Încă un pas spre tramvaiul reșițean!
A fost semnat ordinul de finanțare pentru achiziționarea celor 13 tramvaie cuprinse în Proiectul de Mobilitate Urbană depus spre finanțare de Primăria Reșița, în cadrul apelului cu numărul POR/2018/4/4.1/3/, Obiectivul specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă” din Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” a POR 2014-2020. 13 tramvaie bidirecţionale, cu lungimea de 18 m, vor fi achiziţionate în municipiul Reşiţa (jud. Caraş-Severin), pentru Linia 1 – unica rută de tramvai din oraş.
Finanţarea va fi asigurată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). „Pe data de 27 septembrie 2019 a fost semnat Ordinul de finanțare pentru proiectul «Achiziție mijloace de transport public – tramvaie 18 m, bidirecționale, Reșița», proiect realizat de Primăria Reșița, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
„Pe data de 27 septembrie 2019 a fost semnat Ordinul de finanțare pentru proiectul «Achiziție mijloace de transport public – tramvaie 18 m, bidirecționale, Reșița», proiect realizat de Primăria Reșița, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Valoarea nerambursabilă de ridică la suma de 117.642.466,17 lei. Acesta completează cele două proiecte de reabilitare a infrastructurii de transport depuse anterior: «Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița» – fazele 1 și 2, cu o valoare nerambursabilă cumulată de 179.226.474,49 lei. Deci, pentru modernizarea transportului public, Primăria Reșița a reușit să atragă, până în această fază, 296.868.940,66 lei”, a declarat Grațian Dobre, directorul Direcției de Dezvoltare Locală și Strategii.
Astfel, prin cele trei proiecte complementare, cu o valoare nerambursabilă totală de 296.868.940,66 lei, va fi modernizată întreaga coloană vertebrală a orașului, plecând de la infrastructura de tramvai, partea carosabilă a bulevardelor, trotuarele, pistele de bicicletă și zonele verzi adiacente. Până în acest moment s-a semnat contractul de finanțare pentru faza 1 a proiectului de reabilitare a infrastructurii și Ordinul de finanțare a achiziției de tramvaie, urmând ca, în cel mai scurt timp, M.D.R.A.P. să dea curs și contractului de finanțare pentru faza 2, acesta fiind transmis încă din luna mai. POR 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) în perioada actuală de programare.
Alocarea estimată se ridică la 8,38 miliarde de euro, din care 6,86 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE (prin FEDR), iar 1,52 miliarde de euro – contribuția națională. Autoritatea de Management a programului funcționează la nivelul MDRAP. POR 2014-2020 finanțează proiecte care contribuie la obiectivul general de creştere a competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să-şi poată gestiona în mod eficient resursele şi să-şi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic.