Ziua alegerilor parlamentare. Teoretic, 265.000 de cărășeni sunt așteptați la urne. Practic, vor vota măcar 100.000?

Aproape 265.000 de cărășeni cu drept de vot sunt așteptați astăzi, 6 decembrie, la urne pentru a-i alege pe cei care îi vor reprezenta în următorii patru ani în Parlamentul României. Județul Caraș-Severin are repartizate cinci mandate de deputat și două de senator. În secțiile de votare, alegătorii trebuie să respecte măsurile de protecție dispuse de autorități în contextul pandemiei de COVID-19.

Alegerile pentru Parlamentul României au început încă de vineri seara, în diaspora, însă în țară secțiile de votare se vor deschide duminică dimineața, la ora 7.00. În Caraș-Severin sunt 365 de secții de votare, cele mai multe, 70, fiind în municipiul reședință de județ, Reșița. Tot aici sunt și cei mai mulți alegători pe listele electorale permanente, 71.333, dintr-un total de 264.816.

2 senatori și 5 deputați de Caraș-Severin

Persoanele care se prezintă la urne vor primi două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Parlamentarii sunt aleși pe listele propuse de partide, urmând ca mandatele să fie distribuite proporțional, în funcție de procentele obținute de fiecare partid, cu condiția depășirii pragului electoral de 5%. Conform legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate este decis în funcție de populație: un deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar un senator, 168.000 de locuitori, Caraș-Severin având 5 mandate de deputat și două de senator. Secțiile de votare se închid la ora 21.00, însă alegătorii care în acel moment se află în secție sau la rând, afară, pot să își exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

„În intervalul 6 decembrie 2020, ora 05.00 – 7 decembrie 2020, ora 01.00, alegătorii, inclusiv cei din localitățile carantinate, se vor putea deplasa la secțiile de votare/de la secțiile de votare, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării. De la această regulă, fac excepție persoanele izolate sau carantinate, potrivit legii, acestea având posibilitatea să își exercite dreptul de vot prin intermediul urnei speciale”, precizează Biroul Electoral Central.

Măsuri speciale în secțiile de votare

În contextul pandemiei de COVID-19, în secțiile de votare trebuie respectate o serie de măsuri speciale de protecție, începând de la modul de acces și până la cel de exercitare efectivă a votului. În caz contrar, oamenii legii pot aplica amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Accesul în secție se face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane. Toți participanții la procesul electoral trebuie să poarte masca de protecție, astfel încât aceasta să acopere nasul și gura. De asemenea, alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și localul de vot, dar și la ieșire. În secțiile de votare din Caraș-Severin au fost distribuite 125.000 de măști de protecție, 90.000 de perechi de mănuși și 1.050 de litri de dezinfectant.

De asemenea, la intrarea în secție, alegătorilor li se va măsura temperatura, fără însă a fi îngrădit dreptul de vot persoanelor care sunt febrile sau prezintă simptome respiratorii evidente. Membrii biroului electoral vor lua măsuri pentru ca acestea să petreacă cât mai puțin timp în interiorul secției, iar după finalizarea procedurilor, cabina de vot va fi dezinfectată.

Contacte cât mai puține

Autoritățile recomandă alegătorilor, în interiorul secției de votare, evitarea contactului fizic cu membrii biroului electoral. Astfel, ei își vor plasa singuri actul de identitate în suportul tabletei, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care îşi va dezinfecta mâinile. Apoi, în vederea identificării, alegătorul își va îndepărta masca pentru scurt timp, păstrând o distanță de minimum un metru și jumătate față de operatorul de calculator. Buletinele de vot, ștampila și pixurile nu vor fi înmânate de către membrii biroului electoral, ci vor fi preluate direct de către alegători. După ce au votat, aceștia își vor aplica singuri timbrul autocolant pe actul de identitate.

Regulile de protecție sanitară trebuie respectate și în cazul exercitării dreptului la vot prin intermediul urnei speciale. Cererile pentru urna mobilă au putut fi făcute până sâmbătă seara la ora 20.00, inclusiv de către persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu din cauza coronavirusului.

Efective MAI în tot județul

Pentru buna desfășurare a întregului proces electoral au fost angrenați peste 1.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. „Obiectivele efectivelor MAI în cadrul acestor misiuni sunt paza secţiilor de votare, paza transporturilor, materialelor și a dosarelor cu rezultatele votării, menținerea ordinii și siguranței publice, prevenirea oricăror evenimente negative, prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19, precum și aplicarea cu fermitate, corectitudine şi echidistanţă a prevederilor legale atunci când se constată încălcări ale legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru.

Potrivit acesteia, polițiștii vor asigura măsuri de pază și protecție la 130 dintre secțiile de votare din Caraș-Severin, jandarmii la 88 de secții, polițiștii de frontieră la 63 de secții de votare, 77 de secții de votare vor fi asigurate cu pompieri și 7 cu personal de la alte structuri. „De asemenea, 112 de polițiști au fost constituiți în echipe operative pentru soluționarea solicitărilor și semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor. Sunt constituite și rezerve de intervenție și echipe de specialiști, în total 157 lucrători MAI, formate din polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri, care vor fi în permanență pregătite să acționeze, dacă situația operativă o va impune. Orice sesizare va fi tratată cu celeritate, iar efectivele MAI vor manifesta toleranță zero în cazurile de încălcare a legii indiferent de opțiunile politice ale persoanelor implicate”, precizează Alina Boeru.

Sursă foto: digi24.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite