Testarea elevilor cu simptome de COVID-19. În Caraș-Severin nu a ajuns (încă) niciun test antigen rapid pentru unitățile de învățământ

Potrivit reglementărilor în vigoare, elevii care se prezintă la școală cu simptome specifice infecției cu coronavirus vor fi testați, în baza unui acord semnat de părinți. În cazul în care nu există acest acord pentru testare, elevii nu se vor putea prezenta la școală în următoarele 14 zile.

Județului Caraș-Severin i-au fost alocate aproximativ 15.000 de teste antigen rapide destinate elevilor în cazul în care aceștia prezintă simptome specifice COVID-19. Deocamdată, însă, la Direcția de Sănătate Publică nu a ajuns niciun test. „Urmează să primim în jur de 15.000 de teste. Acestea vor fi alocate unităților de învățământ doar în baza solicitărilor medicilor școlari care, împreună cu cadrele medii din cabinetele școlare, vor efectua testarea. Acolo unde nu există cabinete școlare, vor fi încheiate protocoale cu medicii de familie, iar unde nu este posibil nici acest lucru, va fi constituită o echipă mobilă la nivelul Direcției de Sănătate Publică și aceasta va merge să facă testarea. Toate testele rapide efectuate la nivelul unităţilor de învăţământ trebuie raportate în maximum 24 de ore”, transmit reprezentanții DSP Caraș-Severin.

În ceea ce privește procedura care se va aplica în unitățile de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) avertizează asupra faptului că, pe tot parcursul activităţilor şcolare, cadrele didactice au obligația de a efectua triajul observaţional al preşcolarilor și elevilor. „În cazul în care aceștia prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. Dacă există un consimţământ informat şi semnat al părintelui sau al tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ioan Chiosa.

Ministerele Educaţiei şi cel al Sănătăţii au prezentat, astăzi, noul formular de exprimare a consimţământului părinţilor pentru testarea copiilor în cazul în care au simptomatologie specifică COVID-19. Acesta are două opțiuni care pot fi bifate: doar în prezenţa părintelui/tutorelui legal; în absenţa părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean atrag atenția asupra faptului că părinții vor avea un rol important în trierea copiilor și fac apel la aceștia să nu-i trimită la școală în cazul în care prezintă simptome. „Pentru toţi acei copii care prezintă simptome specifice într-o cât de mică măsură, se recomandă a nu fi trimişi în colectivitate, la şcoală. Nu se vor pune absenţe în aceste situaţii, trebuie un simplu anunţ făcut cadrului didactic, diriginte, profesor”, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției.

Sursă foto: digi24.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite