Viorica a înghițit gălușca! Rămasă fără Dragnea și Dăncilă, Luminița Jivan trebuie să-și găsească rapid un nou protector!

Deși a ținut cu dinții de scaun, președinta PSD Viorica Dăncilă s-a văzut nevoită aseară, în timpul ședinței Comitetului Executiv Național, să demisioneze din fruntea partidului. S-a întâmplat așa cum a vrut și Ion Mocioalcă, acum secretar general al Pro România, care ar putea reveni în PSD și să o înlăture pe Luminița Jivan de la conducerea organizației din Caraș-Severin.

Viorica Dăncilă a intrat la ședința CEx de ieri hotărâtă să nu-și dea demisia din funcția de președinte. Cu o zi mai devreme fusese convinsă de președintele executiv Eugen Orlando Teodorovici să nu cedeze presiunilor din partid, cu argumentul că nu pot fi schimbați din funcții decât de organismul care i-a ales: Congresul. Dar ședința CEx s-a întins pe durata a aproape șase ore, interval de timp în care, încet-încet, toți vicepreședinții și-au dat demisia. A cedat și Dăncilă. Dar și, ultimul de pe listă, Teodorovici, însă acesta abia după ce funcția sa de președinte executiv a fost desființată!

Demisiile celor care aveau funcții de conducere au dus la dizolvarea Biroului Permanent Național al PSD. CEx a ales o conducere interimară „cu sarcina de a realiza o tranziţie echilibrată până la organizarea unui viitor Congres al partidului în care să fie aleasă o nouă conducere statutară”, se arată într-un comunicat de presă remis de PSD.

17 în conducerea interimară, niciunul din Caraș-Severin

Președinte interimar al PSD a devenit Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților. Acesta l-a desemnat pe Paul Stănescu secretar general interimar al partidului. Alături de cei doi, structura de conducere colectivă interimară mai are în componență 15 membri, cu responsabilități regionale: Regiunea Sud – Adrian Gâdea și Niculae Bădălău; Regiunea Sud-Vest – Aladin Georgescu, Mihai Weber și Claudiu Manda; Regiunea Sud-Est – Dan Nica; Regiunea Sud – Marian Pavel; Regiunea Nord-Est – Dragoş Benea, Doina Federovici; Regiunea Nord-Vest – Radu Moldovan, Gabriel Zetea; Regiunea Vest – Laurenţiu Nistor; Regiunea Centru – Vasile Gliga; Regiunea Bucureşti-Ilfov – Gabriela Firea și Gabriel Mutu. Așadar, niciun cărășean ales pentru Regiunea Sud-Vest, ceea ce acum chiar nu miră pe nimeni!

Un congres PSD ar urma să fie organizat la începutul anului viitor, dar nu s-a stabilit o dată anume. Deși o tabără ar fi dorit congres chiar în decembrie 2019, cele mai multe voci din noua conducere a PSD vorbesc despre ianuarie sau chiar februarie anul viitor. În acest din urmă caz, este de așteptat ca interimarii de azi să câștige teren și să aibă astfel o șansă în plus în a fi aleși de Congresul PSD în funcțiile pentru care probabil vor candida.

Mocioalcă și Hurduzeu sunt pe fază, Luminiței Jivan îi țâțâie fundul! 

Aleasă în 2 martie 2019 președinte al PSD Caraș-Severin într-un simulacru de Conferință extraordinară, la care nici iarba din curtea Liceului Sabin Păuța din Reșița nu a mișcat în calea protectorului său suprem, liderul încă neîncarcerat al PSD Liviu Dragnea, Luminița Jivan nu pare a mai avea acum „spate” în conducerea PSD. Cu Dragnea în pușcărie și cu Dăncilă zburată artistic din fruntea PSD, Luminița Jivan trebuie să se reorienteze în partid. Dacă nu-și va găsi rapid un protector puternic (nu, nu ne referim la vreun „pește”), s-ar putea trezi nu doar schimbată din funcția prezidențială pe care ea știe cel mai bine cum a aterizat, ci și să-și piardă locul eligibil pe listele PSD la alegerile parlamentare de anul viitor. Despre șansele Luminiței de a primi o mână de ajutor tocmai dinspre PNL nu vrem să vorbim acum, n-au intrat zilele-n sac…

Fostul președinte al PSD Caraș-Severin, acum secretar general la Pro România, Ion Mocioalcă, bate demult toba schimbării la vârful PSD, condiție necesară (nu și suficientă) pentru ca Pro România să vadă în PSD un partid cu care să facă echipă pe stânga eșichierului nostru politic. Ultima oară Mocioalcă a făcut-o la începutul acestei săptămâni, imediat după alegerile prezidențiale pierdute de PSD și Dăncilă. De astă dată ieșirea publică a lui Mocioalcă a fost urmată, chiar înaintea ședinței CEx de ieri, și de un atac virulent la conducerea PSD lansat de mult mai liniștitul gugulan Silviu Hurduzeu, vicepreședinte PSD Caraș-Severin și președinte al Consiliului Județean grație fostului său șef de partid.

Hurduzeu a arătat cu acest prilej nu doar că nu se află sub papucul Luminiței Jivan, ci și că este gata de un război (politic) cu aceasta! Dacă Viorica Dăncilă rămânea în picioare și nu își dădea ieri demisia în CEx, azi Luminița Jivan putea vorbi de pe poziții de forță cu Hurduzeu. Acuma, însă, după pasul înapoi făcut de Viorica Dăncilă și alegerea în funcția de secretar general interimar a lui Paul Stănescu, un apropiat al lui Mocioalcă, Luminița Jivan ar trebui să aibă alte priorități. Defensive, nicidecum ofensive!

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite