„ODĂ BUCURIEI” interpretată de Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu şi pianistul Josu De Solaun s-a auzit în TURNEUL INTERNAŢIONAL STRADIVARIUS 2021, timp de 18 zile, prin 13 concerte în ţară, 12 localităţi din mediul urban şi rural, a adunat mii de oameni şi a parcurs peste 4000 km. Printre privilegiații acestui turneu au fost și reșițenii.
Cea de-a XIV- a ediţie a Turneului Internaţional Stradivarius numit „ODĂ BUCURIEI”, cunoscută şi ca Simfona a 9-a, după L.v.Beethoven, într-o transcripţie pentru vioară şi pian de Hans Sitt, s-a încheiat prin concertul în faţa a peste 1000 de oameni din Parcul Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi, Târgu-Jiu, 11 august. A fost prezentată publicului, timp de 18 zile, perioada 25 iulie – 11 august, „capodopera muzicală a lumii, cu o voce incredibil de puternică, aproape colosală în intensitatea ei”, aşa cum definea muzicianul Daniel Barenboim Simfonia a 9-a de L.v.Beethoven, într-o interpretare de excepţie a Violonistului Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu şi pianistului spaniol, Josu De Solaun. La Reșița, evenimentul a avut loc pe 27 iulie, în Centrul Civic.
„Turneul Stradivarius din acest an a fost o adevărată provocare. Împreună cu pianistul Josu de Solaun am cântat una dintre cele mai spectaculoase capodopere muzicale scrise vreodată – Simfonia a 9-a – „ODĂ BUCURIEI” de L.v.Beethoven. Programul de turneu a fost foarte intens, date fiind condiţiile sanitare impuse de pandemie. Muzica, însă, ne-a dat aripi de fiecare dată, iar sonoritatea catedralelor a fost pur şi simplu copleşitoare, spaţiile neconvenţionale în care am cântat au fost adevărate scene culturale. Nu am fi reuşit să dăm viaţă acestei opere fără publicul minunat, care a trăit şi a vibrat în acelaşi timp şi la aceeaşi intensitate cu noi emoţia Odei Bucuriei şi îi mulţumim. Am încheiat turneul 2021 cu sufletul plin şi cu nerăbdarea de a începe următoarele proiecte muzicale” declară violonistul Alexandru Tomescu.
Sub numele de „ODĂ BUCURIEI”, Turneul Internaţional Stradivarius 2021 – Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul spaniol, Josu De Solaun, au străbătut peste 4000 km în toată ţara, au concertat în 12 localităţi, 13 concerte în Catedrale Romano-Catolice, Greco-Catolice, Lutherane, dar şi în spaţii neconvenţionale, spaţii deschise ca piaţa publică a Municipiului Reşiţa, Parcul Coloana Infinitului a lui Brâncuşi de la Târg-Jiu sau curtea Muzeului Brukenthal. Muzica lui Beethoven – „ODĂ BUCURIEI” – a fost mai aproape de oamenii din toate colţurile ţării, a adunat peste 5500 de persoane, concerte în mediul urban şi rural, care au ascultat, s-au emoţionat şi au celebrat bucuria şi prietenia.
Odă Bucuriei este o odă scrisă în 1785 de poetul şi istoricul german, Friedrich Schiller. Aceasta este cunoscută mai ales pentru muzica pe care a fost pusă partea a 4-a Simfoniei a 9-a de către Ludwig van Beethoven, iar grandiosul final coral este fabulos pus în scenă de patru voci solo, cor şi orchestră. Abordarea interpretativă a celor doi artişti, după o prescripţie pentru vioară şi pian a lui Hans Sitt, a creat un adevărat regal muzical, încredinţându-le celor două instrumente, vocile celor peste 100 de muzicieni ai orchestrei şi corului, prezenţi în mod normal pe scenă.
Programul „ODĂ Bucuriei” (1785) / Simfonia a 9-a cu durata de 75 min, a fost prezentată în patru părţi:
Allegro Ma Non Troppo
Scherzo
Adagio Molto e Cantabile
Finale – Odă bucuriei
Totodată, în cadrul turneului a fost lansat discul „ODĂ BUCURIEI”, în parteneriat cu Librăriile Cărtureşti, dar şi campania dedicată tinerilor artişti „Bursa „ADRIAN TOMESCU” (reputat pianist, tatăl violonistului Alexandru Tomescu) ce va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundaţiei Culturale „REMEMBER ENESCU”, în urma deciziei unui juriu.
”Proiectul a fost posibil şi în acest an cu participarea publicului care a venit în număr foarte mare la concerte şi a transmis energia şi bucuria ca muzica să meargă mai departe şi căruia dorim să-i MULŢUMIM DIN TOT SUFLETUL!” spun organizatorii.
Totodată, prin susţinerea lor financiară şi emoţională, încrederea în proiect a Sponsorilor şi partenerilor, a contribuit extraordinar la crearea unei comunităţi importante şi extinse, atât din ţară cât şi străinătate, care iubeşte şi duce muzica mai departe.
Turneul a avut drept coorganizatori și parteneri Muzeul Brukenthal, Primăria şi Consiliul Judeţean Reşiţa, Biserica Romano-Catolică „ELISABETINI” Timişoara, Biserica Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” Oradea, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa şi Sinagoga Bistriţa, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime-Piarista” Cluj, Primăria Sebeş, Biserica Luterană şi Centrul Cultural ” Lucian Blaga” Sebeş, Biserica Neagră-Braşov, Biserica Romano-Catolică din Ghimeş-Făget/Bacău, Primăria Mihăileni/Botoşani, Arhiepiscopia Romano-Catolică şi Catedrala „Sfântul Iosif” Bucureşti, Rotary Club Târgu-Jiu.