Tot mai mulți elevi din Caraș-Severin renunță la Bacalaureat! Certificatul de calificare profesională câștigă teren în fața diplomei de Bac

Simularea Bacalaureatului a stat sub semnul absenteismului în Caraș-Severin. Aproape 20% dintre elevii din clasa a XII-a și 95% din cei din clasa a XIII-a au spus „pas” și nu au participat la examenele organizate zilele acestea.

Astăzi s-a desfășurat proba la alegere a profilului și specializării din cadrul simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2021. Practic, este vorba despre ultima probă, mâine urmând să aibă loc examenul la limba și literatura maternă, la care, însă, sunt  înscriși foarte puțini candidați.

În Caraș-Severin, simularea a fost organizată în toate cele 28 de licee și colegii din județ, în condiții stricte ce au ținut cont de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), niciun elev nu a fost respins la controlul epidemiologic efectuat la intrarea în unitatea de învățământ. În schimb, au fost foarte mulți cei care, pur și simplu, nu s-au prezentat la examene. În medie, prezența la simulare a fost de 65%, cu diferențe uriașe între participarea elevilor de la zi (clasa a XII-a) și a celor de la seral (clasa a XIII-a).

„La prima probă, la Limba și literatura română, prezența a fost de 67,03% dintre elevi, adică, 1.462 de elevi dintr-un total de 2.181 de elevi existenți în clasele a XII-a și a XIII-a. 719 nu s-au prezentat la examen, din care 210 de la clasa a XII-a învăţământ de zi (din 1.648 existenți) și 509 de la clasa a XIII-a învăţământ seral (din 533 existenți). La proba obligatorie a profilului, susținută marți, 23 martie, la disciplinele Matematică și Istorie, au fost prezenți 1368 de elevi (din 2181 elevi existenți). 813 nu s-au prezentat la examen, din care 307 de la clasa a XII-a învăţământ de zi (din 1.648 existenți) și 506 de la clasa a XIII-a învăţământ seral (din 533 existent). La proba la alegere a profilului și specializării, derulată astăzi, au fost prezenți 1.360 de elevi (din 2.181 de elevi existenți). 821 nu s-au prezentat la examen, din care 322 de la clasa a XII-a învăţământ de zi (din 1.648) și 499 de la clasa a XIII-a învăţământ seral (din 533 existenți)”, se precizează într-un comunicat transmis de ISJ Caraș-Severin.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ion Chiosa, a comentat situația din județ: „Se remarcă o prezență de aproximativ 80% a elevilor din clasa a XII-a învățământ de zi și de doar 5% pentru elevii clasei a XIII-a învățământ seral, care sunt interesați cu prioritate de finalizarea studiilor liceale și de obținerea certificatului de calificare profesională pentru inserția pe piața muncii și mai puțin de accesul spre învățământul superior universitar. De asemenea, prezintă interes și învățământul postliceal, unde accesul este permis absolvenților învățământului liceal cu sau fără diplomă de bacalaureat”.

Potrivit regulamentului aprobat de Ministerul Educației, rezultatele obținute la simulările naționale nu pot fi contestate și nu sunt făcute publice. „Rezultatele sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Toate unitățile de învățământ elaborează și transmit la inspectoratul școlar un raport pe școală, iar inspectoratul școlar elaborează un raport pe județ, care va fi transmis la Ministerul Educației. Raportul trebuie să includă și un plan de acțiune care va cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available