Consilierii locali au aprobat în cadrul ședinței ordinare de ieri, 26 mai, participarea Municipiului Reșița la realizarea proiectului „Via Transilvanica” al Asociației Tășuleasa Social, precum și înființarea traseului tematic pe raza municipiului, parte a traseului ce se va înființa la nivelul județului Caraș-Severin.
Via Transilvanica, drumul care unește România pe poteci de munte de la sud la nord, de la Dunăre până în Bucovina, va avea în județul Caraș-Severin cel mai lung traseu: 280 de kilometri prin cele mai frumoase zone ale Banatului Montan. Iar de pe hartă nu avea cum să lipsească municipiul Reșița, traseul propus și aprobat de consilierii locali fiind: intrare Borna 137 limită Văliug – ieșire Borna nr. 163 limită Carașova. Este vorba despre 26 de kilometri de drum, poteci și cărări deschise accesului public care vor integra Reșița într-un circuit turistic la nivel național.
CITEȘTE ȘI: Am un vis
„Municipiul Reșița va sprijini, va promova și va contribui la sustenabilitatea pe termen lung a proiectului Via Transilvanica, realizat de către Asociația Tășuleasa Social. În cadrul acestui proiect nou în România, asociația își propune să amenajeze un drum turistic care să străbată Transilvania, de la Putna, Bucovina și până în Drobeta Turnu Severin. Realizarea drumului de peste 1.400 de kilometri, astfel încât să poată fi parcurs prin drumeție la pas, călare sau cu bicicleta, va pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale ținutului transilvănean, bucovinean, bănățean, oltenesc și implicit, național”, se precizează în Referatul de aprobare întocmit la proiectul de hotărâre privind aprobarea participării municipiului Reșița la realizarea proiectului Via Transilvanica și semnat de primarul Ioan Popa.
Hotărârea adoptată de consilierii locali mai prevede că „obligația de marcare a traseului cu borne de andezit sculptate, de același format și dimensiune, respectiv din material durabil, cu elemente specifice, cărora li s-a atribuit și o valoare estetică, culturală prin sculptare tematică în basorelief, revine Asociației Tășuleasa Social. Iar amplasarea propriu-zisă a bornelor se va face de către unitatea administrativ teritorială, prin munca de voluntariat, fără înregistrarea de costuri în contabilitatea acesteia, în baza acordului de parteneriat”.
CITEȘTE ȘI: Via Transilvanica, pe ultima sută de (kilo)metri în Caraș-Severin! Cine preia acum ștafeta?
Via Transilvanica este un traseu turistic tematic care începe la Mănăstirea Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, și se termină la Drobeta-Turnu Severin, locul pe unde a intrat Regele Carol I în țară, cuprinde șapte regiuni istorice ale României – Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureșului, Terra Daco-Romana și Valea Cernei – și zece județe, printre care și Caraș-Severin.