SuperTeach la Reșița, despre importanța gândirii critice. „Şcoala trebuie să-l înveţe pe elev să înveţe”

 

Cadrele didactice din Reșița sunt așteptate sâmbătă, 18 septembrie, la Conferința SuperTeach – proiect inițiat de Fundația Romanian Business Leaders, Educativa și Institutul Dezvoltării Personale în parteneriat cu Primăria Reșița. Tema discuțiilor și atelierelor de lucru va fi „Gândirea critică în școala românească”.

 

Conferința SuperTeach se va desfășura la Cinematograful „Dacia” și va aduce în fața participanților profesioniști cu experiență și cu expertiză în domeniul educației: Elena Lotrean/ fondator al Școlii Finlandeze Sibiu; Iulia Măndășescu/ profesor MERITO; Sorin Costreie/ Guvernul României – consilier de stat al prim-ministrului; Ileana Rotaru/ conferențiar universitar Universitatea de Vest Timișoara; Marius Lobază/ profesor Colegiul Național Bănățean; Sergiu Penciu/ manager Dezvoltare Parteneriat BCR; Emilia Modrigan/ I.S.J. Caraș-Severin; Daniela Vulpeș/ Grădinița cu Program Prelungit „Floarea Soarelui’’ Reșița; Mona Vlai/ Piticii Monei; Maria Teodora Simion/ formator SuperTeach; Ana Bordan/ formator SuperTeach; Iulia Moldovan/ formator SuperTeach; Carmina Vakulovski/ formator SuperTeach; Ovidiu Bădescu/ formator SuperTeach.

 

„SuperTeach coagulează comunități cu mentalitate deschisă formate din profesori, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și autorităților locale, ONG-uri și companii care pot susține investiții în educație. Ne dorim să inspirăm și să motivăm profesorii cu mentalitate deschisă din România, și să avem din ce în ce mai mulți dascăli care vor pune interesele copiilor în centrul sistemului educațional. Profesorii reșițeni au fost invitați în comunitatea SuperTeach pentru a participa la creșterea calității educației din România prin transformarea mentalității în școli. Vom discuta despre «Gândirea critică în școala românească» alături de invitați ce ne inspiră cu fiecare intervenție în cadrul evenimentelor noastre”, transmit organizatorii.

 

De ce este importantă gândirea critică? Cum îți poți dezvolta propria gândire critică? Cum poți dezvolta gândirea critică elevilor, indiferent de materia predată? PISA și TIMMS măsoară nivelul gândirii critice? – acestea sunt întrebările la care invitații SuperTeach Reșița îi vor determina pe participanți să reflecteze, astfel încât să poată contribui la dezvoltarea gândirii critice în școli și nu numai.

 

Premisa de la care pleacă organizatorii în abordarea temei conferinței – „Gândirea critică în școala românească” – este aceea că abilităţile de acest gen pot fi predate şi învăţate: „Pentru a ne integra cu succes într-o lume în schimbare, cu toţii avem nevoie de abilitatea de a selecta informaţiile şi de a înţelege corelaţia dintre ele, de a decide ce este sau nu este important, de a plasa în diferite contexte idei şi cunoştinţe noi, de a descoperi esenţa lucrurilor întâlnite pentru prima oară, deci trebuie să fim capabili de a da sens critic, creativ şi productiv informaţiei cu care ne confruntăm. Este din ce în ce mai clar că lumea devine tot mai complexă, că nu mai este suficient ca tinerii să fie executanţi perfecţi ai unor sarcini, ci trebuie să fie capabili să rezolve probleme noi întâlnite, că trebuie să privească critic ceea ce au de rezolvat. Şcoala trebuie să-l înveţe pe elev să înveţe”.

 

Programul SuperTeach Reșița este următorul:

 

Ora 08.30-09.30: Înregistrarea participanților;

Ora 09.30-12.30: Conferință – invitați Iulia Măndășescu, Carmina Vakulovski, Ioan Popa;

Ora 12.30-13.30: Prânz;

Ora 13.30-15.30: Ateliere practice

  • Workshop 1/Iulia Moldovan: Antrenarea stării de prezență a copiilor, la clasă
  • Workshop 2/Iulia Măndășescu: Clasa „Tribală’’ sau cum construim un management eficient al clasei
  • Workshop 3/Daniela Vulpeș & Emilia Modrigan: NTC Learning System
  • Workshop 4/Mona Vlai: Comunicarea părinte-profesor
  • Workshop 5/Carmina Vakulovski & Ana Bordan: Predare cu Mentalitate Deschisă
  • Workshop 6/Sorin Costreie: Gândirea critică ca atitudine pedagogică
  • Workshop 7/Marius Lobază: Proiecte școlare
  • Workshop 8/Sergiu Penciu: Școala de bani – atelier practic de educație financiară

Ora 15.30-16.00: Coffee Break;

Ora 16.00-17.00: Conferință – invitați Elena Lotrean, Sorin Costreie, Ioan Popa.

 

Participarea la SuperTeach se face în baza unui bilet de intrare ce poate fi achiziționat accesând: https://heme.ro/e/superteach-resita-2021.

 

 

UPDATE, ora 19.15

 

Organizatorii SuperTeach ne-au transmis astăzi după-amiază modificări de ultimă oră survenite pe agenda evenimentului. Toate acestea se regăsesc în forma actuală a articolului.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite