Vulnerabili în fața COVID-19! Zeci de mii de cărășeni au cel puțin o boală cronică și se află în grupa de risc

Cu mai puțin de 100 de cazuri confirmate și 5 decese, județul Caraș-Severin stă, cel puțin statistic, bine în ceea ce privește pandemia COVID-19. Dincolo de aceste cifre care, în absența unei situații oficiale a numărului de teste efectuate, nu spun mare lucru, stă, însă, o realitate mult mai gravă. Peste 20% dintre cărășeni au boli cronice, iar coronavirusul le poate fi fatal.

Bolile persoanelor din grupa de risc

Diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile pulmonare și cele hepatice sunt, potrivit specialiștilor, principalele afecțiuni cu factori de risc pentru dezvoltarea unor complicații în cazul infectării cu coronavirus. Acestea au fost definite ca atare și în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 (noul coronavirus) elaborat de Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății și transmis tuturor spitalelor din țară încă de luna trecută.

Peste 52.000 de cărășeni au cel puțin o astfel de boală

Prevalența bolilor cronice care cresc riscurile în contextul unei infecții cu coronavirus este de peste 40 la sută în rândul populației județului Caraș-Severin. Potrivit unui studiu întocmit de DSP Caraș-Severin la începutul acestui an, cea mai frecventă afecțiune cronică în rândul cărășenilor este hipertensiunea arterială (HTA), 52.303 cazuri diagnosticate, urmată de cardiopatia ischemică, 26.013 cazuri, și diabetul zaharat, 11.213 cazuri. Lista mai conține boli cerebro-vasculare, boli pulmonare cronice obstructive (BPCO) sau ciroze și hepatite cronice, toate afecțiuni care reprezintă vulnerabilități majore în cazul infectării cu coronavirus.

În total, în Caraș-Severin erau, la începutul anului, peste 110.000 de cazuri de afecțiuni cronice de acest gen. Nu se poate spune că sunt tot atâția cărășeni bolnavi întrucât o singură persoană poate avea mai multe afecțiuni, însă, cu siguranță, numărul celor suferinzi este de ordinul zecilor de mii.

Combinația cu SARS-Cov-2 poate fi fatală

Potrivit unui raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, 86,4% din pacienții diagnosticați cu COVID-19 care au decedat până acum prezentau cel puțin o comorbiditate. Iar cele mai frecvente boli asociate consemnate în fișele lor sunt tocmai acestea: diabet, HTA sau BPCO.

Statistica este valabilă și în Caraș-Severin. 4 din cei 5 cărășeni care au pierdut lupta cu coronavirusul aveau boli asociate precum diabet, cardiopatie ischemică, HTA, boală cronică coronaniană, BPOC, silicoză sau TBC.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available