Tinerii care salvează Băile Herculane au ajuns la BBC News

BBC News, cel mai important post de televiziune britanic, a prezentat recent, pe larg, povestea tinerilor de la Asociația Locus, care vor să salveze Băile Herculane.

Asociația Locus este o organizație non-profit, ce are ca scop cercetarea, salvarea și promovarea patrimoniului cultural, arhitectural și natural de pe teritoriul României, primul proiect al lor fiind Herculane Project. Asociația, înființată de Oana Chirilă împreună cu prietena și colega ei Cristina Apostol, are în prezent aproape 25 de voluntari, fiind formată din studenţi la arhitectură, tineri absolvenţi, dezvoltatori web şi mulţi alţii.

„Un grup de studenți și tineri arhitecți încearcă să readucă la viață orașul balnear cuibărit în defileul muntos adânc, care a fost cândva loc de acțiune al elitelor europene”. Așa încep cei de la BBC reportajul despre Herculane Project.

BBC continuă prin a descrie stațiunea și istoricul acesteia. „Băile Herculane, nume care poate fi tradus ca Băile lui Hercule, este renumit pentru izvoarele sale sulfuroase naturale calde, originar dezvoltate de romani, mai târziu de monarhii Imperiului Habsburgic. După o vizită în anul 1852, împăratul imperiului Austro-Ungar, Franz Joseph, a spus că este „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”. În urma căderii comunismului în 1989, stațiunea istorică, împreună cu Băile Neptun, au fost abandonate și au căzut într-o descompunere cronică.

În urma unei vizite în orașul balnear în timpul studenției, anul 2017, „mama Herculane Project”, Oana Chirilă, şi-a exprimat pe blog consternarea faţă de starea imobilului, simțind o conexiune cu clădirea și locul, impresionată de frumusețea acestuia. Chirilă a observat, stând în fața clădirii Băilor Neptun, cum toți oamenii care treceau se plângeau de starea în care era. Tânăra arhitect a declarat pentru BBC că, după ce s-a întors acasă, se gândea doar la acea clădire.

Primind un feedback foarte pozitiv referitor la postarea acesteia pe blog, a fost inspirată să înfiinţeze un ONG împreună cu prietena şi colega ei arhitect Cristina Apostol. Au lansat „Herculane Project”, cu scopul ambiţios de a salva complexul istoric al băilor termale. Stând în faţa structurii impunătoare de 3.000 de metri pătraţi, înţelegi amploarea sarcinii cu care se confruntă, scrie jurnalistul de la BBC, Stephen McGrath.

Oana Chirilă mărturisește pentru BBC că majoritatea intervențiilor pe care le-au avut până în prezent au fost la nivelul acoperișului, astfel fiind ceva mai greu de observat, dar intervențiile nu au fost puține. De la începutul lucrărilor, au adăugat 12 secțiuni de acoperiș, au ridicat structuri de suport și au protejat numeroase relicve, lucru important pentru a conserva clădirea veche. „Cu siguranţă, părţi din construcţie s-ar fi prăbuşit. Este o bătălie continuă, dar ne-am asumat responsabilitatea de a conserva clădirea”, a spus Cristina Apostol, 28 de ani. „Unul dintre obiectivele noastre cu adevărat idealiste este să includem tot ce este aici la Băile Herculane în UNESCO”.

Oana Chirilă se simte responsabilă să meargă înainte, dar există un sentiment de frustrare, văzând progresul oarecum încet. Recunoaște potențialul locului, având apa sulfuroasă, resursele și fondurile UE disponibile, este păcat că Guvernul nu le accesează”, spune Oana.

BBC a contactat Ministerul Culturii pentru a comenta situaţia Băilor Herculane, însă reprezentanții instituției nu au transmis un răspuns.

Până acum, în cadrul proiectului, cele două tinere au strâns în jur de 75,000 de euro și estimează că ar fi nevoie de aproximativ 12 milioane de euro pentru a restaura în întregime stațiunea istorică. Obiectivul de scurtă durată a asociației este de a strânge în jur de 30.000 de euro, pentru a termina salvarea clădirii Băilor Neptun de la o dezintegrare ireversibilă. „Societatea civică poate acționa până la un anumit punct, mai departe depinde de stat”.

Sursa foto: BBC

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite