FISIUNE post-FUZIUNE. Alegerile din filialele Reșița și Caraș-Severin ale USR-PLUS, dinamitate de sute de contestații!

 

Alegerile din Filiala Reșița a USR-PLUS sunt în aer! Și, odată cu acestea, și alegerile pentru desemnarea conducerii organizației județene! Nimeni nu știe când vor avea loc, după ce scrutinul intern programat în 12 iunie nu s-a putut ține. Lupta pentru putere dusă de taberele USR și PLUS a început prin formularea a peste 300 de contestații, care nu au putut fi soluționate la nivel central.

 

„Alegerile pentru organele de conducere și control care urmau să aibă loc la USR Reșița sâmbătă, 12 iunie, au fost amânate din cauza lipsei Registrului Electoral Județean care este verificat, dar încă nu este finalizat de către forurile centrale ale USR. Când acesta va fi organizat, vom reconvoca alegerile în filiala USR Reșița”. Aceasta era explicația oferită pentru resita.ro în 13 iunie de către Andrei Plujar, copreședinte USR-PLUS Caraș-Severin, cu privire la motivul pentru care alegerile programate în 12 iunie au fost amânate în ultimul moment. Amânate pentru o dată imposibil de anticipat.

 

CITEȘTE ȘI: Doi pentru o funcție de președinte. „Au drept de vot cei aproximativ 250 de membri ai filialei cu cotizația la zi”

 

Deoarece nu ne-am mulțumit cu această formă de transparență încriptată, am apelat la surse neoficiale din USR-PLUS. Care ne-au dezvăluit că adevărata cauză a amânării alegerilor ar constitui-o contestațiile depuse împotriva a 160 de membri USR Reșița de către Daniel Toma, în prezent copreședinte USR-PLUS Caraș-Severin, lider județean PLUS înaintea fuziunii dintre cele două partide. Ca să nu scriem în baza unor informații neoficiale, în pofida lipsei de transparență de care am constatat că dau dovadă liderii filialei județene USR-PLUS, i-am contactat pe cei doi copreședinți.

 

Cum răspunde Toma (la întrebările resita.ro) fără să răspundă

 

Primul intervievat a fost Daniel Toma, despre care ni se spusese că ar fi la originea blocajului apărut în cadrul filialei din Reșița a USR-PLUS.

– Este adevărat că ați depus 180 de contestații împotriva unor noi membri USR CS, din care 160 pentru USR Reșița, acestea încă nu au fost soluționate de conducerea centrală a partidului și din cauza asta nu s-au putut ține alegerile la Reșița și în alte localități din județ?

– Alegerile interne din această perioada sunt organizate în baza unei Proceduri care stabilește că Registrul Electoral este asigurat de către Comisa Tehnică prin intermediul unei platforme electronice care verifică anumite chei (vechime în partid, media lunară a cotizației, dată ultimului transfer). Toate aceste criterii stabilesc dreptul de vot al membrilor pentru aceste alegeri. Din păcate, Registrul Electoral nu a fost finalizat la timp, cauzând întârzieri în organizarea alegerilor din mai multe filiale, printre care și cea din Reșița.

– Câți noi membri USR ați contestat? Și pe ce motive?

– Există verificări care se fac tuturor membrilor înscriși în registrul electoral cu privire la criteriile amintite. Este o condiție reglementată de Procedură pentru a se putea închide registrul. Problema este una tehnică, la nivel național, iar rezolvarea ei ține de echipa centrală.

– Văd că nu-mi răspundeți la ce vă intreb. Așa arată transparența la USR?

– Consider că v-am răspuns la întrebările adresate. Toți membrii sunt verificați conform criteriilor de mai sus.

Daniel Toma consideră, așadar, că a răspuns la întrebările pe care i le-am adresat. La cum (nu) a făcut-o, e clar că are stofă de politician.

 

Plujar nu o mai dă cotită. Există 330 de contestații!

 

De partea cealaltă, pus și el în fața unor întrebări închise, Andrei Plujar a dat cărțile pe față.

– Este adevărat că au fost depuse peste 200 de contestații împotriva unor noi membri USR-PLUS CS, din care 160 sunt semnate de Daniel Toma și vizează „achiziții” la Filiala Reșița de conducerea fostului USR CS? E adevărat că aceste contestații încă nu au fost soluționate de conducerea centrală a partidului și din cauza asta nu s-au putut ține alegerile la Reșița și în alte localități din județ?

– În Caraș-Severin există un număr de 260 contestații la adresa membrilor USR pe platforma comună, făcute în baza procedurii, dar fără o documentare prealabilă relevantă, ceea ce a determinat întârzierea eliberării Registrului Electoral la nivelul județului. Printre contestați se regăsesc în cea mai mare măsură membri cu vechime de la USR Reșița, USR Bocșa și câteva filiale rurale. Pe de altă parte, USR a contestat documentat 70 membri PLUS. Era normal să-i contestăm, încă apăreau în sistem. Suntem convinși că în cel mai scurt timp aceste aspecte vor fi lămurite de către forurile centrale și că vom beneficia de Registrul Electoral pentru aceste filiale.

 

În concluzie, informațiile noastre obținute din surse neoficiale s-au confirmat: după fuziunea USR-PLUS, filiala din Caraș-Severin este mai dezbinată ca oricând. Acel „oricând” nefiind decât anul ultimelor alegeri locale și parlamentare, atunci când cele două formațiuni politice funcționau într-o alianță (pre)electorală. Fuziunea dintre acestea, în loc să ducă la unitate, a dat naștere la dispute fără scrupule între cele două grupări provenite din partide diferite. Miza principală: preluarea controlului asupra principalelor filiale locale. Și, apoi, asupra filialei județene. A cărei conferință de alegeri anunțată pentru 26-27 iunie nu se știe când va avea loc. Ce se știe sigur e că congresul partidului se va desfășura în 2 octombrie acest an. Or, până atunci trebuie tranșate cumva toate răfuielile din teritoriu. Doar așa poate fi ales Dan Barna în 2 octombrie președinte al noului USR, rezultat după fuziunea prin absorbție cu PLUS.

 

Sursă foto: expressdebanat.ro (arhivă 2020)

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite