Zeci de școli și grădinițe din Caraș-Severin nu au apă curentă și toalete. „Nu trimitem copiii kamikaze la școală!”

Școlile și grădinițele din Caraș-Severin în care nu sunt asigurate condiții minime de igienă, respectiv apă curentă și toalete, nu vor fi deschise pe 14 septembrie! Potrivit prefectului Cristian Gâfu, în această situație se află, în momentul de față, câteva zeci de unități de învățământ din județ.

Tablete, școală online, soluții dezinfectante, panouri separatoare, circuite pentru asigurarea distanței între elevi, cursuri hibrid… La ordinea zilei în această perioadă, discuțiile despre reluarea activității didactice în condiții de siguranță sanitară sunt axate pe aceste aspecte, însă în multe dintre școli elevii nu au nici măcar apă curentă pentru a se spăla pe mâini sau toalete igienice.

„Primarii să achiziționeze toalete ecologice și bazine mobile cu apă”

În Caraș-Severin, acele unități de învățământ care nu dispun de condiții elementare de igienă nu își vor deschide porțile pe 14 septembrie, a anunțat, astăzi, prefectul Cristian Gâfu, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.

„Până să ajungem la tablete și panouri care despart copiii în bănci, trebuie să avem igiena asigurată! Este important să existe apă curentă și toalete. În unitățile de învățământ care nu au, nu va începe școala! Primarii să se ocupe de aceste aspecte, să achiziționeze toalete ecologice, bazine mobile cu apă. Să rezolve problemele până pe 14 septembrie. Unde nu sunt asigurate condiţiile de igienă, vor fi aplicate amenzi şi nu va fi autorizată începerea activităţii, pentru că nu trimitem copiii kamikaze la școală!”, a afirmat prefectul.

Grupuri sanitare inaugurate cu fast, dar nefuncționale!

Cristia Gâfu a precizat că vor fi verificate toate școlile și grădinițele din județ: „Se va verifica inclusiv funcţionalitatea toaletelor şi a sistemelor de alimentare cu apă potabilă, acolo unde ele există. În prima parte a anului am primit sesizări de la cetăţeni despre faptul că există şcoli în judeţul nostru unde s-au inaugurat cu mare fast grupuri sanitare noi, dar acestea sunt nefuncționale sau elevii nu au acces la ele”.

În ceea ce privește modul de desfășurare a cursurilor începând cu 14 septembrie, Inspectoratul Școlar Județean informează că „în aproximativ 90% dintre unitățile de învățământ din Caraș-Severin cursurile se vor derula cu prezența fizică integrală la școală. Prezența zilnică a preșcolarilor, a elevilor din învățământul primar și a celor din anii terminali, lasele a VIII-a și a XII-a, concomitent cu prezența parțială, prin rotație (unii elevi în sala de curs, alții urmăresc on-line), a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu va fi aplicată în aproximativ 10% din școli. Cursuri integral online nu se vor desfășura”. De altfel, nici în cazul cursurilor online nu sunt toate lucrurile puse la punct, în momentul de față, potrivit ISJ, 5.338 de elevi nedeținând dispozitive electronice pentru participarea la lecții.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite