Un (nou) caz de pestă porcină africană în Caraș-Severin. Au fost dispuse măsuri pentru a preveni extinderea

 

Centrul Local de Combatere a Bolilor la Animale s-a întrunit, ieri, 30 octombrie, pentru a dispune măsurile ce se impun în urma confirmării unui caz de pestă porcină africană pe un fond de vânătoare din Caraș-Severin.

 

Cazul de pestă porcină africană a fost confirmat la un mistreț vânat pe raza fondului cinegetic nr. 40 Belobreșca și, conform procedurilor în situațiile de acest gen, prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor la Animale.

 

În cadrul ședinței desfășurate ieri, 30 octombrie, în sistem videoconferință, membrii Centrului au aprobat un plan de măsuri pentru a preveni extinderea pestei, care prevede o serie de restricții pentru zona afectată. Aceasta cuprinde zona infectată, stabilită pe o rază de opt kilometri – localitățile Radimna, Belobreșca, Divici, Pojejena, Lescovița, Naidăș, Zlatița –, precum și o zonă tampon, de încă cinci kilometri, în exteriorul zonei afectate. Printre măsurile prevăzute se regăsesc: vânarea integrală a mistreților din zonă; neutralizarea cadavrelor de mistreți; recoltarea de probe de la mistreții împușcați, bolnavi sau morți, atât pentru examen serologic, cât și virusologic; efectuarea de patrulări zilnice pentru depistarea porcilor mistreți morți sau bolnavi. Potrivit legislației, măsurile sunt puse în aplicare imediat și se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porcii mistreți în zona infectată.

 

În prezent, în județul Caraș-Severin nu sunt înregistrate cazuri de pestă porcină africană la porcii domestici, însă începând din anul 2020 au fost diagnosticați pozitiv 247 de mistreți.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite