Colegiile din Reșița cu cele mai slabe rezultate la examenele naționale vor avea mai puține clase în anul școlar 2021-2022

Decizia reducerii numărului de clase a fost luată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Caraș-Severin ca urmare a scăderii constante a numărului de elevi și vizează unitățile de învățământ care în ultimii trei ani au avut cele mai slabe rezultate la examenele naționale.

Colegiul Național „Mircea Eliade” și Colegiul Banatului Montan sunt cele două unități de învățământ din Reșița care vor începe anul școlar viitor cu mai puține clase a IX-a. Potrivit inspectorului școlar general, Carina Pristavu, „ajustarea numărului de claselor de început, din planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022, s-a realizat în contextul scăderii constante a populației școlare, la nivel județean, cu impact major asupra rețelei școlare existente. Această scădere este datorată introducerii clasei pregătitoare, în urmă cu opt ani, atunci când părinții au avut posibilitatea să opteze fie pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, fie în clasa I. La nivelul municipiului Reșița, s-a impus ajustarea cu două clase”.

Această decizie, spun reprezentanții ISJ Caraș-Severin, a fost luată ca urmare a scăderii, în acest an școlar, cu peste 200 de elevi a efectivelor existente în clasa a VIII-a la nivelul municipului Reșița și s-a bazat, totodată, pe experiența anului școlar anterior privind opțiunile absolvenților din clasa a VIII-a din școlile gimnaziale din județ, pentru colegiile și liceele din Reșița. „Pentru această decizie, la nivelul ISJ Caraș-Severin, s-a realizat o analiză a rezultatelor învățării, din ultimii trei ani școlari încheiați, și anume: promovabilitatea la examenul național de bacalaureat, rezultatele admiterii în clasa a IX-a. Cu rol strict orientativ, s-a avut în vedere și sondajul de opțiuni realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Caraș-Severin, pentru anul școlar 2021-2022. În urma acestei analize, pentru a evita nerealizarea planului de școlarizare, la nivelul municipiului, s-a hotărât, în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean, reducerea unei clase la Colegiul Național «Mircea Eliade», respectiv la Colegiul Economic al Banatului Montan, față de clasele existente în anul școlar curent”, a explicat Carina Pristavu. Inspectorul școlar general a mai precizat că „s-a avut în vedere ca aceste reduceri ale numărului de clase să nu afecteze calitativ și cantitativ școlile cu învățământ profesional și tehnic, inclusiv învățământul dual, școli care au suportat în ultimii zece ani toate pierderile din sistem, ca urmare a scăderii populației școlare, dar și a opțiunilor elevilor, preponderent, pentru filierele teoretică și vocațională”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite