„Cum vezi viitorul?” – Pe scena Teatrului de Vest din Reșița va fi montat un spectacol SF cu holograme

 

Concursul de texte dramaturgice SF lansat de Teatrul de Vest și Asociația Țais în cadrul proiectului cultural „Reșița 500”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, și-a desemnat câștigătorii. Spectacolul „AMKA” de Remus Octavian Câmpean va fi prezentat în luna noiembrie.

 

Concursul de texte dramaturgice SF „Cum vezi viitorul?” a fost lansat în luna iulie, având ca temă de bază societatea reșițeană într-un viitor îndepărtat, luând în considerare istoria sa de 250 de ani de industrie siderurgică.

 

„Anul 2021, pentru comunitatea reșițeană, înseamnă aniversarea a 250 de ani de la inaugurarea festivă a Industriei Siderurgice prin aprinderea primului furnal. Întregul oraș s-a format în jurul acelei prime scântei, din data de 3 Iulie 1771, iar întreaga comunitate a fost strâns legată de activitățile prelucrării metalurgice. Totodată, experiența pandemică din trecutul apropiat ne-a deschis un ochean prin care am putut privi o variantă de viitor dominată de izolare fizică, socială sau emoțională. Cum s-a modificat societatea în ultimii 250 de ani și cum se va modela în viitor? Ne imaginăm o societate utopică sau distopică? Cum ne vom exprima emoțiile, cum se va desfășura un dialog, cum vom relaționa, cum vom compensa lipsurile sau dimpotrivă, cum vom profita de abundență? Vom ajunge oare să interacționăm cu entități imateriale?”, aceasta era provocarea în jurul căreia a fost construit proiectul cultural „Reșița 500” și la care au fost invitați să răspundă dramaturgi din toată țara.

 

Termenul limită până la care au putut fi trimise textele dramaturgice a fost 15 septembrie. Textul câștigător va fi montat în luna noiembrie și va fi tipărit, alături de un alt text selectat, într-un volum cu sprijinul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin.

 

Juriul format din criticul de teatru Irina Zlotea, directorul  Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin, managerul Teatrului de Vest Reșița, Florin Gabriel Ionescu, și președintele Asociației Țais și coordonatorul proiectului „Reșița 500”, Denisse Moise, au selectat următoarele texte ca fiind câștigătoare: „AMKA” de Remus Octavian Câmpean și „Străinii” de Rareș Andrei Adam. „Textul lui Remus Octavian Câmpean va fi montat pe scena Teatrului de Vest și publicat în cadrul volumului «Cum vezi viitorul? – Reșița 500», iar cel a lui Rareș Andrei Adam va fi publicat în volumul mai sus menționat și prezentat sub forma unui spectacol lectură în cadrul lansării acestuia”, transmit reprezentanții Teatrului de Vest.

 

CITEȘTE ȘI: REŞIŢA 500. Un proiect finanţat de Administrația Fondului Cultural Național: Cum vă arăta Reşiţa peste 250 de ani?

 

Remus Octavian Câmpean – cu acronimul literar ROC – are 47 de ani, este din Botoșani și locuiește, în prezent, în Cluj-Napoca. A debutat ca poet în 2001 cu volumul de poezii „Stări și Călătorii”, iar ca prozator, în 2018 cu romanul „Abandon”. În 2019, a publicat volumul de poezii „Dezghețul luminii” și, în același an, a coordonat antologia de poezie „Polifonii pe luciu de oglindă”. În  2020 a publicat teatru-basm pentru copii – „Durdulucă în Strămoșia Blajinilor” –, piesa a fost montată ca teatru radiofonic de către Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca în 2020 și difuzată de Radio România Cluj în 2021. În 2021 a coordonat, alături de Luminița Rusu, antologia „Declarație pe proprie răspundere. Cenaclul UBB în pandemie”, volum în care a publicat piesa de teatru scurt „Autoportret contre-jour”. A publicat poezie în revistele „Steaua”, și „Literomania” și proză în revistele „Hyperion” și „Tribuna”. A obținut, anul trecut, premiul III la Concursul național de literatură „Ioan Slavici”, secțiunea roman.

 

Rareș-Andrei Adam are 33 de ani și este din Făurei, județul Brăila. A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București. Dramaturg și coordonator al trupei de adolescenți „Unicornii” din Făurei, este autorul a două producții teatrale independente în București: „Mersul Trenurilor” și „Ludwig Van Bethy”.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite