Activitatea minieră la Moldova Nouă va (re)începe în 2025. Turcii de la Cuprumold Mining vor exploata 10.000.000 de tone de cupru pe an

 

Reprezentanul Cuprumold Mining SA – companie ce face parte din Cengiz Holding din Turcia, care a achiziționat în 2021 Moldomin – a prezentat, ieri, la Reșița, care sunt planurile pentru reluarea și dezvoltarea activității de extracție a minereului de cupru la Moldova Nouă. 

 

Cuprumold Mining SA – companie românească, dar care are ca acționari societatea Eti Bakir, parte a Cengiz Holding din Turcia, și încă o societate din Anglia – a achiziționat Moldomin în 2021, iar anul acesta a obținut de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale transferul licenței de concesiune pentru exploatarea zăcământului de cupru de la Moldova Nouă, urmând ca, potrivit estimărilor, peste doi ani și jumătate să înceapă efectiv activitatea.

 

„Pentru punerea în funcțiune a unei activități miniere există o perioadă de timp rezonabilă ce trebuie parcursă înainte. Noi vrem să facem lucrurile bine de fiecare dată, iar în acest moment de aflăm în proces de obținere a autorizației. Dacă e să facem o previziune, vorbim cam de un an și jumătate pentru obținerea autorizației de construire. Avem convingerea că vom putea realiza această construcție într-o perioadă de un an, pentru că avem avantajul de a deține în holdingul nostru și o societate de construcții. Astfel, ne-am propus ca, dacă totul merge cum trebuie, peste doi ani și jumătate să începem deja activitatea”, a declarat reprezentantul Cuprumold Mining SA, Mehmet Egriboyunoglu, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri la Reșița și la care au mai participat primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, și prefectul Ioan Dragomir.

 

 

Referindu-se la dificultățile întâmpinate de compania turcă în România în ceea ce privește obținerea licenței de exploatare și care au dus la prelungirea termenului inițial de doi ani avut în vedere pentru demararea activității, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a declarat: „M-am gândit la istoria pe care noi, ca elevi, am învățat-o în școală – că întotdeauna noi i-am învins pe turci. Vă spun sincer că, atunci când am citit în presă că turcii au câștigat procesele pentru licență, m-am bucurat sincer că de data aceasta turcii ne-au învins. Îi apreciez pentru faptul că sunt hotărâți, că știu ce vor, că fac lucruri mari, că au avut curajul să vină la noi în Caraș-Severin. Aș fi preferat ca noi, românii, să facem aceste exploatări, dar dacă nu am reușit să o facem timp de 20 de ani, atunci să îi respectăm pe cei care și-au cumpărat corect acest drept și să îi ajutăm să își maximizeze munca și să facem posibil în liniște ca bunăstarea să se reverse în parte și peste locuitorii acestui județ”.

 

Turcii de la Cuprumold Mining SA estimează o investiție de peste 200 de milioane de euro la Moldova Nouă, care va consta în tehnologie de ultimă generație. „Vom exploata această rezervă cu tehnologii de suprafață. Noi dezvoltăm un proiect de 10 milioane de tone extrase pe an pentru a fi un proiect fezabil. Comparând cu vechea exploatare, este de trei ori capacitatea de extracție pe care o avea fosta firmă. Din cauza tehnologiilor vechi care s-au folosit în trecut nu s-a extras cantitatea maximă de cupru. Ni s-a spus că s-a lucrat cu o eficiență medie de 65-70%, dar nu am reușit încă să verificăm, să confirmăm acest lucru. În prezent, cu noile tehnologii utilizate în minerit, este posibilă atingerea unei cote de extracție de 90%. Așadar, putem spune că există așteptări ca în haldele de steril să existe cantități importante de metal, dar nu știm dacă toate sunt fezabile sau nu pentru extracție. Am prelevat anumite mostre (foto principal, n.r.) și așteptăm să primim rezultatele testelor și sperăm să primim rezultate bune”, a declarat Mehmet Egriboyunoglu, precizând că, raportat la zăcământul exploatabil existent, societatea preconizează să rămână la Moldova Nouă peste 20 de ani.

 

Potrivit reprezentantului Cuprumold Mining SA, compania va asigura în mod direct și indirect în jur de 1.000 de locuri de muncă, urmând să fie angajați cu prioritate oameni din localitate și din zonă. Despre beneficiile pe care le va avea comunitatea odată cu reluarea activității de minerit în Moldova Nouă a vorbit primarul orașului, Ion Chisăliță: „Un obiectiv strategic al autorității administrative locale și județene este crearea locurilor de muncă. Trebuie să creăm toate facilitățile posibile în conformitate cu legile statului român pentru ca investitorii să se așeze corect, transparent și să își atingă scopurile în comunitățile noastre. Această investiție înseamnă bani mai mulți la buget, incomparabil cu ceea ce se întâmplă astăzi, precum și confort social pentru întreaga zonă”. La rândul său, prefectul Ioan Dragomir a declarat: „Statisticile oficiale actuale susțin că în zona Moldova Nouă există circa 30% din resursele de cupru ale României, lucru care transformă acest obiectiv într-un element de strategie națională. Cuprumold Mining urmează să dezvolte aici una dintre cele mai moderne mine de cupru din țara noastră și nu numai. Acest lucru va aduce beneficii economice și sociale importante județului nostru și ne punem mari sepranțe în investitorul din Turcia pentru revigorarea orașului Moldova Nouă și a activității din zonă”.

 

Societatea minieră Eti Bakir, care este acționarul principal al Cuprumold Mining SA, are experiență în minerit de 90 de ani, iar în prezent are în exploatare zece cariere și investiții în diverse regiuni din întreaga lume, asigurând 10% din necesarul de cupru și 20% din necesarul de aluminiu din Turcia.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite