Străzile viitorului, acum! Reșița contribuie încă din 2020 la țintele ONU pentru 2030! [FOTO]

Cele 6 străzi din Lunca Pomostului care leagă Bulevardul A. I. Cuza de Bulevardul Revoluția din Decembrie vor fi primele din Reșița care contribuie real la țintele agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite (SDG Goal 11) prin echitatea distribuției spațiului și diminuarea impactului schimbărilor climatice.

Vitamin Architects Timișoara, firma de arhitectură care a proiectat cele 6 străzi, a postat pe rețelele de socializare exemple de bune practici privind spațiul public, implementate de administrația locală din Reșița.

„Străzile sunt un spațiu public, distribuția echitabilă a spațiului între pieton, mașină și bicicletă este esențială. Vor fi primele străzi din Reșița care contribuie la accesibilitatea tuturor grupelor de vârstă, precum și la diminuarea impactului schimbărilor climatice. Lățimea carosabilului a fost redusă pentru a scurta expunerea copiilor și vârstnicilor la traficul auto, cu trecerile de pietoni înălțate la nivelul trotuarului, și nu invers. Copacii sunt mutați în aliniament, cât mai aproape de axul străzii, pentru a mări suprafața umbrită la maximum. Pavajul e deschis la culoare pentru a nu se supraîncălzi pe timp de vară”, spun reprezentanții firmei de arhitectură.

Cele 11 ținte ale agendei Organizației Națiunilor Unite (SDG Goal 11), la care face referire firma de arhitectură timișoreană, au fost stabilite la Conferința ONU privind dezvoltarea sustenabilă a zonelor urbane, care a avut loc la Quito (Ecuador) în octombrie 2016. Manifestarea a constituit primul summit global al ONU pe tema problemelor urbanistice de la adoptarea Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 (The 2030 Agenda for Sustainable Development), cu acel prilej stabilindu-se Noua Agendă Urbană a ONU.

CITEȘTE ȘI: Primarul Ioan Popa caută soluții pentru „zonele rezidențiale comuniste”. Spațiile dintre blocuri vor fi reabilitate

Primarul Ioan Popa anunțase, de altfel, în cadrul unei dezbateri organizate luna trecută de UrbanizeHub Romania, că l-a contactat pe arhitectul Rudy Gräf de la firma de arhitectură Vitamina din Timișoara, care a lucrat și în Franța sau Germania, „să ne facă un ghid de bune practici în tratarea zonelor din cartiere, în microcartiere. Să vedem ce putem face cu aceste zone, pentru că nu este ușor să tratezi câteva mii de metri pătrați dacă nu ai un plan bine pus la punct. Trebuie să știm ce tip de pavele folosim, dacă punem locuri de joacă sau nu, bănci, copaci, gazon, în aceste zone rezidențiale comuniste”.

Reabilitarea străzilor Parângului, Bielefeld, Nicolae Bălcescu, Nicolae Titulescu, George Enescu și Gratz din Lunca Pomostului se face în baza unui proiect în valoare de circa 3 milioane de euro, finanțat din fonduri europene.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite