Deși, în vara acestui an, nu s-a mai regăsit în Top 1000 al rankingului general Shanghai, România rămânând, astfel, nereprezentată în prestigiosul clasament internațional universitar, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este prezentă din nou, cu trei nominalizări, în clasamentul Shanghai pe domenii academice.
Clasamentul universitar Shanghai Ranking după domenii de studiu – ediția 2023 a fost dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute, Universitatea Babeş-Bolyai regăsindu-se cu trei nominalizări de domenii academice – Ştiinţa şi Ingineria Energiei, Matematică şi Ecologie.
La Știința și Ingineria Energiei, UBB este prezentă în intervalul 201-300, dintr-un total de 400 de locuri, fiind singura universitate din România prezentă în acest domeniu de studii și îmbunătățindu-și performanța de anul trecut, când a fost prezentă în intervalul 301-400. Același interval, 201-300, îl ocupă UBB în domeniul Matematică (categorie cu 500 de locuri), fiind prima în România, alături de Universitatea din București. Și în acest domeniu, UBB a urcat față de anul trecut, când a fost a doua din țară, fiind prezentă în intervalul 301-400. În domeniul Matematică, pe poziții inferioare, mai sunt alte patru universități din țara noastră: Universitatea din Craiova (301-400), Universitatea Politehnica din București (401-500), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (401-500) și Universitatea Transilvania din Brașov (401-500). În domeniul Ecologie, UBB are în acest an aceeași poziționare ca în 2022, în intervalul 401-500, fiind singura universitate din România prezentă în acest domeniu.
„Rezultatele clasamentului Shanghai pe domenii în România confirmă ceea ce spuneam când România a ajuns să nu aibă nicio universitate în clasamentul Shanghai global, și anume că universitățile care se pot profila foarte bine la nivel global sunt mai ales cele din sau cu zonele bio-medicale. Într-adevăr, exceptând poate contribuțiile UBB la știința și ingineria energiei și la matematică (aici și ale altor universități românești), celelalte prezențe românești sunt strâns legate, direct sau conex, mai ales cu zonele bio-medicale. Așadar, de la universități cu astfel de componente și cu un număr mare de angajați în aceste domenii putem spera o revenire mai rapidă a României în clasamentul Shanghai, UBB urmând, așa cum am anunțat, să se dezvolte, la rândul ei, în această direcție. Sigur, revenind la clasamentul pe domenii, asta nu scutește toate domeniile relevante să facă eforturi pentru a fi poziționate în acest clasament pe domenii”, a afirmat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David. Acesta a mai adăugat că, deși un demers informativ util, clasamentul nu reflectă complet complexitatea unei universități: „Din păcate clasamentul Shanghai include și publicații din unele zone open science și cu indicatori scientometrici criticați internațional și în România, astfel încât trebuie înțeles în acest context, în care, ca semnatari ai strategiei COARA a Comisiei Europene, semnalăm că trebuie să înțelegem că rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități și că acestea trebuie văzute doar prin această logică”.
Tot la sfârșitul săptămânii trecute, la Oslo, în Norvegia, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a fost ales cu unanimitate de voturi membru în boardul GUILD – organizația unora dintre cele mai reprezentative universități europene de cercetare avansată, o organizație exclusivistă, unde intrarea se face pe bază de invitație și de analiză a performanței academice. UBB este membră GUILD din 2020, iar boardul GUILD este condus în prezent de rectorul Universității din Oslo.
„Mă onorează invitația și susținerea rectorilor colegi din GUILD, mai ales că aceștia reprezintă unele din cele mai performante universități europene. Așa cum am spus în declarația de candidatură, modelul world-class-research intensive – cel ce pune în centrul actului academic cercetarea care susține apoi educația activă și co-creată cu studenții și relația inovativă cu societatea – este modelul de elită al universităților, care asigură decisiv dezvoltarea civilizației noastre. Lumea are în mod natural modele diferite de universități, corespunzând nevoilor diferite, dar acest model este cel care produce schimbări și dezvoltări paradigmatice majore, alături de alte inovații mai incrementale, importante și generate de toate modelele legitime de universitate. Însă precum democrația, modelul nu trebuie luat ca un dat imuabil, ci este ceva care trebuie protejat și promovat mereu de cei care îl asumă, în beneficiul oamenilor și societății. Asta fac la UBB și în țară de ani de zile, asta voi face de acum la un nivel mai general, la nivel european și internațional, prin GUILD”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
La adunarea generală GUILD din Oslo s-au discutat teme majore și poziționări față de inteligența artificială, internaționalizarea responsabilă, relația academică Africa-Europa, relația cercetare-inovație, evoluția programului „Horizon Europe” (2025-2027) și pregătirea noului program cadru FP10. Pe lângă membrii GUILD, la reuniune au participat reprezentanți ai Comisiei Europene și ai autorităților norvegiene.
Explicație foto: Rectorul Daniel David, la Reșița, cu prilejul ceremoniei de absolvire a studiilor universitare de licență, promoția 2023. Sursă foto: Centrul Universitar UBB Reșița