Gorzo revine la Reșița. Artistul vizual își va lansa catalogul lucrărilor pe care le-a realizat și le-a expus la Universalul Vechi

 

Lansarea catalogului „Picturi cu vârf și îndesat” va avea loc la Muzeul Banatului Montan din Reșița, acolo unde artistul vizual Dumitru Gorzo a vernisat, anul trecut, o expoziție, în aceeași perioadă în care a creat instalația de lucrări de la fostul magazin „Universalul Vechi”.

 

Reșițenii sunt așteptați, vineri, 8 iulie, ora 17.00, la Muzeul Banatului Montan, la o (re)întâlnire cu artistul vizual Dumitru Gorzo. În cadrul unui eveniment moderat de managerul muzeului, Livia Magina, și la care vor mai participa Alex Radu, managerul Editurii Vellant, și Dorinel Hotnogu, consilier cultural în cadrul Primăriei Reșița, Dumitru Gorzo va lansa catalogul „Picturi cu vârf și îndesat”, ce reunește lucrările realizate anul trecut și expuse în geamurile Universalului Vechi.

 

CITEȘTE ȘI: Reșița, deschisă și spre arta contemporană. „Picturi cu vârf și îndesat” la Muzeul Banatului Montan și la Universalul Vechi [FOTO]

 

„«Picturi cu vârf și îndesat» constituie intervenția-instalație a lui Gorzo, de aproximativ două sute cincizeci de lucrări, asupra Magazinului Universal din Reșița. Prin nuanța subversivă a gestului său, actul artistic estetizant asupra spațiului are și o altă dimensiune, mult mai amplă: aceea de restabilire a relației dintre comunitate și magazin, un vechi reper dezafectat de peste douăzeci de ani. Ocuparea acestui spațiu este un gest care are drept efect redarea fostului magazin locuitorilor orașului, din două perspective: prin alocarea funcției de galerie acestuia, atunci când lucrările sunt privite din interior; și prin alocarea funcției de obiect în spațiul orașului, atunci când magazinul e privit din exterior, redevenind prezent și angajând comunitatea”, precizează organizatorii evneimentului de vineri.

 

Despre Dumitru Gorzo, directorul Muzeului de Artă Recentă, Erwin Kessler, spune că „nu îndreaptă nicio nedreptate prin arta sa. El face doar ca precarul și derizoriul urban să capete străluciri extraterestre, așa cum a făcut la Magazinul Universal din Reșița”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite