Universalul Vechi se reinventează – „Lightbox” pentru o expoziție avangardistă. Ioan Popa: „Un oraş boutique trebuie să fie deschis către cultură și artă contemporană”

 

Reșița va găzdui, la acest sfârșit de săptămână, un eveniment expozițional inedit. Artistul plastic Dumitru Gorzo va expune, în spații convenționale și neconvenționale, lucrări vechi și noi, grupate sub genericul „Picturi cu vârf și îndesat” – un proiect itinerant ce va fi prezentat în premieră la Reșița.

 

Muzeul Banatului Montan și Magazinul Universal (Universalul Vechi) sunt spațiile alese pentru a găzdui lucrările artistului plastic Dumitru Gorzo. Expoziția pe care acesta o prezintă la Reșița, la invitația primarului Ioan Popa, denumită „Picturi cu vârf și îndesat”, este prima dintr-un tur de expoziții în toate orașele din România, o poveste despre imagine, cu lucrări vechi și noi. „Expoziţia îşi doreşte să fie prima dintr-o lungă serie de expoziţii în oraşele din România unde accesul la artă, la cultură este destul de anevoios. Îmi doresc cât mai multe astfel de expoziţii şi voi răspunde tuturor invitaţiilor autorităţilor locale”, a declarat Dumitru Gorzo.

 

Expoziția va fi vernisată vineri, 21 mai, cu începere de la ora 18.00 la Muzeul Banatului Montan și de la ora 20.00 la Magazinul Universal. „Îmi doresc să fac din Reșița un oraș boutique, iar un oraş boutique trebuie să fie deschis către cultură și artă contemporană care să transforme Reşiţa într-un oraș avangardist, participativ, colorat, prietenos și deschis din punct de vedere cultural și social. Îi mulțumesc lui Dumitru Gorzo că a acceptat invitația noastră de a deschide turul de expoziții la Reșița și vă aștept pe toți la vernisaj”, a declarat primarul Ioan Popa.

 

Potrivit organizatorilor, expoziția lui Dumitru Gorzo este o negociere între arta în muzeu și arta în spațiu public și caută să capteze câte potențiale vieți poate avea o lucrare. Astfel, la Muzeul Banatului Montan vor fi prezente lucrări consacrate, serii de picturi cu țărani maramureșeni, dar și sculpturi si basoreliefuri. Piesa de rezistență o reprezintă „GHEORGHE”, care va fi prezent pe platoul din faţa muzeului. „«GHEORGHE» reprezintă faza finală a unui șir de intervenții asupra casei părintești – o construcție realizată la începutul secolului al XX-lea, Ieud, Maramureș, de către bunicul artistului. Aceasta își continuă povestea începută sub formă de casă în Maramureș, a devenit casă ruptă, casă sculptură, obiect în fața Muzeului Național de Artă Contemporană în 2019, grămadă de lemne la Combinatul Fondului Plastic și, acum, va reveni la viață într-o nouă formă în curtea muzeului reșițean”, precizează Dorinel Hotnogu, consilier la Cabinetul primarului Ioan Popa.

 

 

Lucrările noi ale artistului, desene și picturi realizate cu cărbuni arși la Reșița, vor fi expuse în incinta Magazinului Universal, simbol emblematic al Reșiței, inaugurat pe 1 mai 1952, pe care municipalitatea își dorește să îl repună în valoare. Pe toată suprafața vitrată a magazinului vor fi amplasate peste două sute de picturi și desene noi. Noaptea, magazinul va fi inundat în lumină, picturile vor deveni vitraliu întors și magazinul va fi un lightbox, explică organizatorii.

 

Dumitru Gorzo s-a născut pe 21 martie 1975 în Ieud, Maramureș, este membru fondator al grupului Rostopasca și, de mai bine de 12 ani, pendulează între atelierul său din București și cel din New York.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite