Țepe de Black Friday. Reduceri de preț fictive la peste 1.000 de produse pe site-ul unei companii care comercializează electronice și electrocasnice

 

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au depistat nereguli majore în ceea ce privește modul în care o companie a practicat în mediul online reducerile de preț în cadrul cele mai mari campanii anuale de oferte promoționale – Black Friday. Compania a fost amendată și se va alege cu plângere penală. Răspunsul acesteia a fost că nu poate fi corectă într-o piață în care nimeni nu e!

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea site-ului companiei Altex, după ce – în cadrul unei verificări efectuate sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC în ceea ce privește modul în care se derulează  campania „Black Friday” în mediul online – au fost depistate peste 1.000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site. Totodată, compania a fost amendată și vor fi sesizate organele penale.

 

„În data de 9 noiembrie 2021, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus). Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe acestă temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”, informează ANPC.

 

Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte. ANPC va informa autoritățile din domeniu – Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de reducere de preț neconformă. De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

 

„Îi sfătuim pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici. Îi asigurăm pe cetățeni că supraveghem, la rândul nostru, permanent piața pentru a preîntâmpina sau pentru a sancționa astfel de cazuri”, transmit reprezentanții ANPC.

 

 

Sursă foto: ANPC

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite