Suntem prezenți și pe

Justiție

UPDATE. Deși se consideră nevinovat, senatorul PSD Ionuț Chisăliță a anunțat azi: „Am fost făcut inculpat în acest dosar”. În dosarul „Șpăgi pentru partid”!

Publicat cu

pe

Senatorul PSD Ionuț Chisăliță a ajuns din nou la sediul DNA Timișoara, acum în calitate de inculpat în dosarul de corupție de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.

Senatorul social-democrat de Caraș-Severin a fost surprins azi de ziariștii de la pressalert.ro, la ieșirea din sediul DNA Timișoara.

„Vreau să vă precizez că nu am nicio legătură cu șpăgile și cu ce se întâmplă la Arad. În rest, ce-am avut de declarat am declarat. Am fost făcut inculpat în dosar”, a spus Chisăliță pentru pressalert.ro la ieșirea, azi, de la DNA Timișoara.

Potrivit procurorilor DNA, în sarcina lui Chisăliță Ioan Narcis, senator în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic, s-au reținut infracțiunile de: folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În dosarul șpăgilor din vămi, amintim că săptămâna trecută a fost audiată și președinta PSD Caraș-Severin, deputata Luminița Jivan, care a declarat că e nevinovată și că are calitatea de martor. Nu la fel stau lucrurile în cazul altui politician aflat în conducerea PSD Caraș-Severin, Mirel Pascu, care este și el inculpat în acest dosar, după ce fusese chiar reținut în arest 24 de ore.

Detalii despre acest dosar: aici, aici și aici.

UPDATE. Se va folosi de imunitatea parlamentară?

Într-o declarație făcută azi după-amiază pentru expressdebanat.ro, senatorul Ionuț Chisăliță a fost ceva mai explicit: „Nu am nicio legătură cu șpăgile din vamă, cu ceea ce am citit prin presă. Nu am pretins și nu am primit vreo șpagă pentru mine sau pentru partid, nu știu absolut nimic despre acest subiect, pur și simplu nu am avut nicio legătură. Alte lucruri nu am de declarat acum, ceea ce am avut de spus le-am spus domnilor procurori. Sunt nevinovat și voi demonstra asta!”.

Ultima afirmație a lui Chisăliță, cum că ar fi nevinovat și că va demonstra asta, ne face să credem că, în momentul în care în plenul Senatului se va vota eventuala cerere a procurorilor de încuviinţare a începerii urmăririi penale, Chisăliță nu va încerca să se ascundă în spatele imunității parlamentare. „Cu siguranță va veni ziua în care se va dovedi că numele meu nu avea ce să caute în acest dosar”, a mai declarat senatorul PSD de Caraș-Severin. Pentru ca acea zi să vină cât mai repede, ar trebui deci ca acesta să ajungă cât mai repede în instanță, pentru a-și (și a ne) dovedi nevinovăția. Dacă într-adevăr este nevinovat, cum spune el acum.

Justiție

Condamnare cu viteză record în dosarul permiselor de portarmă!

Publicat cu

pe

Implicat, alături de ofițeri de poliție și de oameni politici din PSD, în două dosare penale instrumentate de către Biroul Teritorial Caraș-Severin al DIICOT, omul de afaceri Florin Negru a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul din dosarul permiselor de armă de la IPJ Caraș-Severin. Iar instanța a și dat sentința.

Judecătorii de la Tribunalul Caraș-Severin au aprobat acordul parafat între Florin Negru și procurori și l-au condamnat pe acesta la o pedeapsă rezultantă de un an și 10 luni de detenție, au decis suspendarea acesteia și o perioadă de încercare de numai doi ani. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată în 10 zile cu apel la Curtea de Apel Timișoara. Până la ora publicării articolului, nicio parte n-a declarat apel.

CITEȘTE ȘI: Cum s-a format rețeaua de la Arme și Explozivi, cât valora viața celorlalți pentru rețeaua care dădea „ștampile spre moarte”

Cinci capete de acuzare, mai exact, au fost recunoscute de către omul de afaceri Florin Negru: constituire a unui grup infracțional organizat (faptă ce impune circumstanțe agravante!), nerespectarea regimului armelor și munițiilor, complicitate la fals intelectual, uciderea animalelor cu intenție, fără drept, uz de armă fără drept. Iar aceste acuzații au fost aduse de către procurori și recunoscute de Florin Negru, „toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod Penal, în dosarul penal nr. 11-D/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin”.

Important de semnalat este că Florin Negru (foto) a recunoscut inclusiv fapte săvârșite împreună cu alte părți din dosar, ceea ce cam detonează apărarea unora dintre inculpați și, practic, face mult mai ușoară ancheta procurorilor antimafia.

Totul a plecat de la perchezițiile judiciare efectuate de procurorii DIICOT și ofițerii DGA în Caraș-Severin și care au avut un efect devastator asupra imaginii Poliției și a Prefecturii județene! Potrivit avocatului Radu Ciulei Cristescu, în dosar sunt nu mai puțin de 40 de suspecți și inculpați, printre care ofițeri de poliție și funcționari publici. Amintim aici ofițeri și foști ofițeri de Poliție, fostul prefect Matei Lupu, dar în dosar au fost vehiculate și nume grele de demnitari PSD, foști membri ai Guvernului Dăncilă. Încă de la momentul perchezițiilor, reșița.ro scria că Florin Negru a fost unul dintre cei care au recunoscut acuzațiile. Acesta este implicat și în celălalt dosar DIICOT, cel instrumentat împreună cu DGA și care vizează constituirea unui grup infracțional organizat în PSD Caraș-Severin, cu suportul mai multor jurnaliști.

Condamnarea este una care depășește orice record de viteză, acțiunea demarând în urmă cu numai 6 luni, pe 4 decembrie 2019, prin descinderi inclusiv la sediul IPJ Caraș-Severin.

Continuați lectură

Justiție

Parchetul vine cu explicații în cazul morții lui „Bordură”

Publicat cu

pe

Moartea lui „Bordură”, bărbatul de 32 de ani căzut ca secerat după ce a încasat un pumn de la un tânăr de 19 ani în timpul unei dispute între cei doi reșițeni, și insistențele resita.ro pentru o cât mai mare transparență din partea autorităților care se ocupă de acest caz penal au dus la o reacție (ceva mai) normală din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Instituția condusă de procurorul-șef Laura Iancu a emis azi, la mai bine de 36 de ore de la decesul celui ce era tatăl a doi copii, un comunicat de presă. De aici reiese că victima a încercat să lovească prima, apoi a primit un pumn în față și a căzut, lovindu-se cu capul de o bordură.

CITEȘTE ȘI: Cazul „Bordură”. Indignare peste măsură în oraș: reșițenii ne întreabă de ce nu a fost reținut făptașul

„La data de 19 mai a.c., în jurul orei 22.40, Poliția Municipiului Reșița a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că o persoană a fost agresată fizic și este inconștientă. În urma cercetărilor efectuate la fața locului de către polițiști, s-a constatat faptul că în aceeași seară, între victimă, un bărbat de 32 de ani din Reșița, și un alt tânăr de 18 ani, a izbucnit un conflict spontan, pe Calea Caransebeșului din municipiu. În timpul conflictului, victima a încercat să îl lovească pe tânăr, acesta ferindu-se, ripostând și lovindu-l la rândul lui cu pumnul în față, în urma loviturii, bărbatul de 32 de ani căzând la pământ și lovindu-se cu capul de o bordură. La fața locului a ajuns în scurt timp un echipaj al Ambulanței care a preluat victima și a intervenit pentru resuscitarea acesteia, din păcate nerăspunzând manevrelor. A fost declarat decesul bărbatului, că urmare a unui stop cardio respirator”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Traumatismul cranio-cerebral și loviturile cauzatoare de moarte

În continuare, polițiștii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, au deschis în acest caz un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, spune procurorul-șef Laura Iancu. În cadrul acestui dosar penal, s-a dispus efectuarea unei constatări medico-legale, care să stabilească cauza decesului.

Din cele ce a urmat ar trebui să deducem din ce cauză nu a fost emis mandat de reținere pe numele tânărului care l-a lovit cu pumnul pe „Bordură”. „După efectuarea necropsiei, s-a constatat existența unui traumatism cranio-cerebral, care are legătură de cauzalitate cu decesul. În urma concluziilor preliminare ale medicilor legiști, s-a dispus declinarea cauzei către Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin și efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovituri cauzatoare de moarte. 

În continuare se efectuează o multitudine de acte de urmărire penală, au fost efectuate toate activitățile procedurale, se efectuează ample probe testimoniale în vederea stabilirii situației de fapt, iar la finalizarea cercetărilor va fi dispusă soluție legală, în funcție de întregul material probator”, informează Laura Iancu, procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

 

Continuați lectură

Justiție

Cazul „Bordură”. Indignare peste măsură în oraș: reșițenii ne întreabă de ce nu a fost reținut făptașul

Publicat cu

pe

Indignare peste măsură în Reșița când s-a aflat că un bărbat în vârstă de 32 de ani, tată a doi copii, a murit aseară după ce a primit un pumn de la un tânăr de 19 ani. Comunitatea cere imperios autorităților să se ia măsuri și să le comunice populației, tocmai pentru ca asemenea comportamente ucigașe să fie descurajate.

Ce fac autoritățile? Evită comunicarea. Nu ne spun mai nimic sau, dacă mimează comunicarea, folosesc un limbaj de lemn și noninformații, doar pentru a putea bifa că spun și ele ceva pe tema respectivă!

CITEȘTE PARTEA I: „Bordură”, răpus doar de un pumn? Răfuială criminală la Reșița

Astăzi, la ora 12, după anunțarea evenimentului petrecut aseară târziu, am întrebat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin dacă suspectul a fost reținut. Ni s-a răspuns sec: „Este în custodia Poliției momentan, se vor dispune măsuri legale în funcție de evoluția anchetei”. Am revenit și am întrebat care este perioada cât poate fi ținut în custodie, fără măsuri preventive. Ni se răspunde după un sfert de oră: „Pe perioada necesară efectuării actelor de procedură”. Am întrebat dacă suspectul recunoaște fapta. Ni se răspunde după un alt sfert de oră: „Nu am detalii din dosarul penal. Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”. Protestăm. Și trimitem prevederea expresă din Legea 544/2001 privind informațiile de interes public, atrăgând atenția că este o condiționare la această nepublicitate a informațiilor: „informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare”, adică nu se dau informații din faza de urmărire penală doar dacă sunt afectate aspectele subliniate mai sus. Altfel…

La ora 17.49 ni se dă un nou răspuns: „Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin. Vă rog să vă adresați unității de Parchet. Mulțumesc”. Cam așa își respectă IPJ Caraș-Severin cetățenii din ai căror bani sunt plătiți și care în aceste ore cer mereu pe rețelele de socializare o minimă informare despre situația dosarului.

Reacții ale opiniei publice

Iată doar câteva dintre reacțiile apărute pe rețelele sociale:

Biste Valerius O mare porcărie… unul în mormant și altul la pușcărie… îi știu pe amândoi. Păcat de soția și copilașii rămași fără sprijin. Condoleanțe familiei, D-zeu să-l aibă în pază.

Deea Andreea Să se facă dreptate.

Isolde Nagler Să se facă dreptate. (…) Vor avea grijă cei din pușcărie de criminal să sufere și părinții lui așa, că au crescut un criminal.

Knapp Cristian La câte antecedente are ăla, e clar ca avea viitor stralucit. Ăla care a dat cu pumnu e recidivist.

Yasmina Si Raluca Pușcărie pe viață merită ăla, a lăsat copiii fără tată.

Constantin Kosty Din păcate oamenii nu mai știu ce înseamnă viața și tot ce ține de ea… să iei viața cuiva…

Valentin George Umblați cu pistoalele la voi, că circulă liberi criminali pe străzi.

Tic-tac, tic-tac. Autoritățile, cică, fac!

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin ni se explică faptul că a fost schimbată încadrarea faptei. Că se refac actele procedurale și că mai mult nu ni se poate spune la această oră. Că se chinuie să refacă, înțelegem noi, ziua ce au stricat noaptea, când au făcut actele pentru o încadrare greșită a faptei…

În tot acest timp, ne apropiem de 24 de ore de la uciderea unui tată a doi copii, iar principalul suspect nu are nicio măsură privativă de libertate…

Continuați lectură

Cele mai citite