Fostul sanatoriu Marila, transformat în spital regional de boli cronice?

Spitalul Orășenesc Oravița se află în atenția autorităților locale și județene. Pe de o parte, prin crearea unei secții noi, de recuperare prin salină artificială. Pe de altă parte, prin transformarea „Marilei” în spital regional de boli cronice!

Romeo Dumitrescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, s-a întâlnit astăzi, 8 mai, în zona Greoni, cu primarul Oraviței, Dumitru Ursu, cu dr. Felician Fara, managerul Spitalului Orășenesc din Oravița, și cu comisarul șef Remus Știr, președintele pe Banat al Asociației Europene Pentru Drepturile Omului, organizație cu sediul la Salzburg (Austria), informează reprezentanții DSP.

„Directorului DSP i-au fost prezentate locul și stadiul lucrărilor pentru un centru de recuperare prin salină artificială, care ar urma să fie realizat prin intermediul fondurilor Primăriei Oravița, drept o secție a spitalului. Centrul ar urma să dezvolte un pachet de servicii și în sfera recuperărilor în urma afecțiunilor cronice, dar ar urma să beneficieze și de zone de divertisment – reabilitare, având în vedere apele termale din zonă, care sunt de nivelul celor de la Băile Felix, cu temperatură de 32 de grade, cu concentrație mică de hidrogen sulfurat, având la dispoziție două bazine închise și două în aer liber. De asemenea, au fost prezentate spațiile (din care unul a fost deja amenajat) în vederea construirii viitoarelor saloane. Se are în vedere și o activitate de sport și agrement, în cadrul unei viitoare săli de sport multivalente, pentru tenis, baschet, volei și chiar a unei zone de antrenament pentru cei care îndrăgesc fotbalul”, detaliază Compartimentul de comunicare și relații publice al DSP.

Romeo Dumitrescu a afirmat chiar că climatul submediteranean din zonă ar fi interesant pentru cluburi de fotbal cu pretenții mai mici, dar care vor performanță și care se chinuie să facă pentru așa ceva deplasări în Antalya.

Planuri pentru „Marila”, acum secție a Spitalului Orășenesc Oravița

Cu aceeași ocazie, dr. Dumitrescu a reluat discuția despre ceea ce a calificat drept „rană deschisă”, adică situația fostului sanatoriu TBC de la Marila (foto principală, imagine din arhiva unor vremuri de mult apuse), acum secție a Spitalului Orășenesc din Oravița, inclusiv cu comisarul șef Remus Știr.

„Problemele la Marila sunt în primul rând cele de ordin financiar, aceasta după o rundă prealabilă, în care DSP a pus pe masa de lucru la ADR Vest situația Marilei, având la dispoziție un studiu de fezabilitate și o expertiză de construcții privind reabilitarea acestui obiectiv care s-a bucurat odinioară de multă glorie în domeniul medico-sanitar dar și social. Acest spital, consideră dr. Dumitrescu, care are și în prezent 100 de bolnavi internați și care e reabilitat în parte la interior, ar trebui să fie refăcut în toată plenitudinea sa, ca un spital regional de boli cronice, care să servească județele din Banat și nu numai, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Hunedoara. Comisarul șef Remus Știr, cunoscând foarte bine situația, va prezenta situația de la Marila forurilor europene pentru identificarea unor posibile viitoare finanțări, dar, după cum au fost de acord participanții la discuții, o bună posibilitate de finanțare ar putea veni din partea Companiei Naționale de Investiții. Potrivit estimărilor, o reabilitare completă a acestui obiectiv ar costa acum cam 18 milioane de euro”, povestește Daniel Botgros, purtător de cuvânt al DSP.

Atuuri nevalorificate

Acest fost sanatoriu pentru tuberculoză era construit într-o vreme în care nu existau tratamentele actuale, în general pentru cei din exploatări miniere și siderurgie, și de aceea are acele balcoane și esplanade mari pentru cure de aer și soare, a spus dr. Dumitrescu. În actualele condiții, acele balcoane ar putea fi date jos, pentru a ușura construcția, construcție care oricum este foarte robustă. Directorul DSP a adus și o serie de argumente în favoarea refacerii acestui obiectiv: adresabilitate regională, aer curat, posibilități de plimbare, șanse mari de vindecare, departe de poluarea orașelor.

„De altfel, încă din 2002-2003, dr. Romeo Traian Dumitrescu a adus la Marila specialiști de la Institutul de Pneumologie «Marius Nasta» din București pentru a da girul unor acțiuni de reabilitare a secției Marila, numai că întotdeauna principala problemă a constituit-o lipsa finanțării”, ține să ne aducă aminte Compartimentul comunicare al DSP Caraș-Severin.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite