municipalitatea reșițeană a prelungit termenul limită pentru plata parcărilor de domiciliu și vine în sprijinul proprietarilor de autoturisme ce au concesionat un loc de parcare de la Primăria Reșița, dându-le acestora un răgaz de încă o lună pentru reînnoirea abonamentului.

Una dintre măsurile luate de municipalitate în contextul pandemiei de coronavirus cu privire la termenul limită de plată a parcărilor a fost modificată. Deși inițial acest termen era 31 mai, Primăria Reșița a prelungit perioada limită până la finalul lunii iunie. Măsura vine în contextul instituirii pe teritoriul României a stării de alertă și are ca scop păsuirea celor care au concesionată o parcare și, probabil, pe perioada pandemiei au suferit financiar din cauza măsurilor de restricție din perioada stării de urgență.

Termenul limită pentru plata parcărilor de domiciliu de pe raza Municipiului Reșița se prelungește până în data de 30 iunie”, este anunțul făcut de municipalitate.

Plata taxei de parcare se poate efectua după același program de până acum:

 • Luni-Marţi 08.00-16.00
 • Miercuri-Joi 08.00-18.00
 • Vineri 08.00-13.30

De asemenea, vă reamintim că pentru plata taxei anuale de parcare sunt necesare următoarele documente:

 • certificat de înmatriculare cu viza T.P. la zi;
 • carte de identitate/Buletin de identitate solicitant.

Continuați lectură

Cele mai citite