Vaccinarea anti-COVID la Reșița – Cine este responsabil de degringolada creată? Primarul Popa vine cu precizări și cu o soluție de avarie!

Persoanele care au vrut să se programeze ieri pentru centrul de vaccinare de la sala de sport a Liceului de Arte din Reșița, autorizat să funcționeze începând de luni, 25 ianuarie, nu au avut posibilitatea să o facă. 

Centrul de vaccinare din Reșița a apărut ieri pe platforma vaccinare-covid.gov.ro. Dar a rezistat acolo doar câteva zeci de minute, din jurul orei 11 până pe la ora 12! Cei care au avut șansa să se logheze în acest interval de timp pe site-ul pus la dispoziție de autoritățile centrale au constatat că nu se pot programa mai devreme de data de 3 martie. Nu au găsit, deci, disponibil nici un loc pe ianuarie sau februarie! Iar programările pentru martie s-au putut face până undeva în jurul orei 12, moment în care centrul de vaccinare din Reșița a dispărut de pe platformă!

În lipsa unor explicații oficiale din partea comitetului județean și a celui național care gestionează campania de vaccinare, cel care a încercat să aducă lămuriri privind toate aceste anomalii este primarul Reșiței, Ioan Popa. Iată ce a postat acesta azi-dimineață pe pagina sa de Facebook:

„Precizări legate de vaccinare!
Municipiul Reșița este pregătit pentru demararea acestui proces încă de la începutul săptămânii trecute, când sala de sport de la Sabin Pauța a fost amenajată și dotată cu cele solicitate de ministerul sănătății și DSP.
Luni demarăm vaccinarea și, pentru că instituțiile centrale refuză introducerea Reșiței în platforma națională, astăzi deschidem o linie telefonică directă cu cetățenii. Prioritate vor avea persoanele cu dizabilități și cele din zona de risc ridicat.
Explicația pentru situați aberantă în care la Reșița nu s-a vaccinat, oamenii fiind nevoiți să se deplaseze în alte localități (Caransebeș, M. Nouă, etc) este simplă: Spitalul Județean din Reșița A REFUZAT să-și asume o locație pentru faza a doua a vaccinării, TOATE celelalte spitale din județ asumându-și vaccinarea în etapa a doua în același loc în care s-a realizat faza întâi.
Îmi cer scuze reșițenilor pentru acest inconvenient, chiar dacă cei care l-au creat se află în altă parte.
Sunt convins ca vom trece cu bine și această etapă și sper să ne întoarcem la viața de dinainte de pandemie, cât mai curând!”.

Mesajul transmis de primarul Popa a fost urmat de precizări făcute de Primăria Municipiului Reșița. „Centrul de vaccinare de la Liceul Sabin Păuța, deși dispune de toate dotările și avizele necesare, încă nu poate fi accesat pe platforma națională. Pentru Reșița au fost repartizate, în acest moment, 270 de vaccinuri. În săptămâna 25-30 ianuarie începem vaccinarea personalului esențial (Poliția Locală și Asistență Socială) și a cetățenilor din categoria de risc, în limita a 160 de locuri disponibile pentru programări. Programările se fac prin telefon, la numărul 0355.080.242. Linia telefonică va fi deschisă de luni, 25.01.2021, ora 8:00. Se pot programa doar persoanele din categoria de risc, prevăzute în etapa a II-a de vaccinare”, informează municipalitatea.

Primăria Reșița s-a ocupat de amenajarea spațiilor extra-spitalicești din municipiu destinate vaccinării pentru etapele a doua și a treia a campaniei, conform strategiei stabilite la nivel național. A pus la dispoziție personal de specialitate (medici și asistenți școlari) și a pregătit în prima fază șapte puncte de vaccinare, patru la Liceul de Arte și trei la Școala Gimnazială Mihai Peia. Zilele trecute a primit undă verde de la Ministerul Sănătății pentru deschiderea, din 25 ianuarie, a primului centru de vaccinare. Însă au apărut probleme în toată țara cu aprovizionarea cu doze de vaccin. La Reșița ajungând foarte puține doze, s-a luat decizia deschiderii luni a unui singur flux de vaccinare, din cele patru amenajate la „Sabin Păuța”.

Problemele apărute ieri pe platforma națională de programare, gestionată de Serviciul de Transmisiuni Speciale, se pare că nu sunt întâmplătoare. Potrivit presei centrale, programările și deschiderea de noi centre de vaccinare sunt blocate pentru 31 de judeţe. Motivul acestui blocaj este criza de vaccinuri generată de compania care le produce. Dar și modul defectuos de organizare a distribuirii dozelor existente. Dureroasă pentru cetățenii din Caraș-Severin este și lipsa de transparență a celor din comitetul județean care gestionează această campanie. Direcția de Sănătate Publică nu spune nimic concret, trimite doar linkuri cu comunicate venite de la centru. Iar prefectul Cristian Gâfu, președintele comitetului, tace. Oamenii, tot mai mulți, doresc să se vaccineze. Iar pentru a se putea vaccina, au nevoie de programare. Cum să o faci dacă prin platforma dedicată și numărul de telefon pus la dispoziție de autorități pentru județul Caraș-Severin (0214144455) nu se poate?

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available