SUMAL 2.0, start compromis. Haos cu premeditare? 

Ministrul Mediului susține că verificarea tăierilor ilegale prin SUMAL 2.0 funcționează, lucru care este contrazis chiar de cei care ar trebui să efectueze controalele pe teren, mărturisește fostul senator Mihai Goțiu.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, susține că atât Poliția și Jandarmeria, cât și Garda Forestieră au primit credențialele de control în noul SUMAL și că se efectuează controale pe teren, asumându-și aceste afirmații în mod public. „Sistemul este funcțional și utilizat în momentul de față de peste 30.000 de utilizatori. Sunt peste 3.000 de utilizatori care provin din rândul Poliției și Jandarmeriei. Garda Forestieră are acces din prima zi de funcționare la toate datele și toate informațiile din baza de date. Poliția și Jandarmeria au solicitat pentru personalul din cadrul acestor organe de control, username și parolă pentru fiecare persoană. Astăzi sunt peste 3.000 de utilizatori din rândul jandarmilor și polițiștilor care pot opri pe stradă orice transport care circulă și persoanele acestea au informații în timp real despre fiecare transport”, a spus Tanczos Barna la B1 TV.

Mihai Goțiu susține că afirmațiile ministrului sunt contrazise chiar de cei care ar trebui să facă aceste controale. Inițiativa lui Goțiu a fost de a da câteva telefoane pentru a verifica aceste aspecte. Acesta a aflat că, în unele județe, persoane din cadrul Poliției și Jandarmeriei susțin că, în continuare, nu au primit credențialele pentru acțiuni de control, în alte județe credențialele ajungând doar în ultimele zile, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, i-ar fi semnalat problema, public, ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. De asemenea, după primele ședințe, săptămâna trecută, la nivelul inspectoratelor din fiecare județ, ar mai trebui organizate măcar câte o ședință de instruire înainte de a-i trimite pe agenți și inspectori în control.

Goțiu a obținut reconfirmări din partea mai multor Gărzi Forestiere că nu se fac verificări pe teren,  inspectorii cu atribuții de control fiind blocați în call-center pentru a oferi asistență operatorilor economici. De asemenea, oameni din Gărzile Forestiere cu care a vorbit i-au confirmat și faptul că au primit credențialele de control doar la câteva zile după lansarea SUMAL 2.0, după 31 ianuarie, deci SUMAL 2.0 ar fi fost lansat fără ca aplicația de control să fie finalizată, chiar dacă reprezentanții ministerului au anunțat, de mai multe ori, încă de anul trecut, că SUMAL 2.0 ar fi fost pregătit să fie lansat. Unii dintre cei care au acceptat să vorbească cu ex-senatorul i-au mărturisit, ca păreri personale, că nu exclud varianta ca noul SUMAL să fi fost lansat intenționat cu atâtea probleme pentru a fi compromis.

Goțiu adaugă că a avut cu Tanczos Barna și un început de discuție legată și de situația urșilor, cărora li s-a pus gând rău, și mărturisește că urmează să revină asupra acestei probleme.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available