Amendamentul „V”, adoptat! Regim special de pensionare pentru zeci de mii de cărășeni!

Cărășenilor care au fost afectați de poluarea din fostele zone industriale din județ li s-a făcut, în sfârșit, dreptate. După tergiversări care au durat 3 ani în Parlament și care au culminat cu o manevră a PSD prin care județul Caraș-Severin a fost lăsat pe dinafară, amendamentul adus la Legea pensiilor, de către senatorul PNL Marcel Vela, prin care (și) zeci de mii de cărășeni vor putea ieși la pensie cu 2 ani mai devreme a fost, în sfârșit, adoptat.

Potrivit modificării aduse Legii privind sistemul unitar de pensii publice, adoptată de Parlament și trimisă președintelui Klaus Iohannis spre promulgare, beneficiază de reducerea cu 2 ani a vârstei standard de pensionare, fără niciun fel de penalizare, „persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor”.

În Caraș-Severin este vorba despre persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în Reșița, Anina, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Armeniș, Ciudanovița sau pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor localități.

CITEȘTE ȘI: Zeci de mii de cărășeni, nedreptățiți de modificarea Legii pensiilor! PSD fără scrupule!

Inițial, în proiectul de act normativ privind modificarea Legii pensiilor, inițiat în martie 2017 de senatoarea PNL de Hunedoara, Eleonora-Carmen Hărău, nu figura nicio localitate din Caraș-Severin, însă, printr-un amendament semnat și de președintele PNL Caraș-Severin, senatorul Marcel Vela, au fost introduse cele patru orașe și două comune din județ. Proiectul modificat în acest fel a fost adoptat cu majoritate de voturi în Senat, însă ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă formalitate în Camera Deputaților s-a transformat într-o „aventură” legislativă regizată de parlamentari ai Partidului Social Democrat. O „aventură” care a durat 3 ani, timp în care proiectul a zăcut prin sertare, apoi fost preluat cu copy paste de către un senator PSD pentru ca, luna trecută, să fie adoptat. Deci în forma inițială, însă fără amendamentul favorabil cărășenilor din fostele zone industriale ale județului. O nedreptate care a fost reparată zilele acestea, prin adoptarea amendamentului respectiv, săptămâna trecută în Senat și marți, 8 septembrie, în Camera Deputaților. După ce va fi promulgată de șeful statului, legea va fi publicată în Monitorul Oficial, moment în care va intra în vigoare.

Lege promulgată de președintele României: Cărășenii din șase localități pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme fără penalizare

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite