COVID-19. Caraș-Severinul, din nou în zona verde. Dar număr record de cazuri noi la nivel național!

Caraș-Severinul a reintrat în grupul județelor considerate a fi în zona verde din punct de vedere al evoluției numărului de noi cazuri COVID-19 din ultimele zile. Dar la nivel național situația este tot mai alarmantă.

Deși față de ultimele raportări ale Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin și Grupului de Comunicare Strategică, numărul total al cazurilor COVID-19 înregistrate în județ de la începutul pandemiei a crescut de la 119 la 120, Caraș-Severinul pare o zonă de risc foarte scăzut. O demonstrează ultimele date statistice analizate de Ghidul Medical și Corpul Național al Formatorilor de Opinie (CONFORM). Doar două zile a stat județul în zona albastră, după creșterea procentuală medie a numărului total de cazuri COVID în ultimele 5 zile (AP5) și după densitatea medie de cazuri noi la 1 milion de locuitori în ultimele 3 zile (DM3). Acum, orice criteriu am lua ca sistem de referință, Caraș-Severinul se află în zona verde. De exemplu, AP5 pentru județul nostru este astăzi 1,7%, în condițiile în care zona verde se întinde până la 5%. Harta de mai jos relevă situația de ieri, 7 iulie, cea de astăzi urmând să apară spre seară.

În ultimele două zile, în județ au fost testate de COVID 36 de persoane, toate rezultatele fiind negative. Ultimul caz nou de COVID-19 din Caraș-Severin a fost depistat ieri… la Timișoara. O tânără în vârstă de 28 de ani, din Nicolinț, s-a testat din proprie inițiativă la Spitalul „Regina Maria“. Rezultatul l-a primit ieri, 7 iulie, și a fost pozitiv, confirmându-se astfel că a fost infectată cu noul coronavirus. Femeia, potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Caraș-Severin, a informat autoritățile județene, a precizat că nu are simptome specifice bolii și a ales să se izoleze la domiciliu, împreună cu ceilalți membri ai familiei. Intrarea în vigoare a deciziei CCR care anulează actul normativ ce impunea obligativitatea internării în spital a pacienților cu COVID-19 lasă la libera alegere a celor infectați cu SARS-CoV-2 să facă ce vor: să se interneze în spital, să stea izolați la domiciliu sau în altă parte ori să-și vadă de treabă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Așadar, conform raportării de azi de la prânz, care prezintă situația de la ora 9 dimineața, în spitalele din Caraș-Severin continuă să se afle internați 7 pacienți cu COVID-19, 6 la Reșița și 1 la Caransebeș. În județ există oficial, însă, 8 persoane infectate, cea de-a opta fiind tânăra care spune ea că s-a izolat acasă, în Nicolinț, sat aparținător de comuna Ciuchici. DSP susține că în acest moment se află în izolare la domicilii 528 de cărășeni, alți 46 ieșind din izolare în ultimele 24 de ore. Nu ni se spune însă câți dintre cei 46 au ieșit din izolare din proprie inițiativă, nemaiașteptând expirarea termenului (recomandat) de 14 zile.

La nivel național, GCS anunță 555 de noi cazuri COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare număr apărut într-o singură zi de la începutul pandemiei, după 523 de cazuri în 23 aprilie! Pe secțiile ATI se află 237 pacienți, după ce 18 bolnavi au decedat de ieri până azi la ora 10. Dacă până acum numărul deceselor în rândul bărbaților era mereu mai mare decât cel al femeilor, acum au murit 6 bărbați și 12 femei, „pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Prahova, Sălaj, Suceava și Vâlcea. Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la persoane de peste 80 de ani, potrivit GCS.

Până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. 1.817 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

UPDATE, ora 18.15

Ghidul Medical și CONFORM au făcut publică harta actualizată la raportările GCS de azi, 8 iulie:

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite