Tot mai mulți tineri din Caraș-Severin cad în plasa rețelelor de trafic de droguri

Consumul de droguri în Caraș-Severin este pe un trend ascendent. Canabisul și etnobotanicele, „prizate” încă din gimnaziu. Cel mai tânăr consumator, 12 ani.

Tânăr adult, cu vârsta între 16 și 26 de ani, cel mult studii liceale, angajat, necăsătorit, locuiește cu familia sau într-un centru de asistență socială, amator de canabis, cercetat de DIICOT. Acesta este profilul consumatorului de droguri care ajunge, de bună voie sau trimis de procurori, la centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Reșița. Anul acesta, au fost 50 de persoane, majoritatea cu acest profil. Numărul lor este în continuă creștere, iar vârsta de la care încep să consume, în continuă scădere. Cel mai tânăr dintre cei 50 de consumatori avea doar 12 ani.

Chiar dacă nu există o statistică oficială în ceea ce privește consumul de droguri, numărul real al consumatorilor fiind imposibil de determinat, datele deținute de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin indică o realitate îngrijorătoare. Numărul consumatorilor de droguri care au ajuns la centru după ce DIICOT a destructurat rețele infracționale a crescut de patru ori față de anul trecut. Mai exact, 20 dintre cei care au beneficiat, anul acesta, de servicii de evaluare integrată au fost trimiși de DIICOT și aveau antecedente penale.

Periculos este faptul că, după ce consumă substanțe psihoactive, mulți dintre ei urcă la volan, periclitând viața celorlalți participanți la trafic. În primele 11 luni ale anului, pe drumurile publice din Caraș-Severin au fost depistați 33 de șoferi drogați, față de doar trei în aceeași perioadă a anului trecut.  Cel mai recent caz, un accident soldat cu moartea pasagerului din dreapta, s-a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute, în centrul Reșiței.

Canabisul, mai ieftin și mai ușor de procurat, este cel mai consumat drog, pe locul doi situându-se etnobotanicele. 24 de persoane, dintre care cinci minori, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în urma consumului unor astfel de substanțe. În opt cazuri, starea determinată de consumul de droguri a fost atât de gravă încât s-a impus redirecționarea către Psihiatrie.

Iar acestea sunt doar datele oficiale, extrem de puține, amploarea fenomenului fiind, de fapt, imposibil de cuantificat.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available