UPDATE. Alertă maximă în Caraș-Severin, după ce de zile bune ploaia nu se mai oprește!

Precipitațiile abundente din ultima perioadă au pus autoritățile în mișcare, județul aflându-se sub Cod Roșu de inundații. Mai multe orașe și localități rurale din Caraș-Severin au probleme cu debitele râurilor și apa venită de pe versanți. În Anina, potabilitatea apei din rețeaua Aquacaraș este pusă sub semnul întrebării!

Pompierii cărășeni au intervenit în această dimineață în mai multe localități din județ. Aceștia se luptă și acum cu apa ce a intrat în mai multe gospodării, reprezentanții ISU Semenic încercând să limiteze efectele neprevăzute ale precipitațiilor abundente din ulttimile 48 de ore.

„În acest moment se intervine în mai multe locații pentru limitarea efectelor produse de manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice: în localitatea Iaz actionează SVSU Obreja cu două motopompe, în localitațile Caransebeș, Oțelu Roșu și Glimboca intervin pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Caransebeș și membrii serviciilor voluntare, în localitatea Zorlențu Mare și satul Zorlencior intervin forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșita, iar la Anina, Secția de Pompieri Oravița și membri SVSU Anina. Până în acest moment, s-a intervenit în principal pentru evacuarea apei din curți. În Municipiul Caransebeș, pe Calea Timișorii, apa a pătruns și într-o hală a unui operator economic. În Zorlențu Mare (foto), 19 gospodării au fost inundate”, transmit pompierii cărășeni.

În același timp, societatea Aquacaraș anunţă cetățenii din Anina că, din cauza fenomenelor meteorologice, a ploilor abundente din ultimele zile, „calitatea apei brute din Lacul Buhui s-a înrăutățit, depășind valorile corespunzătoare categoriei A 1, prevăzute de HG100/2002, respectiv NTPA 013/2002, la parametrii turbiditate și culoare. Capacitatea de tratare a Uzinei de Apă, posibil să fie depășită, în următorul interval de timp, nemaifiind posibilă asigurarea încadrării pentru parametrii culoare și turbiditate, conform cerințelor Legii 458/2002, forma consolidată în 2017. Aducem la cunoștință utilizatorilor că am mobilizat toate resursele materiale și umane, facem tot ceea ce ne stă în putință să limităm intervalul de timp în care apa distribuită nu se va încadra în parametri, la indicatorii turbiditate și culoare”.

UPDATE 1, ora 12.50

ISU Caraș-Severin a anunțat în urmă cu câteva minute o avertizare de Cod Roșu hidrologic valabil până mâine, ora 09.00, pentru bazinul hidrografic Bistra. Specialiștii ISU recomandă cetățenilor să „nu folosească podurile și căile rutiere expuse pericolului de inundație. Să nu traverseze cursurile de apă prin locuri neamenajate”. Dacă se află ȋntr-o zonă inundabilă, să se îndrepte spre locurile de refugiu cele mai apropiate; să fie pregătiți pentru o eventuală evacuare din zona expusă pericolului. Să informeze și persoanele din vecinătatea lor. Acolo unde este posibil, animalele să fie adăpostite într-un loc mai sigur.

De asemenea, a fost emis și un Cod Portocaliu valabil astăzi, până la ora 23.00. Fenomene vizate: ploi 40 l/mp și pe arii restrânse 50-80 l/mp, în județul Caraș-Severin.

UPDATE 2, ora 12.56

DRDP Timișoara anunță că pe DN 58, la Brebu, pe ruta Caransebeş – Reşiţa – Anina, circulația este închisă, pe partea carosabilă fiind 70-80 cm de apă. Ruta alternativă recomandată de reprezentanții DRDP Timișoara este: Soceni – Lugoj – Caransebeș.

https://www.facebook.com/DRDP.Timisoara/videos/689659698276768/

UPDATE 3, ora 15.35

A fost transmisă o avertizare meteo Cod Roșu de ploi abundente, torențiale, pentru azi, orele 15.30-17.30, în Caraș-Severin. „Evitați deplasările şi luaţi măsuri de adăpostire și autoprotecţie! Conduceți cu prudență și evitați să staționați cu autoturismele pe partea carosabilă! În caz de necesitate, folosiţi rutele ocolitoare comunicate de autorităţi. Acolo unde este posibil, mutați animalele într-un loc sigur. Apelaţi serviciul de urgenţă 112 numai în caz de necesitate”, transmit autoritățile.

UPDATE 4, ora 17.25

Circulația feroviară este întreruptă între Reșița și Caransebeș după ce mai mulți copaci au căzut pe calea ferată care este și inundată. Nici pe Magistrala 900 nu se circulă, la stația Balta Sărată calea ferată fiind inundată și afectând toate trenurile ce trec prin Caransebeș. Nu circulă nici trenurile CFR pe ruta Reșița-Timișoara, întrucât CFR nu folosește linia neelectrificată directă, aici operând un privat, ci linia electrificată care este via Caransebeș.

UPDATE 5, ora 17.35

Tot personalul tehnic din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin intervine pe râurile aflate sub avertizările hidrologice”, informează Administraţia Bazinală de Apă Banat.

Pe râul Caraș, angajații formațiilor de lucru Oravița și Moldova Nouă intervin cu un buldoexcavator și 2 autospeciale în zonele Gârliște și Goruia pentru asigurarea scurgerii apei în zona podurilor.

În bazinul Bistra, împreună cu Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), angajații SGA Caraș-Severin intervin pe pârâul Scoarța, din localitatea Glimboca, prin extragerea plutitorilor de mari dimensiuni din zona podului aflat pe drumul național DN68 pentru a  împiedica blocarea secțiunii podului.

Râul Pogăniș în localitatea Remetea Pogănici a inundat drumul național DN58. Personalul SGA Caraș-Severin a pus în funcțiune stația de pompare Dezești și va aduce încă două motopompe pentru a opri inundarea caselor aflate în incinta apărată pe malul drept.

Formația Reșița din cadrul ABA Banat a transportat o mașină cu nisip și 1000 de saci în zona Vrani, Mercina și Vărădia, pentru a sigura punctele critice: moara Vrani și locul amonte de intrarea în localitatea Mercina. Formația Caransebeș a acționat în municipiu, în zona Zlatna, pentru evacuarea apei provenite din băltiri din două curți, cu o motopompă de mare capacitate. De asemenea, este pregătiti să fie dizlocat un buldozer în zona Vrani, sat Mercina, pentru a fi folosit în caz de nevoie la degajarea albiei râului Caraș și a afluenților săi.

ABA Banat amintește și că, în municipiul Reșița, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Reșița și Formația Reșița din cadrul ABAB au intervenit preventiv, cu înălțarea malului stâng al râului Bârzava, în zona străzii Bistra, unde se produc frecvent revărsări ale râului la ape mari.

UPDATE 6, ora 18.14

A reacționat și Instituția Prefectului Caraș-Severin, printr-un comunicat de presă:

„În  momentul transmiterii acestui comunicat, 24 de localităţi din 14 Unităţi Administrativ Teritoriale din judeţ se confruntă cu situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice şi hidrologice extreme.  Inspectoratul Judeţean  pentru Situaţii de Urgenţă «Semenic» a intervenit cu peste 60 de ofiţeri şi subofiţeri, cărora li s-au alăturat peste 50 de membri ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă ale UAT-urilor afectate. Se intervine în permanenţă cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodării şi cu utilaje grele pentru deblocarea căilor de acces şi a căilor de scurgere. De asemenea, personalul de la secţiile de drumuri naţionale Caransebeş şi Orşova au intervenit pentru deblocarea drumurilor, iar cei de la CFR lucrează pentru deblocarea căii ferate pe ruta Reşiţa – Caransebeş. În momentul de faţă, pe DN 58, între Brebu şi Păltiniş, se circulă cu dificultate.

Mai multe zeci de gospodării din judeţ au fost afectate, dar până în momentul transmiterii acestui comunicat  nu s-au semnalat victime omeneşti. La Delineşti o familie compusă din cinci persoane a fost evacuată din locuinţă, iar în prezent la Oţelu  Roşu, cartierul Cireşa, 8 adulţi şi 12 copii sunt izolaţi în două locuinţe. Accesul cu barca sau cu utilaje grele spre aceste locuinţe este imposibil pentru moment, iar cu ajutorul Serviciului Salvamont se face o evaluare pentru o posibilă intervenţie aeriană. Momentan viaţa celor izolaţi nu este pusă în pericol.

Dispeceratul ISU «Semenic» este luat cu asalt de către cetăţeni, iar personalul ISU acţionează prioritar, în funcţie de gradul de risc al situaţiei. Precizăm că evenimentele sunt într-o continuă dinamică şi toate datele se pot modifica pe parcurs”.

UPDATE 7, ora 22.20

ABA Banat informează că la stațiile hidrometrice (s.h.) s-au înregistrat la ora 20.00 noi creșteri de niveluri și debite cu depășiri ale cotelor de apărare în bazinele Timiș, Bega, Caraș, Bârzava, Nera, după cum urmează:

  • pe râul Timiș, la s.h Caransebeș, FII+90 cm; s.h. Lugoj, FII+37 cm ; pe râul Sebeș, afluent al Timișului, s.h. Turnu Ruieni, CI+38 cm
  • pe râul Bistra, la s.h. Voislova Bucova, CP+50 cm; s.h. Obreja, CP+120 cm; pe râul Rusca, afluent al Bistrei, s.h. Voislova, CI+92 cm
  • pe râul Pogăniș, la s.h. Brebu, CP+147 cm;  s.h. Valea Pai, CI+ 0 cm
  • pe râul Caraș, la s.h. Carașova, CP+2 cm; pe râul Gârliște, afluent al Carașului, s.h. Gârliște, CI+12 cm
  • pe râul Nera, la s.h. Dalboșeț, CI+45 cm
  • pe râul Bârzava, la s. h. Moniom, FI+21 cm
  • pe râul Bega, la s.h. Făget, FII+25 cm.

Explicații: zona îndiguită – vorbim de atingerea Fazelor de apărare (FI, FII, FIII); zona neîndiguită – vorbim de atingerea Cotelor de apărare (CA, CI, CP); F I = CA = cod galben; FII = CI = cod portocaliu; F III = CP = cod roșu, precizează reprezentanții ABAB.

CITEȘTE ȘI: Romeo Dunca, în misiune umanitară. A transportat cu elicopterul său 20 de persoane rămase între ape, la Oțelu Roșu

UPDATE 8, 19 iunie, ora 11.40

ISU Semenic a făcut un prim bilanț al zilei de ieri. În ultimele 24 de ore, pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorogice manifestate în județul Caraș-Severin au intervenit peste 130 de pompieri militari, din care 9 trimiși din județul Dolj, și cel puțin 50 de pompieri voluntari.

Pe parcursul zilei au fost semnalate evenimente (revărsări de ape, formări de torente /viituri), în aproape 30 de localități. „În urma acestor evenimente hidrometeorologice au fost inundate drumuri naționale/județene/comunale, străzi, grădini, curți, beciuri și locuințe, au fost colmatate podețe și subtraversări. Au fost desfășurate misiuni de salvare/evacuare pentru 28 de persoane (în localitățile Oțelu Roșu, Păltiniș, Zăvoi, Remetea Mare). Lucrători CFR au acționat pentru repunerea în funcțiune a liniei ferate Reșița-Caransebeș (blocată cu aluviuni, copaci căzuți), iar cei de la drumuri naționale au intervenit pentru curătare sectoarelor de drum afectate (DN 57, 58, 58B, 68, E70, DN 6, DN 58 A). Pe unele sectoare de drum circulația a fost întreruptă temporar de mai multe ori pe parcursul zilei”, informează reprezentanții ISU Semenic.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, forțele profesioniste cărășene au intervenit cu 18 autospeciale și 16 motopompe de diferite tipuri și capacități, la care se adaugă mijloacele din dotarea autorităților publice locale și cele venite în sprijin de la ISU Dolj. De asemenea, au fost implicate și mai multe forțe ale Poliției, Jandarmeriei, Salvamont și Unității Speciale de Aviație Caransebeș. La Remetea Pogănici și Obreja reprezentanții SGA împreună cu pompierii au înălțat malurile cursurilor de apă cu ajutorul sacilor de nisip pentru a proteja gospodăriile din apropiere. „Forțele de intervenție sunt și la această oră în teren și acționează în sprijinul comunităților afectate”, precizează cei de la ISU Semenic.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available