Un medic de la UPU Reșița răbufnește: „Este o măsură ucigătoare pentru noi!”

Intenția autorităților de a implementa o procedură prin care personalul medical care a intrat în contact cu bolnavi de COVID-19 să își continue activitatea în spitale l-a scandalizat pe medicul Cosmin Librimir, de la UPU Reșița. Acesta atrage atenția asupra riscurilor uriașe la care sunt expuse cadrele medicale în aceste zile.

„Am propus, în ultima perioadă, ca izolarea să nu se mai facă la domiciliu pentru personalul medical care este contact al unei persoane infectate, ci să se facă în altă locație, de exemplu într-un hotel, unde pot să stea și de unde să meargă, apoi, să îngrijească pacienții. Adică, să punem personalul într-un soi de izolare distinctă de unde poate să meargă la serviciu și, utilizând echipamentele de protecție, chiar presupunând că ar fi infectați, pot să trateze fără probleme pacienții și să nu le transmită boala lor sau altor colegi. (…) Trebuie stabilită o procedură prin care personalul medical asimptomatic își continuă activitatea și este izolat în cursul zilei. Personalul va fi împărțit în două, trei echipe care nu se intersectează între ele și, astfel, riscul de transmitere a infecției la altă echipă este diminuat. Lucrează o echipă, se dezinfectează spațiul medical după care vine echipa următoare și așa mai departe. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil”. Aceasta este declarația pe care Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a dat-o postului de televiziune Digi 24 și care l-a făcut pe medicul Cosmin Librimir să răbufnească.

„Ultima idee a lui Rafila (se pare ca toți de la conducere se întrec în tâmpenii) este ca personalul contact dar simptomatic să lucreze în continuare, în aceleași condiții, până se vor pozitiva sau vor crăpa. Dincolo de o discriminare față de restul contacților, este o măsură ucigătoare pentru noi! Nu mai spun de contacții asimptomatici, cu fals negativ la test rapid, vor împrăștia mai departe între colegi. A uitat că ne putem da demisia în bloc”, a postat medicul reșițean pe pagina sa de Facebook.

Cosmin Librimir este medic primar la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Reșița, una dintre cele mai expuse secții, și aceasta nu este prima dată când atrage atenția asupra problemelor din sistem. Reacția sa de acum a avut loc cu câteva ore înainte ca Victor Costache să își dea demisia din funcția de ministru al Sănătății, demisie anunțată azi de premierul Ludovic Orban.

 

Foto: arhivă resita.ro, 14 februarie 2020

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite