UPDATE. Cu ATOP în TOP. Județul Caraș-Severin, locul al II-lea pe țară!

 

Consilierii județeni din mandatul trecut au dus Caraș-Severinul pe locul al doilea pe țară într-un top al județelor realizat în funcție de cheltuielile cu indemnizațiile membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).

 

776.264 de lei – aceasta este suma cheltuită din bugetul județului pentru funcționarea ATOP anul trecut. Iar mai bine de 99% din costurile cu ATOP-ul cărășean (771.264 de lei) au reprezentat indemnizațiile celor 15 membri ATOP. E mult? E puțin? Ca să ne dăm seama, cel mai corect este să comparăm situația din Caraș-Severin cu ce s-a întâmplat în alte județe.

 

Confirmată, ieri, de Ilie Vasile Tipa, consilier al președintelui Consiliului Județean, Romeo Dunca, suma apare în dreptul județului Caraș-Severin și într-o analiză făcută la nivel național de Digi 24. Județele care au cheltuit cei mai mulți bani publici pentru funcționarea unui astfel de organism cu rol pur consultativ, care se întrunește de regulă o dată pe lună și nu mai mult de două-trei ore, sunt: Maramureș – 870.503 lei, Caraș-Severin – 776.264 lei, Mehedinți – 685.419 lei. Consiliile județene ale acestor județe, bogate nevoie mare, au avut anul trecut administrații pesediste. Să-i amintim și pe cei trei președinți de CJ care, alături de consilierii județeni care votat indemnizații ATOP maximale, se pot mândri cu performanța de a-și duce județele în acest top 3 național: Gabriel Zetea (MM), Silviu Hurduzeu (CS), Aladin Georgescu (MH).

 

Cei din Timiș, niște sărăntoci!

 

Ca să vă faceți o idee, iată cât au cheltuit cu acest organism – de sifonat (legal) bani publici – câteva din județele mult mai dezvoltate și cu resurse incomparabil mai mari față de Caraș-Severin: Arad – 643.144 lei, Argeș – 242.384 lei, Bihor – 537.870 lei, Brașov – 367.514 lei, Galați – 254.578 lei, Prahova – 131.903 lei.

 

Județul Timiș, al cărui CJ a fost condus în mandatul trecut tot de către PSD, a cheltuit pentru ATOP 321.400 de lei, sumă din care pentru indemnizații s-au dat 225.000 lei. Așadar, de trei-patru ori mai puțin decât și-a permis CJ Caraș-Severin!

 

ATOP CS – fabrica de ședințe extraordinare

 

Pentru fiecare ședință, membrii ATOP primesc, conform legii, o sumă de până la 20 la sută din indemnizația președintelui CJ. Cum s-a ajuns ca în Caraș-Severin să se achite, pentru o activitate nevăzută (și nesimțită… de nimeni), sume-record? Nu doar din cauză că, aici, consilierii județeni au votat în trecut plata plafonului maxim permis de lege. Cât mai ales pe motiv că membrii ATOP din Caraș-Severin au ținut ședințe în fiecare lună. Și nu e normal?, veți întreba. Nicidecum! Conform legii și regulamentului de funcționare a ATOP, „Plenul se întrunește trimestrial în ședință ordinară și ori de câte ori este nevoie în ședință extraordinară, la convocarea scrisă a președintelui sau la solicitarea a cel puțin 4 membri, adresată președintelui.” Deci, normal ar fi să se țină patru ședințe pe an. Dar, în Caraș-Severin, cu pesedistul Ioan Crina președinte ATOP, au fost convocate mai multe ședințe extraordinare decât ordinare! Cu ce folos – nu a spus nimeni până acum.

 

Cu o lună și jumătate în urmă, indemnizațiile membrilor ATOP au fost înjumătățite în Caraș-Severin, în baza unui proiect de hotărâre propus de președintele CJ Romeo Dunca. Cât vor câștiga însă noii membrii ai acestui organism fantomatic vom vedea la sfârșitul anului. Atunci când ar trebui să ni se spună câte ședințe au avut loc sub conducerea actualului președinte ATOP, liberalul Ioan Cojocariu. Și, mai ales, ce s-a făcut la aceste ședințe.

 

UPDATE, ora 19.35

 

După apariția acestui articol, Romeo Dunca a precizat că indemnizațiile membrilor ATOP CS în mandatul său au fost reduse cu mai mult de 50%, deoarece în salariul actualului președinte CJ nu vor mai fi incluse sporurile pentru proiectele europene aflate în derulare: „E important de știut că și salariul președintelui PNL de la CJ este cu 25% mai mic decât cel al fostului de la PSD. Deci înjumătățirea e de fapt reducerea indemnizației cu 60%. Motivul salariului redus este renunțarea din start la procentul de 25% spor pentru proiecte europene”.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available