Elevi și profesori din Reșița și Caransebeș, în robotopuri naționale

Echipa Școlii Gimnaziale Nr. 8 din Reșița a reușit să se claseze, cu robotul MRS8, în Top 100 de elevi robocampioni la concursul de robotică NEXTLAB.TECH, cea mai mare competiție de acest gen din România care a reunit peste 30.000 de participanți din întreaga țară. 34 de elevi din Caraș-Severin s-au calificat în faza a doua a competiției.

Aflat la cea de-a doua ediție, concursul național de robotică NEXTLAB.TECH a avut, în anul 2020, 33.000 de participanți cu vârste între 8 și 16 ani, de zece ori mai mulți decât la prima ediție, în 2019. NEXTLAB.TECH este o competiție care îi ajută pe copii să descopere programarea, oferindu-le noțiuni teoretice, dar, mai ales, practice, prin care aceștia pot construi un roboțel. Potrivit managerului proiectului, prof. univ. dr. Răzvan Bologa de la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) București, „concursul reprezintă o șansă pentru elevii care doresc să se pregătească pentru profesiile viitorului. În cadrul acestei inițiative, elevii au ocazia să învețe diferite noțiuni într-o manieră transdisciplinară, de la robotică la programare și chiar digital storytelling”.

În prima fază, elevii înscriși în competiție au parcurs un flux gratuit de programare, urmat de un test online individual în baza căruia 4.800 de elevi s-au calificat în faza a doua a competiției. Printre aceștia s-au aflat și 25 de elevi din Reșița – 15 de la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz”, șapte de la Colegiul Național „Traian Lalescu” și doi de la Școala Gimnazială Nr. 8 – și nouă elevi din Caransebeș, toți de la Colegiul Național „Traian Doda”. De asemenea, 500 de elevi din întreaga țară au primit kituri de roboței fizici bazați pe Arduino (Miro și Technicus). În Caraș-Severin au ajuns 12 kituri, șase la elevi ai Colegiului Național „Diaconovici-Tietz”, patru la Colegiul Național „Traian Doda” și câte unul la Colegiul Național „Traian Lalescu” și la Școala Gimnazială Nr. 8.

CITEȘTE ȘI: ROBOȘCOALA. Primăria Reșița dotează trei unități de învățământ din municipiu cu roboți educaționali

În a doua etapă, elevii au construit roboți fizici, MRS8, robotul echipei de la Școala Gimnazială Nr. 8 din Reșița, formată din elevii George Reuca și Sabina Popoviciu și coordonată de profesoara Loretta Chivu, reușind să se claseze printre primii 100 de robocampioni, conform unui top realizat de organizatori. Iar în Top 250 au mai intrat și Daria Gașpar, elevă la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, cu robotul Drinky Miro, coordonată de profesoara Loredana Gașpar; precum și două echipe de la Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș, formate din Cristian Cuțitoi și Sorana Suru, respectiv Alexandru Ienea și Alexandra Mihu, ambele coordonate de profesoara Mihaela Stănescu.

„NEXTLAB.TECH îi ajută pe copii să descopere programarea, iar faptul că văd un rezultat concret și au șansa să participe și într-o competiție națională le dezvoltă pe de-o parte abilitățile necesare, dar le și trezește pasiunea și curiozitatea pentru face și mai mult în această direcție; poate chiar pentru a-și propune să urmeze o profesie în acest domeniu. În România avem nevoie de copii pasionați să creeze de tehnologie, nu doar să o consume. Este șansa noastră pentru un viitor în care să fim creatori de valoare”, a precizat Nicoleta Deliu, Head of Communication Banca Comercială Română, principalul sponsor al competiției.

Potrivit organizatorilor, concursul, care este parte a programului Romania Tech Nation, înscris în calendarul Ministerului Educației și Cercetării, va continua și anul acesta. Pe lângă cele două probe consacrate, ediția a treia va include și o probă de robotică creativă, bazată pe teme ecologice. Concursul este organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice – CyberKnowledgeClub”, fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București.

Sursă foto: resita.ro, aici.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite