Serviciile medicale, infrastructura pentru traficul urban, dar și colectarea selectivă și reciclarea sunt, pentru reșițeni, prioritățile cheie spre care administrația locală ar trebui să direcționeze investițiile în perioada imediat următoare. Așa indică rezultatele unei consultări publice directe realizate de Centrul Român de Politici Europene și Fundația Comunitară Banatul Montan în perioada august-octombrie.
Centrul Român de Politici Europene și Fundația Comunitară Banatul Montan au lansat consultarea publică deschisă pe 1 august, sub forma unui sondaj distribuit online în care cetățenii Reșiței au fost invitați să aleagă și să ierarhizeze nouă priorități cheie legate de nevoi de investiții urbane în domenii precum: servicii medicale; digitalizare; forță de muncă; infrastructură școlară; transport public; infrastructură rutieră sau servicii de salubritate.
Au răspuns întrebărilor 591 de persoane care locuiesc sau lucrează în Reșița, majoritatea cu vîrste între 24 și 54 de ani (71.4%) și cu nivel de educație ridicat (79%). Jumătate dintre repondenți lucrează în sistemul privat, sunt freelanceri sau au propria afacere.
În urma centralizării datelor, inițiatorii consultării au întocmit un Top 5 al priorităților. Astfel, pentru 80% dintre repondenți foarte importantă este asigurarea unor servicii medicale decente – de la consultații până la urgențe; 78% consideră foarte importantă existența unei infrastructuri decente pentru traficul urban; 67% – colectare selectivă și reciclarea gunoiului; 56% – forță de muncă bine pregătită la Reșița și 47% – extinderea serviciilor publice digitale și creșterea transparenței. Aceste priorități sunt urmate de transportul verde (46%), transportul școlar – School Bus (45%), centre after school (37%) și hartă interactivă pentru proiecte (37%).
„Rezultatele acestei consultări nu sunt reprezentative la nivelul populației din municipiul Reșița, însă opinia acestui grup de cetățeni este foarte relevantă având în vedere că reprezintă populația activă a comunității și indică un trend privind nevoile urgente de rezolvat de la nivelul sectorului”, precizează reprezentanții Fundației Comunitare Banatul Montan. Prioritățile indicate de reșițeni vor fi integrate de către Primăria Reșița în strategia de dezvoltare a municipiului.
Consultări publice similare au mai fost realizate și în Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Buzău și București, în cadrul proiectului „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local”, derulat de Centrul Român de Politici Europene, prin intermediul programului „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă” finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.