Violență și bullying în școli. Polițiștii cărășeni derulează o campanie de prevenire a acestor fenomene

 

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin au fost prezenți, pe parcursul acestei săptămâni, în mijlocul unor elevi din ciclul primar și liceal cărora le-au vorbit despre hărțuire – bullying și cyberbullying – și le-au prezentat un set de recomandări pentru combaterea și prevenirea acestor fenomene.

 

Comportamentul ostil, de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire este definit drept bullying și este frecvent întâlnit în rândul elevilor, încă de la cele mai fragede vârste. Nu puține sunt ocaziile în care un copil este etichetat, tachinat, batjocorit de către colegi, iar uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice. Acest gen de comportament – hărţuire, ameninţare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungându-se chiar şi la şantaj – este practicat și în mediul online (cyberbullying), cu efecte grave asupra dezvoltării psihice a copiilor.

 

În încercarea de a limita fenomenele de bullying și cyberbulliyng, polițiștii cărășeni au demarat o campanie educativă în cadrul căreia le prezintă elevilor atât implicațiile juridice pe care le are acest gen de comportament – ce înseamnă termenul infracțiune și ce presupune răspunderea penală și contravențională a minorilor – cât și recomandări pentru prevenirea manifestărilor violente. Primele întâlniri au avut loc la Caransebeș, cu elevi de la Colegiul Național „Traian Doda” și de la Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”.

 

„Recomandările au fost susținute de materiale video specifice vârstei elevilor și de sfaturi, precum: evită cuvintele jignitoare și nu încerca să te răzbuni; pentru a evita un conflict mai mare, alege să nu răspunzi provocărilor; analizează comportamentul celor din preajma ta și nu-ți petrece timpul cu persoane violente; poartă-te respectuos și civilizat cu cei din jur și prezintă-ți opinia cu calm. În cazul mesageriei electronice, blochează persoanele necunoscute care îți fac rău sau creează-ți un cont de utilizator nou și închide-l pe cel vechi, pentru a stopa corespondența nedorită sau mesajele injurioase. Dacă nu reușești să eviți o corespondență injurioasă, salveaz-o, pentru a o avea ca mijloc de probă. Păstrează prin salvare de pagină ori fișier sau captura de ecran orice mesaj, comentariu, secvență audio sau video pe care agresorul le-a postat. Dacă cineva a postat, fără acordul tău, imagini, filme sau date de contact private, trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit”, informează reprezentanții IPJ Caraș-Severin.

 

 

Sursă foto: IPJ Caraș-Severin

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite