Subvenții pentru 176.440 hectare de teren agricol și 18.770 de fermieri din Caraș-Severin

15 iunie a fost ultima zi de depunere a cererilor de plată fără penalizări pentru producătorii agricoli din județ. Centrul Judeţean APIA Caraş-Severin a încheiat această etapă prin centralizarea unei suprafețe de teren agricol solicitată la plată de 176.439,88 ha, mai mare cu peste 500 ha față de suprafaţa preluată în campania agricolă a anului precedent.

Încă o măsură luată de Executiv în perioada de pandemie își arată efectele pozitive. Este vorba despre Ordonanța guvernamentală din luna mai prin care a fost prelungit până pe 15 iunie termenul pentru depunerea cererilor unice de plată. Ministrul Agriculturii menționa atunci și că procesul a fost simplificat, în sensul că cererile se pot depune online, iar adeverințele de la primării se obțin direct de către centrele APIA.

Așa se face că reprezentanții APIA Caraş-Severin au un motiv de bucurie la finalul campaniei de depunere a cererilor pentru subvenții. Suprafaţa agricolă pentru care s-a solicitat sprijin financiar pentru anul agricol 2020, raportată la anul trecut, a fost de 100,30%.

Fermieri (ceva) mai puțini, suprafață agricolă (ceva) mai mare

O ipoteză îmbucurătoare, generată în mare măsură de comasarea terenurilor agricole, a fost că, deşi numărul de fermieri a scăzut faţa de campania precedentă (în anul 2020 au depus cereri de plată pe suprafaţă la APIA Centrul Judeţean Caras-Severin un număr de 18.770 fermieri, cu 108 mai puţini decât în anul 2019), suprafaţa totală centralizată a crescut. Pe lângă suprafaţa înscrisă în cererile unice, marea majoritate a fermierilor au aplicat şi pentru schemele de plată în domeniul zootehnic, fiind solicitat sprijin pentru schemele de plată: Ajutor Naţional Tranzitoriu în Zootehnie (ANTZ), Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ)”, anunță Dumitru Stepanescu, directorul executiv al APIA Caraş-Severin.

Astfel, au fost centralizate un număr de 3.356 cereri de plată care conţin şi solicitări de sprijin în sectorul zootehnic, după cum urmează:

  • solicitări de sprijin pentru ANTZ 7 – cota de lapte, în total 10.858,119 tone lapte;
  • solicitări pentru ANTZ 8 – bovine existente în exploataţie la o dată de referinţă, un număr de 13.079 capete;
  • solicitări de sprijin pentru ANTZ 9 – ovine existente în exploataţie la o dată de referinţă, un număr de 209.347 capete;
  • solicitări de sprijin pentru ANTZ 9 – caprine existente în exploataţie la o dată de referinţă, un număr de 7.525 capete;
  • solicitări de sprijin pentru SCZ-TC – tineret carne, un număr de 1.141 capete;
  • solicitări de sprijin pentru SCZ-VL – vaci de lapte, 3.392 capete;
  • solicitări de sprijin pentru SCZ – ovine femele, 79.552 capete;
  • solicitări de sprijin pentru SCZ – ovine masculi, 788 capete;
  • solicitări de sprijin pentru SCZ – caprine femele, 1.358 capete;
  • solicitări de sprijin pentru SCZ – caprine masculi, un număr de 9 capete.

De la un consiliu local, la 15!

În paralel cu acţiunea de primire a cererilor unice de plată în sectorul vegetal şi zootehnic 2020, au fost autorizate la plată sume de bani aferente cererilor de plată depuse în anul 2019 pentru schemele de plată Ajutor Naţional Tranzitoriu în Zootehnie, Sprijin Cuplat în Zootehnie, Sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru culturile de soia, lucemă.

Tot în această perioadă, instituţia noastră a preluat cereri de plată pentru măsura 15 – Servicii de Silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor. Dacă în anul 2017 instituţia noastră a gestionat o singură cerere pe această măsură, primul solicitant fiind Consiliul Local Bănia (ajuns în anul IV de angajament), în anul 2019 sesiunea a II-a, anul 2, am primit cereri de la 13 consilii locale, iar în anul curent au mai existat un număr de 15 solicitări din partea acestor entităţi pentru sesiunea 3, anul 1. Măsura 15 – Servicii de Silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor reprezintă o schemă de ajutor de stat care se adresează proprietarilor de suprafeţe de pădure mai mari de 100 ha, din această cauză, în judeţul nostru, până acum au depus cereri de plată doar consiliile locale, persoanele fizice neavând în proprietate o astfel de suprafaţă forestieră. Menţionăm că primul solicitant CL Bănia a intrat în posesia subvenţiei pentru anul 1 de angajament, în valoare de 45.758 euro, şi pentru anul 2 de angajament, 48.657 euro”, arată specialiștii APIA Caraş-Severin.

Termen pentru întârziați, 10 iulie. Dar cu penalizări!

Pentru fermierii care nu au reușit să depună până în data de 15 iunie cererile de plată, din diferite motive, vor putea să o facă, însă aceștia vor suferi o penalizare din valoarea totală a subvenţiei la care ar avea dreptul, în cuantum de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Reprezentanții APIA Caraş-Severin îi așteaptă pe producătorii agricoli pentru a depune cereri de plată până cel mai târziu în data de 10.07.2020.

Derulată în condiţii atipice, impuse de răspândirea pe teritoriul României a epidemiei de coronavirus, această campanie de primire a cererilor de plată s-a desfăşurat din data de 06.04.2020 exclusiv in mediul digital, colegii mei, funcţionarii din cadrul instituţiei, demonstrând un grad de profesionalism ridicat, adaptându-se noilor proceduri de lucru elaborate pentru aceste circumstanţe fără precedent, fiind capabili să ofere un serviciu public de calitate, în pofida dificultăţilor administrative excepţionale generate de lipsa prezenţei fizice a fermierilor şi de necesitatea distanţării sociale la locul de muncă”, a mai declarat Dumitru Stepanescu.

 

Sursă foto: agrostandard.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite