Unitatea canină de salvare de la Caransebeș, în misiune în Turcia. Cristian Brecica și câinele său Vreni vor ajuta la căutarea victimelor cutremurului

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, în această dimineață, să suplimenteze sprijinul acordat de România Turciei, țară puternic lovită de cutremure devastatoare. Printre salvatorii care au plecat, în jurul orei 14.00, în Turcia se află și caransebeșeanul Cristian Brecica și câinele de salvare Vreni.  

 

Vreni este o cățelușă Ciobănesc Belgian Malinois special antrenată pentru salvarea de vieți omenești în situații extreme, inclusiv pentru căutări sub dărâmături. Împreună cu conductorul ei, Cristian Brecica, coordonatorul Câinii SAR Gugulania Caransebeș – unitate canină voluntară de căutare-salvare MAI și Salvamont România (Caraș-Severin), Vreni formează una dintre echipele care au plecat, astăzi la prânz, de la Baza 90 Otopeni spre Turcia cu misiune de căutare-salvare a victimelor cutremurului devastator care a lovit mai multe zone din această țară și din Siria și a provocat, potrivit ultimului bilanț oficial, peste 11.000 de decese. De asemenea, se estimează că s-ar fi prăbușit peste 6.000 de clădiri și peste 13.000.000 de persoane au fost afectate de cutremur.

 

„Asemenea Clubului Câinilor Utilitari București și Câinilor de Salvare Transilvania Cluj, Câinii SAR Gugulania Caransebeș, conform protocolului cu Ministerul Afacerilro Interne, din care și noi suntem parte, am fost alarmați încă de luni, 6 februarie, și am pregătit unitatea canină de căutare urbană în dărâmături, pentru ajutorul de forță majoră oferit de Departamentul pentru Situații de Urgență Turciei, în urma cutremurelor care au lăsat sub dărâmături numeroase persoane”, a spus Cristian Brecica.

 

 

Cristian Brecica și Vreni sunt, deocamdată, singura unitate canină a Salvamont România care a fost trimisă în Turcia. „Câini de avalanșă Salvamont România participă la forța USAR dislocată în Turcia, într-o primă fază cu Vreni și Cristi Brecica. Alături de alte unități canine din țară, ale MAI sau civile, Vreni și Cristi se vor strădui să își aducă contribuția la salvarea oamenilor afectați de cutremurul dezastruos”, au precizat reprezentanții Câini de avalanșă Salvamont România.

 

Unitatea canină de salvare de la Caransebeș face parte din a doua echipă de salvare-căutare trimisă de statul român în Turcia, în baza unei hotărâri a Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptată azi dimineață. Echipa este formată din personal specializat RO-USAR din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, doi medici și doi asistenți din cadrul UPU-SMURD București și patru unități canine. Personalul și echipamentele au plecat în Turcia în jurul orei 14.00, de la Baza 90 Otopeni, cu o aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum și cu trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române. „Această echipă se alătură colegilor care se află de două zile în zonele puternic afectate de cutremurele care s-au produs în Republica Turcia, urmând să desfășoare acțiuni specifice de căutare-salvare”, au declarat reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență.

 

Sursă foto: FB Câini de avalanșă Salvamont România

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available