Vaccin antiguvernamental: Municipalitățile cer Ministerului Sănătății asumare de responsabilități! Nu doar transfer de atribuții, fără asigurarea finanțării!

Asociația Municipiilor din România, din care fac parte și municipalitățile din Reșița și Caransebeș, trage un serios semnal de alarmă după publicarea proiectului Ordonanței de urgență inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare anti-COVID-19, precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare.

Asociația Municipiilor din România (AMR) constată „ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!”.

Printr-un comunicat de presă remis redacției, AMR arată că, potrivit art. 6 din proiectul OUG amintit, „pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli: a. pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare; b. pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare”.

AMR a susținut și susține principiul european al subsidiarității, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administrației care se află cel mai aproape de cetățean, cu descentralizarea și alocarea resurselor financiare aferente, menționează Biroul de presă al asociației. În consecință, Asociația Municipiilor din România solicită Ministerului Sănătății „asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație”.

Reprezentanții municipiilor din țară semnalează un fapt de care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ar fi trebuit să țină cont: bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 (cel mai probabil în martie-aprilie 2021). În atari condiții, subliniază AMR, „cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor”.

Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare, pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, AMR solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.

Asociaţia Municipiilor din România, organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional, cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti. În prezent, marea majoritate a municipiilor din țară sunt conduse de aleși locali PNL, USR-PLUS și UDMR, deci de reprezentanți ai acelorași partide care formează coaliția guvernamentală.

Din cele 16 centre de vaccinare anti-COVID-19 din Caraș-Severin stabilite pentru faza II, 6 se află în cele două municipii: la Reșița, în sălile de sport de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu”, Colegiul Economic al Banatului Montan, Liceul de Arte „Sabin Păuţa” și Şcoala Gimnazială „Mihai Peia”, iar la Caransebeş, în sălile de sport de la Liceul Tehnologic „Dacia” și Liceul Tehnologic „Decebal”.

 

Explicație foto: În martie 2017, primarii Ioan Popa și Felix Borcean, pe atunci colegi de partid, își exprimau la unison nemulțumirea față de modul părtinitor în care Consiliul Județean, majoritar PSD-PMP, repartizase bani localităților cărășene. De această dată, pe cei doi primari de municipii îi unește o decizie controversată pe cale de a fi luată de Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite