Consilierii locali reșițeni au aprobat depunerea cererilor de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru renovarea energetică a 25 de blocuri cu patru, opt și zece etaje din mai multe zone ale orașului.
După blocurile nr. 1, 3, 5, 7 şi 9 de pe Bulevardul Republicii, respectiv blocul nr. 35 de pe Strada Revoluţia din Decembrie, care au fost primele clădiri rezidenţiale multifamiliale din Reşiţa pentru care municipalitatea a depus proiecte pentru renovare energetică prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alte 25 de blocuri construite între anii 1973 – 1990 au fost prinse în Valul Renovării.
Este vorba despre 13 imobile cu opt și zece etaje de pe Bulevardul Republicii – Nr. 2A, Nr. 4; Nr. 6; Nr. 8; Nr. 18; Nr. 19; Nr. 21; Nr. 22; Nr. 23; Nr. 24; Nr. 25; Nr. 26 și Nr. 28, precum și Blocul Nr. 2 de pe Aleea Trei Ape; Blocul Nr.1 de pe Aleea Țarcului; Blocul Nr.1 de pe Aleea Șurianu; Blocul Nr. 37 de pe Strada Făgărașului; Blocul Nr. 2 de pe Aleea Vlădeasa; Blocul Nr. 1 de pe Aleea Dacia și Blocul Nr. 1 de pe Aleea Cibinului – toate situate în cartierul Govândari; Blocul Nr.5 de pe Strada Fântânilor și patru blocuri – Nr. 1A, Nr. 2A, Nr. 3 și Nr. 4 de pe Strada Mociur.
Cererile de finanțare, în valoare totală de peste 40.000.000 de euro au fost depuse pe componenta 5 din PNRR – Valul renovării, axa 1 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, operațiunea A.3 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, iar cheltuielile neeligibile, de la bugetul local, beneficiarii finali, adică proprietarii apartamentelor, neavând niciun fel de contribuție financiară.
Printre lucrările prevăzute a fi executate în vederea creșterii eficenței energetice și a reducerii consumului anual specific de energie finală pentru încălzire cu până la 80% se regăsesc: izolarea termică a faţadei; termoizo-hidroizolarea acoperișului tip terasă sau izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel, în cazul existenței șarpantei; închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă; izolarea termică a planşeului peste subsol; izolarea termică la pereții și tavanele comune cu apartamentele, în zona de acces în casa scării; reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat din casele de scară și altele. Durata estimată de implementare este de 24 de luni.