UCMR, preluată de stat sub Hidroelectrica! Ioan Popa: „Este important ca UCMR să își continue activitatea. Numele sub care o va face e mai puțin relevant”

Pașii făcuți de Hidroelectrica în vederea achiziționării unor active ale UCMR sunt de bun augur pentru uzina etalon a Reșiței, consideră primarul Ioan Popa. În urmă cu un an, edilul îl determinase pe Ludovic Orban să promită la Reșița că, atunci când PNL va ajunge la guvernare, va repune pe picioare UCMR. Iar acest lucru este pe cale să se concretizeze acum.

„Hidroelectrica a comandat o evaluare a activelor UCM Reșița în vederea achiziționării. Eu am solicitat lui Ludovic Orban, acum un an, ca în cazul în care vom ajunge la guvernare să transformăm în acțiuni datoriile pe care UCMR le are către statul român. Se lucrează la acest lucru, iar cea mai bună dovadă este aceea că Hidroelectrica face la ora asta analiza financiară a UCMR. Nu ar fi avut alt motiv să o facă decât ca să integreze uzina din Reșița în Hidroelectrica”, a declarat primarul Ioan Popa în cadrul conferinței de presă de ieri.

Analiza activelor UCM Reșița este făcută prin intermediul unei firme de consultanță cu care Hidroelectrica a încheiat un contract în valoare de aproape 1 milion de lei. Conform Caietului de sarcini nr. 125821/12.11.2019, activele vor fi preluate pentru a fi utilizate în activităţile de mentenanţă şi modernizare ale Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica. Aceasta este cel mai mare producător de energie electrică şi una dintre cele mai profitabile companii de stat din România.

STEG → UDR → SOVROM → CSR+UCMR → TMK+Hidroserv/Hidroelectrica

Cu alte cuvinte, UCMR urmează să devină parte a Hidroserv, societatea de servicii de mentenanță a Hidroelectrica, fapt ce va atrage, cel mai probabil, pierderea titulaturii de Uzina Constructoare de Mașini. În opinia primarului Ioan Popa, nu este, însă, vorba despre o pierdere a identității în condițiile în care, de-a lungul timpului, uzina reșițeană și-a tot schimbat denumirea. „UCM Reșița a avut de-a lungul istoriei sale nenumărate denumiri: STEG, UDR, SOVROM, apoi s-a scindat în CSR și UCMR. Faptul că acum își schimbă numele din UCM în Hidroserv este mai puțin relevant. Numele nu este important. În opinia mea, cel mai frumos nume pe care l-a avut de-a lungul istoriei a fost UDR, Uzinele și Domeniile Reșița. Acum, important este ca oamenii să aibă un job, compania să lucreze în continuare, să facă turbine, hidrocentrale, să facă mentenanță. Ba mai mult, eu cred că atunci când ești parte din Hidrolectrica, o companie ce face parte din strategia de siguranță națională, ești mai greu de atacat”, a explicat edilul.

Și Romeo Dunca, propunerea PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, este optimist în ceea ce privește soarta uzinei. „Astăzi, 90% din turbinele care funcționează în România sunt cele pe care le-au făcut oamenii de la UCMR. A face mentenanță eu cred că e mult mai simplu. Meseriași încă mai există și nu cred că nu putem, într-un oraș ca Reșița, dacă dorim să facem ceva, să nu putem face. Să lăsăm șansa ca întreprinderea asta strategică pentru România să poată să existe”, a declarat Romeo Dunca în cadrul aceleiași conferințe de presă.

UCM Reșița se află în insolvență din decembrie 2011. În prezent, uzina mai are aproximativ 800 de angajați și datorii la stat de aproximativ 530 de milioane de lei. Aceste creanțe bugetare au fost preluate, în 2014, de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și ar fi trebuit să urmeze transformarea lor în participații ale statului la capitalul social al UCMR, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. „UCMR, în ultimii ani, a lucrat pe avarie. Fiind în insolvență, a avut interdicția de a participa la licitații și nu a putut să meargă să își prezinte portofoliul de producție, să se bată pe piață. A trebuit să ia ce i-a dat cu picătura Hidroelectrica pentru a supraviețui”, a concluzionat primarul Ioan Popa.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite