UPDATE. Încă o gaură la Spitalul Județean de Urgență din Reșița! CJAS a amendat spitalul cu 200.000 de lei!

Spitalul Județean de Urgență Reșița a primit anul trecut o amendă uriașă despre care nimeni nu a suflat vreun cuvânt. Până acum, când resita.ro a aflat despre ea.  

Începând cu anul 2018, legislația privind serviciile medicale prevede că, în cazul bolnavilor cronici, medicii de specialitate le pot prescrie pacienților pe care îi externează rețetele pe 3 luni, astfel încât aceștia să nu mai fie obligați să facă un alt drum la medicul de familie.

Tot atunci, noua conducere a Casei Județene de Asigurări de Sănătate a avut mai multe întâlniri cu managerii și medicii șefi de secții ai spitalelor din Reșița, Caransebeș și Moldova Nouă, tocmai pentru a prelucra această procedură și a atrage atenția asupra penalităților care vor veni dacă procedura nu este respectată.

„I-am făcut să înţeleagă cât de importantă este prescrierea pentru pacient. De anul acesta (2018, n.r.), în condiţiile în care actul medical nu este finalizat şi printr-o prescriere la externare, pentru fiecare caz identificat în timpul unui control ulterior se aplică o penalizare directă medicului curant, de 200 de lei. Nu vrem să se ajungă la asta, cel mai bine este să se respecte dreptul pacientului, să i se dea reţetă. Ţine, până la urmă, de respectul faţă de pacient“, atenționa într-o amplă conferință de presă de la acea vreme dr. Laurențiu Mărțuică, directorul de servicii medicale al CJAS Caraș-Severin.

Acesta s-a referit și la faptul că medicul din spital are deja obligaţia la externare să-i facă o reţetă pacientului. „Era mai mult o problemă de comunicare, a concluzionat Mărţuică, o teamă din partea medicilor din spitale în a prescrie reţete. Ne-am dat seama că nu erau foarte bine familiarizaţi cu ce înseamnă programul de prescriere a reţetelor“.

Dreptul pacientului, încălcat în mod repetat

Numai că, se pare, cu toate prelucrările făcute, cei mai mulți dintre medicii curanți au continuat să zică precum Mărțuică și să facă tot ca până atunci. Cel mai probabil, nici managerul și nici directorul medical nu s-au preocupat să verifice respectarea acestor proceduri, chiar dacă sancțiunea pentru spital era o amendă de 0,5% din valoarea lunară a contractului cu CJAS. Iar cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin s-au ținut de cuvânt și, la finele anului 2019, au efectuat un control pe această temă.

„Controlul a vizat activitatea desfășurată în anul 2018 și care s-a desfășurat pe parcursul mai multor luni de zile, s-a constatat prin raportul de control nerespectarea prevederilor contractuale. Ca atare, s-au aplicat sancțiunile prevăzute de actele normative, care se ridică la 0,5% din contractul cu furnizorul de servicii spitalicești pe o perioadă de 11 luni. Mai exact, este o sumă de 193.477,16 lei”, ne-a transmis Mirela Zeman, președintele director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Vestea poate pica exact ca un trăsnet peste Alina Stancovici, singura candidată pentru postul de manager al Spitalului Județean de Urgență Reșița, post pentru care actualul manager, Waldemar Murgu, nu s-a mai înscris. Căci, probabil, el știa de această gaură neagră care va torpila cel mai probabil bugetul spitalului județean!

Sursă foto: arhivă

UPDATE, ora 13.20

SJUR confirmă dezvăluirea din resita.ro, dar contestă amenda

Invocând dreptul la replică, conducerea SJUR ne-a comunicat azi un punct de vedere referitor la articolul din resita.ro. În fapt, nu este nicio replică, este o confirmare a dezvăluirii făcute azi de noi, cu mențiunea că amenda a fost contestată. Iar contestația a fost respinsă!

„Spitalul Județean de Urgență Reșița a contestat la data de 10.01.2020, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, Raportul de control privind modul de completare al foilor de observație pentru perioada 1.01. 2018 – 31.12.2018, emis de instituția mai sus menționată, contestație care a fost, ulterior, respinsă.

Spitalul Județean de Urgență Reșița va contesta în termen legal, la Tribunalul Caraș-Severin – Secția a II-a Civilă Contencios administrativ și fiscal, acest raport, urmând ca după pronunțarea sentinței să acționeze în consecință.

Subliniem că raportul echipei de control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate a fost discutat și analizat în ședința Comitetului Director al unității medicale, în data de 5.02.2020”, precizează conducerea SJUR.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite