Ziua Europeană a Parcurilor. Caraș-Severin, județul cu cea mai mare biodiversitate din România

 

Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată în ariile naturale protejate din Caraș-Severin prin acțiuni de educație ecologică și conștientizare. Tema din acest an a fost „Noua Generație”, Federația Europeană a Parcurilor propunând o dezbatere privind viitorul ariilor protejate în cadrul planului european de redresare „Next Generation EU”.

 

Cu patru parcuri naționale, Semenic – Cheile Carașului, Domogled – Valea Cernei, Cheile Nerei – Beușnița și Retezat, și un parc natural, Porțile de Fier, ce au în interiorul lor, pe o suprafață de peste 175.000 de hectare, peste 50 de rezervații naturale – păduri, peșteri, chei, lacuri, izvoare – constituite în zone de conservare specială strict protejate, Caraș-Severin este județul din România cu cea mai mare biodiversitate din țară. Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată printr-o serie de evenimente în care au fost angrenați tineri care trăiesc în arealul ariilor protejate.

 

Angajații Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului au fost în școlile din comunitățile ce se suprapun cu aria natural protejată, Reşiţa, Anina, Bozovici, Văliug și Goruia. „Ziua Europeană a Parcurilor este o zi pentru sărbătorirea zonelor protejate. Vrem să arătăm lumii cum parcurile evoluează continuu, se adaptează și merg înainte și totodată dorim să apropiem tinerii cât mai mult de natură. Astăzi, administrația parcului a derulat mai multe acțiuni de conștientizare și informare în cea ce privește protejarea și conservarea naturii. Parcurile naționale, printre care se numără și Semenic – Cheile Carașului, sunt arii protejate de mari dimensiuni care au capacitatea să protejeze ecosisteme întregi dar și să ne asigure un spațiu de recreere, de întoarcere în natura de care avem atâta nevoie”, a declarat directorul Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, Nicolae Ifca.

 

 

Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată și de Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, prin participarea elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale „Mihai Novac” din Sasca Montană la o activitate educativă în aer liber pe traseul turistic Cheile Șușarei.

 

Ziua Europeană a Parcurilor a fost creată în 1999 ca o sărbătoare a primelor parcuri naționale din Europa (Suedia, 24 mai 1909) și are drept scop apropierea oamenilor de natură, oferind o diversitate de activități și evenimente în zonele protejate din rețeaua Federației Europene a Parcurilor. În România, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață totală de 853.266 de hectare.

 

 

Sursă foto: FB Parcul Național Semenic – Cheile Carașului

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available