Salvarea de la faliment a învățământului superior din Reșița, prin fuziunea dintre Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Universitatea Eftimie Murgu, trece încă o dată prin sistemul de vot din cadrul UBB.
După ce săptămâna trecută, în 18 iunie, Consiliul de Administrație al Universității Babeș-Bolyai a votat în favoarea acceptării ofertei primite de la UEMR, cu privire la o eventuală fuziune a celor două universități, astăzi este rândul membrilor Senatului UBB să voteze. Să voteze pentru sau contra acestei fuziuni prin absorbție!
Surse din capitala Ardealului ne-au declarat că, jocurile nefiind nici pe departe făcute, până și în weekend s-a făcut lobby din două direcții pe lângă membri ai Senatului universitar indeciși în privința votării. Ar exista două grupări. Una care gravitează în jurul rectorului Daniel David (foto), favorabilă fuziunii, și alta conturată la chemarea unor reprezentanți ai facultăților și departamentelor care, conform protocolului negociat de conducerile executive ale celor două universități, ar urma să preia facultăți și departamente de la actuala UEMR. Cei din urmă ni se spune că vor face azi echipă, în momentul votării, cu acei membri ai Senatului UBB care și-au exprimat temerea că ARACIS ar putea schimba calificativul „Grad de încredere ridicat” acordat universității clujene, ca urmare a fuziunii cu o entitate universitară mult mai slab cotată.
De trei ori mai mulți votanți
Opțiunea majoritară de azi nu are legătură cu aceea din 18 iunie. Realitatea aceasta rezidă și din faptul că atunci au avut drept de vot 34 de persoane, pe când acum se vor pronunța 103. Cei 34 de membri ai Consiliul de Administrație (care a aprobat protocolul) sunt rectorul, cei 9 prorectori, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, directorul Direcției Generale Administrative, prefectul studenților și cei 21 de decani ai facultăților din cadrul UBB. Senatul este format însă din 75 de profesori, conferențiari și lectori, doi cercetători științifici și 26 de studenți.
CITEȘTE ȘI: Soarta Universității Eftimie Murgu Reșița, pecetluită! Administratorii UBB Cluj-Napoca au votat!
Dacă fuziunea prin absorbție va avea loc, se va constitui Centrul Universitar al UBB din Reșița, cu statut de extensie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Structura pe facultăți și departamente a UEMR va fi preluată în structura facultăților și departamentelor de profil ale UBB, cu excepția Facultății de Inginerie și Management care, rămânând în cadrul Centrului Universitar al UBB din Reșița, va deveni facultate distinctă în structura UBB Cluj-Napoca, cu denumirea de Facultatea de Inginerie. Școala doctorală (în inginerie) din cadrul UEMR își va fi menținută și va funcționa în cadrul Facultății de Inginerie.
Reșița, a 13-a extensie?
Universitatea Babeș-Bolyai are în prezent 12 extensii academice. Acestea se află în Bistrița (cu 4 facultăți), Sfântu Gheorghe (3), Sighetu Marmației (3), Satu Mare (2), Gheorgheni, Târgu Mureș, Năsăud, Odorheiu Secuiesc, Sibiu, Târgu Secuiesc, Zalău, Vatra Dornei (câte una).
„UBB este una dintre cele mai bune instituții de învățământ superior din România. Primăria Reșița a transmis încă din luna ianuarie sprijinul total pentru realizarea acestui demers. Sunt convins că viitorul ne va rezerva proiecte frumoase pe care să le dezvoltăm împreună!”, a fost mesajul transmis reșițenilor de către primarul Ioan Popa cu privire la fuziunea UBB-UEM.
Sursă foto: danieldavidubb.wordpress.com
UPDATE, ora 17.00
Fuziunea prin absorbție a fost aprobată de Senatul UBB
Senatul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) anunță că a aprobat azi, 22 iunie, absorbția Universității Eftimie Murgu din Reșița (UEMR), „demersul pornit la propunerea UEMR fiind inițial susținut în unanimitate de Consiliul de Administrație și Senatul UEMR, iar apoi de Consiliul de Administrație al UBB”.
„Motivația UBB față de acest demers este legată de (1) dezvoltarea unor specializări noi din zona ingineriei/tehnologiei (complementare celor deja existente în UBB, în condițiile în care UBB are deja în structură două facultăți de inginerie și programe de inginerie/tehnologie derulate și în alte facultăți ale Universității), (2) extinderea bazinului academic pentru specializările existente deja în UBB și (3) ancorarea în proiectele paneuropene de tip Danubius. Nu în ultimul rând, în spiritul Legii Educației Naționale (LEN) din 2011, este vorba despre o concentrare a resurselor academice, cu impact asupra dezvoltării regionale din Reșița/Caraș-Severin (inclusiv pentru comunitățile românești din zona de graniță cu România)”, transmite UBB Cluj-Napoca, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituței.
„Știm că prezența academică în județele țării contribuție la dezvoltarea economică și socială a acestora. România a ales, imediat după Revoluția din 1989, calea de a înființa universități în județele țării. Din păcate această strategie nu a dat mereu rezultatele scontate, multe din aceste universități neavând forța academică de a se dezvolta ca universități locale/regionale puternice, din motive academice, demografice, de legislație și/sau de resurse locale. LEN din 2011 a propus o altă cale și anume concentrarea de resurse academice prin fuziunea universităților locale cu cele tradiționale, primele devenind astfel extensii ale acestora din urmă, extensii care să susțină apoi eficient dezvoltarea locală/regională. Asta este ceea ce am făcut prin acest demers, gândit astfel într-o logică «win-win». Sperăm ca acest demers să fie urmat și de alte universități mari ale României, pentru a concentra și a distribui inteligent resursele academice ale țării”, declară rectorul UBB prof. univ. dr. Daniel David.
Prin acest demers, UEMR va deveni Centrul Universitar UBB din Reșița, ca o extensie a UBB, având în structură Facultatea de Inginerie (cu programe la nivel de licență și master, inclusiv Școala doctorală) și alte programe academice derulate la Reșița, dar incluse în facultățile UBB din Cluj-Napoca. Referindu-se la acest aspect, rectorul UBB precizează că „în acest fel integrăm UEMR în UBB, dar respectăm și încurajăm tradiția (prin Facultatea de Inginerie, pe care, în timp, dorim să o profilăm mai bine național/internațional) și excelența locală/regională (prin funcționarea programelor din extensie în logica academică a UBB), totul fiind gândit într-un parteneriat strategic cu autoritățile locale, pornind și de la unele componente validate ale experienței academice locale. Într-adevăr, vom merge la Reșița nu doar cu practicile academice ale UBB, ci și cu experiența UBB (inclusiv specialiștii proprii) în relația bidirecțională dezvoltarea locală/regională.”
Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, amintesc cei de la UBB, s-a înființat în anul 1992, având ca punct de plecare învățământul tehnic superior – Institutul de subingineri înființat în 1971 – și tradiția în inginerie din Reșița, unul dintre cele mai vechi și mai importante centre metalurgice şi constructoare de mașini din România (cu începere din 1771), UEMR proiectându-se ca o universitate cu rol local/regional.
„În continuare, pentru formalizarea fuziunii vor fi parcurse etapele legale cerute de legislația națională, prin Ministerul Educației și Cercetării”, mai precizează reprezentanții UBB.