Un elev reșițean în juriul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov

Producători şi regizori din toată lumea şi-au înscris filmele documentare realizate după 1 iulie 2019 în secţiunea competitivă a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (20 – 29 august 2021). Selecţia finală cuprinde 13 filme din 10 ţări care vor concura pentru Premiul Publicului, Premiul Juriului Profesionist şi Premiul Juriului de Liceeni.

Pentru al patrulea an consecutiv preşedintele juriului profesionist este renumitul cineast francez Pierre-Henri Deleau (actor, producător, selecţioner, director de festival). Alături de el vor mai fi Alfonso Santos Gargallo (regizor şi producător spaniol), criticul de film Irina Margareta Nistor şi Dragoş Zămoşteanu (regizor).

De asemenea, se continuăm o tradiţie de succes la FFIR: juriul liceenilor. Anul acesta au fost selectaţi 9 liceeni din Timişoara, Braşov, Lugoj, Petroşani, Reşiţa şi Bucureşti, care vor participa la ateliere tematice cu profesionişti din industria cinematografică şi la alte activităţi educative.

Tema principală a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov de anul acesta va fi EROI, iar evenimentul este organizat de Primăria Râşnov, Asociaţia Mioritics şi Asociaţia Râşnov Society. Printre filmele din festival este și Granița Morții, un film ce vorbește despre dramele „frontieriștilor”, acei români care înainte de 1989 au ales să „fugă” în Occident chiar prin județul nostru, care se afla la frontiera cu Yugoslavia și care a făcut extrem de multe victime.

Acestea sunt filmele din selecţia finală:
89: Fum şi oglinzi / 89: Smoke and Mirrors
Regia: Alexandru Stănescu
România 2020, 100 de minute

La 30 de ani distanţă, filmul îşi propune o călătorie prin labirintul memoriei Revoluţiei Române din 1989 şi prin puzzle-ul de evenimente şi coincidenţe care încă cer să fie rezolvate.

Bassil’Ora
Regia: Rebecca Basso
Italia 2019, 84 de minute

Filmul spune povestea lui Giuseppe Bassi, unul dintre puţinii supravieţuitori ai Campaniei italiene din Rusia, care, capturat de sovietici în 1942, a fost închis în lagărele de concentrare de la Tambov, Oranki şi Suzdal şi s-a întors în Italia un an şi jumătate după terminarea războiului.

Deschizând uşile cinema-ului / Unlocking Doors of Cinema
Regia: Nezar Andary
SUA – Liban 2019, 60 de minute
Filmul explorează cincizeci de ani de carieră artistică a îndrăzneţului cineast sirian Muhammad Malas. Malas, un exilat din oraşul său natal Quneitra, provoacă publicul să contemple pierderea, memoria şi acasă.

Graniţa morţii / The border of death
Regia: Cătălin Apostol
România 2020, 103 minute

Filmul prezintă mărturii zguduitoare despre vremurile când România era o mare puşcărie, îngrădită cu sârmă ghimpată şi păzită de grăniceri îndoctrinaţi să fie gata oricând să mitralieze visul de libertate al oricărui nechibzuit care ar îndrăzni să evadeze din absurdul dictaturii comuniste.

Insula Buromsky / Buromsky Island
Regia: Olga Stefanova
Rusia 2020, 78 de minute

Există o insulă în Oceanul Antarctic. Nimeni nu ştie despre ea, în afară de exploratorii polari care îşi petrec iarna acolo. Şi de rudele lor. Sarcofagele sunt plasate chiar pe stânci. Aceştia sunt oamenii care nu sunt menţionaţi în manualele de geografie.

Lemn / Wood
Regia: Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger
Austria – România – Germania 2020, 96 de minute
Tăierile ilegale sunt o afacere globală de miliarde. Alexander von Bismarck, director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, D.C., reuşeşte să urmărească, sub acoperire, maşinaţiunile comerţului internaţional cu lemn.

Leonie, actriţă şi spion / Leonie, actress and spy
Regia: Annette Apon
Olanda 2020, 85 de minute
Leonie Brandt (1901-1978) a visat să devină actriţă. După ce şi-a realizat visul, a interpretat rolul vieţii sale: a devenit spion pentru serviciul de informaţii olandez în plină ocupaţie a Germaniei naziste.

Luminile din Baltimore / Lights of Baltimore
Regia: Sabrina Bouarour
SUA 2020, 80 de minute

Filmul documentează războiul de imagini ce a pus stăpânire pe oraşul Baltimore în 2015, după moartea lui Freddie Gray, un cetăţean de culoare care a decedat din cauza loviturilor primite din partea poliţistilor care l-au arestat pentru port de arme albe.

Papcio Chmiel
Regia: Petro Aleksowski
Polonia 2020, 50 minute

Filmul îi este dedicat lui Henryk Jerzy Chmielewski, cunoscut şi sub numele de Papcio Chmiel, un artist care a creat cărţi de benzi desenate – un gen puţin dezvoltat în Polonia comunistă.

Reţetă pentru ură / Recipe for hate
Regia: Filip Colovic
Serbia 2020, 82 de minute

Regizorul spune povestea pierderii fratelui său mai mic, care a fost ucis brutal într-o bătaie de stradă care avut loc la Belgrad, în faţa unuia dintre barurile de pe malul Dunării.

Swamp city
Regie: Bogdan Puşlenghea, Ovidiu Zimcea
România 2021, 105 minute
Un studiu al scenei muzicale underground timişorene din primul deceniu după căderea regimului comunist care asamblează relatările unor personaje din comunitate şi arată cum genuri ca punk, hardcore, new wave şi altele au fost apropriate în funcţie de influenţe disponibile, instrumente indisponibile şi gusturi locale.

Ultima înregistrare din Bosnia / The last tape from Bosnia
Regia: Albert Sole
Spania 2020, 66 de minute

Sifa Suljic se întoarce în Bosnia pentru a încerca să îngroape rămăşiţele fratelui ei mai mare, ultimul membru al familiei sale care i-ar mai fi putut identifica pe parte dintre cei care au murit în masacrul de la Srebrenica, din 1995.

Testată în deşert / Desert tested
Regia: Avi Weissblei
Israel 2020, 65 de minute
Maşina Susita este bine cunoscută în Israel. Timp de mulţi ani, Susita a fost considerată o invenţie revoluţionară care a pus Israelul pe harta globală.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe şi Eveniment Responsabil. FFIR are susţinerea unor parteneri importanţi: German Marshall Fund, Fundaţia ETA2U, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Medlife, Friedrich Naumann Foundation for Freedom, Ambasada Spaniei, Ambasada Irlandei, Ambasada Slovaciei, Centrul Ceh, Institutul Polonez ş.a.

Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană şi Consiliul Judeţean Braşov.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite