Zeci de liceeni din Reșița, Caransebeș și Oravița – atrași de GEC Nera în lupta împotriva poluării cauzate de activitățile miniere

43 de voluntari, majoritatea elevi de la licee din Caraș-Severin, se implică, începând de azi, într-un demers concertat ce urmărește evaluarea impactului activităților miniere de exploatare a cuprului asupra calității apei din zona transfrontalieră Dunăre-Nera-Caraş.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera implică în fiecare an voluntari în activităţi destinate protecţiei mediului în zona parcurilor naturale şi naţionale situate pe teritoriul României şi Serbiei care sunt incluse în Microregiunea de Colaborare Transfrontalieră Dunăre-Nera-Caraş constituită de GEC Nera în anul 2006 la granița dintre cele două țări. În acest context, în perioada 22 martie – 30 aprilie 2021 se va desfășura un curs online de instruire a tinerilor cu vocaţie pentru voluntariat şi protecţia naturii în vederea implicării acestora în activităţi de protecţia mediului. Prin acest curs, care va include, potrivit Doinei Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC România. sesiuni de informare urmate de aplicaţii practice în localităţile din zona parcurilor şi rezervaţiilor naturale ale microregiunii, se acumulează cunoştinţe şi se formează abilităţi necesare monitorizării alternative a mediului și promovarea ecoturismului.

„La curs s-au înscris 43 de participanți, în majoritate elevi de la liceele din Reșița, Oravița și Caransebeș. Celor care vor absolvi cursul și se vor califica pentru poziţia de agent ecologic voluntar le vor fi acordate certificate de absolvire şi le vor fi încheiate contracte de voluntariat, urmând ca până la sfârşitul anului 2021 aceștia să realizeze evenimente de voluntariat în cadrul proiectului RORS 337 «Reţea România – Serbia pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de exploatare a cuprului asupra calității apei din zona transfrontalieră»”, detaliază Mărgineanu.

Cursul și, ulterior, activitățile de voluntariat se vor realiza în afara orelor de program al liceelor în care învață elevii participanți. Pe timpul activităților desfășurate în teren, voluntarii vor fi însoțiți de profesori aflați în contact permanent cu elevii la activitățile din cadrul programului școlar învățământ, iar însoțitorii vor fi remunerați în cadrul proiectului. Calendarul activităților din teren va fi stabilit în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, iar cu ocazia acestor activități vor fi respectate toate reglementările sanitare privind protecția participanților, se precizează într-un comunicat de presă transmis de GEC Nera.

„Suntem în pandemie de COVID-19, dar educația tinerilor pentru a contribui la revenirea la normalitate din punctul de vedere al protecției mediului nu se poate opri, mai ales că în ultimii ani fenomenele de agresiune împotriva mediului s-au înmulțit și s-au amplificat”, a spus prof. dr. Adriana Isvoran, coordonatoarea proiectului din cadrul Universității de Vest Timișoara, cu ocazia lansării anului de voluntariat la GEC Nera. Iar dr. ing. Cornel Popovici Sturza, președintele GEC Nera, a declarat cu aceeași ocazie că „există din ce în ce mai multe voci care spun că pe Terra pandemia de coronavirus coincide cu degradarea drastică a habitatelor umane sub impactul distrugerii mediului natural de viață și nu este exclus ca pandemia să aibă tocmai această cauză”.

Proiectul este derulat de către GEC Nera în partenerit cu Universitatea de Vest Timișoara, în calitate de lider al parteneriatului, și Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor (Institutul pentru Minerit și Metalurgie Bor). Finanțarea proiectului se face în cadrul Programului Interreg – IPA CBC Romania – Serbia, iar activitățile de voluntariat vor fi coordonate de personalul GEC Nera din echipa de proiect care deservește Centrul de informare ecologică Moldova Nouă, înființat anul trecut de către GEC Nera și Primăria Moldova Nouă.

Explicație foto: Acțiune de voluntariat în aprilie 2019 – monitorizarea deșeurilor de metale grele în halda de deșeuri miniere de la Sasca Montană. Sursă foto: GEC Nera

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available